Választási információk

Elkészültek a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők október 13-ai választásának hirdetményei, amelyeket a hét elején helyeztek ki a helyi választási irodák.

A Nemzeti Választási Iroda két különböző hirdetményt készített: az egyik a helyi, a másik a nemzetiségi önkormányzati választás kiírásáról tájékoztatja a választókat. A hirdetmény felsorolja a választói névjegyzékkel és az ajánlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Szavazni kizárólag személyesen lehet, szavazáskor a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát (érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel), valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját (lakcímkártyával).

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok a névjegyzékbe történő felvételükről, valamint a szavazás helyéről és idejéről értesítőt kapnak. A névjegyzék a helyi választási irodában (polgármesteri hivatalban) tekinthető meg. A postán megküldött választási értesítő tartalmazza a szavazókör pontos címét. Az önkormányzati választáson a választópolgár személyesen szavazhat az értesítőn feltüntetett szavazóhelyiségben, a mozgásukban korlátozottak mozgóurnát kérhetnek. Aki 2019. június 26-ig tartózkodási helyet létesített, és annak érvényessége legalább a szavazás napjáig tart, október 9-ig átjelentkezhet, és a tartózkodási helyén szavazhat.

A nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának kiírásáról szóló hirdetmény tájékoztatja a választókat arról, hogy a nemzetiségi névjegyzékben az a választópolgár szerepel, aki kérte nemzetiségi névjegyzékbe vételét. Ezt szeptember 27-ig lehet benyújtani, az érintettek a nemzetiségi névjegyzékbe történt felvételükről is értesítőt kapnak. A nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgár szeptember 10-ig ajánlhat listát, egy választópolgár akár többet is. Szavazni a nemzetiségi választáson személyesen, az értesítőn feltüntetett szavazóhelyiségben lehet.

A választójoggal rendelkező választópolgár szeptember 9-éig ajánlóíven ajánlhat jelöltet, és egy ember több jelöltet is ajánlhat. A 10 ezernél több lakosú településen egyéni választókerületben és kompenzációs listán jutnak mandátumhoz.

A választópolgár csak egy egyéni választókerületi jelöltre szavazhat. A kompenzációs listák a kapott töredékszavazatok arányában kapnak mandátumot. Az egyéni választókerületek és a kompenzációs listás mandátumok száma 50 000 lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátum. Egyéni listás, illetve egyéni választókerületi képviselőjelölt az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott. Az egyéni listás és az egyéni választókerületi jelölt nemzetiségi jelöltként is indulhat. A 10 000-nél több lakosú településen kompenzációs listát az a jelölő szervezet állíthat, amely a település egyéni választókerületeinek több mint felében jelöltet állított.

A polgármestert a települések választópolgárai közvetlenül választják. Érvényesen szavazni kizárólag egy jelöltre lehet. Polgármester az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Polgármesterjelölt az, akit a 10 000 lakost meghaladó, de 100 000 vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár jelöltnek ajánlott.

 

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?