Alkotások fűszerezéssel

Felhő és Fátyol, ez volt a XXIX. Art Camp Művészeti Szimpózium „hívószava” augusztus hónap utolsó tíz napjára városunkba. Ezzel a címmel nyitották meg augusztus 30-án az időszaki kortárs képzőművészeti kiállításokat is, melyek az alkotótábor idején készült munkákat mutatják be.

Az idei, immár a huszonkilencedik Art Camp Művészeti Szimpózium szervezői – Koncz Gábor festőművész és Nagy Zopán költő –, segítőikkel az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusának néhány oktatóhelyiségét alakították műtermekké. Itt aztán a Szent István ünnepét követő tíz napon át alkothattak a táborba meghívottak. Vegyes korosztályú művészek gyűltek össze, akik között nincs irigység, intrika, negatív hang: fiatalok, akik első alkalommal lehettek részesei az Art Camp napjaiban folyó alkotómunkának, és nagyöregek, akik már évtizedek óta résztvevői ennek a képzőművészeti eseménynek, közöttük olyanok, akik műalkotásban szárnyaikat próbálgató gyermekeikkel érkeztek..

A táborban az ébrenlét idejének nagy részét a különböző képzőművészeti alkotások, elsősorban festmények elkészítésének folyamata töltötte ki, a többi az együttlété volt. Kora estétől közös beszélgetésekre gyűltek egybe, ki-ki megmutatta kedvenc zenéit, de témát adtak a filmek és persze a képzőművészet is. Egyik alkalommal Koncz Gábor, Olaszországban töltött hónapjai művészeti kuriózumairól és a Velencei Biennálé érdekességeiről tartott derűs előadást. Másszor látogatást tettek Palkó Tibor festőművész – az Art Camp létrehozóinak egyike –, műtermében Nagykátán, ahol baráti vendéglátás és személyes tárlatvezetés részesei lehettek.

Időközben a gondolatok művészi eszközökkel kifejeződtek, alkotások sora készült lelki fűszerezéssel a művészeti szimpóziumot záró kiállításokra. Mindezen események augusztus 30-án zajlottak. Először a Jövőkép Alkotók Egyesülete által alkotóhelyként használt Bercsényi úti épület tetőterében installációs művekkel ismerkedhettek az érdeklődők. Ez a fajta bemutatás lehetővé tette, hogy a nézők a szemlélődésen túl aktívabb szerepet vállalva „fogyasszák” a kiállítottakat. Így egy-egy műalkotás már nem csak arról szólt, hogy mit üzenhet a művész, hanem arról is, hogy mit tapasztal a látogató, milyen „kölcsönös viszonyba” lép a művekkel. Egy szösszenetnyi performansszal és saját írásaiból való rövid felolvasással tette érdekessé az esemény ezen részét Nagy Zopán költő.

A következő helyszín, kiállítótér a Lehel Film-Színház galériája, ahol a falakon körben látható festmények vegyes anyagot tükröztek. Zsinórra akasztva felfedezhető volt Zopán nemrégiben megjelent kötete, a Felhő regény, amely valószínűsíthetően névadója is volt az eseményeknek. Házigazdaként és a szervezésben is szerepet vállaló Góg Zoltán, a Jövőkép Alkotók Egyesületének elnöke üdvözölte a képzőművészet iránt fogékony közönséget. A város vezetése részéről a művészeteket pártoló alpolgármester, Hajnal-Nagy Gábor köszöntötte az eseményt és kívánta, váljanak mindenkinek részévé a kiállított képek azok befogadása közben.

A tárlatot az Art Camp-on pár napot először eltöltő, fiatal művészettörténész, Szilágyi Tekla Róza nyitotta meg. Elmondta, hogy a kiállított munkák természetükben és alkotóik attitűdjét, alkalmazott technikákat tekintve igen csak széles skálán mozognak. Egy ilyen rövid ideig tartó művésztelep esetében, ahol szoros tematika helyett gondolatébresztő hívószavak, elméleti szakemberek dömpingje helyett teljes alkotói szabadság jellemző, talán a valós formát öltő műalkotások helyett az időközben folytatott beszélgetések a fontosabbak. Azok az egymásra hatások, amik feltárulnak az elmés befogadó előtt az alkotásokban.

A megnyitó végső felvonása az alkotó közösség név szerinti színpadra szólítása volt, elismerő taps kíséretében.A művészeti eseményt, a sajátos, elismerten egyéni arculatú koncerttel a Kampec Dolores együttes zárta, akinek hangzásvilágában ott volt a fúziós, a világzene, a rock és a folk meggyőző egysége.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?