A méhek haszna és jelentősége

Majdnem sikerült eső nélkül megúszni szombaton a Bercsényi úti Sportcsarnokban és könyékén rendezett XXXII. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozót. Mindemellett a program utolsó órájában érkezett vihar semmit nem vont le az esemény sikeréből és hangulatából.

Délelőtt még ragyogó napsütésben járta körbe hintón Lesti Kitti leköszönő mézkirálynő a város főterét. A tíz órakor kezdődő hivatalos megnyitón már népes sokadalom várta a csarnok előtt és bent az épületben is a Dányi Fúvószenekar ütemeire bevonuló királynőt és díszes kíséretét, a mézlovagokat, akikhez szokás szerint a Jászsági Pálinka Lovagrend képviselői is csatlakoztak. Elsőként őket, a lovagrendek zászlóvivőit kérték színpadra Molnár Mária és Szántai Tibor műsorvezetők. A lovagok bemutatkozását követően a program hivatalos vendégeit köszöntötték a házigazdák a színpadon. A királynő mellett üdvözölték Zsibrita Eszter diák mézkirálynőt, Erdős Norbert Európa Parlamenti képviselőt, Tarpataki Tamás helyettes államtitkárt, Pócs János országgyűlési képviselőt, Piroska Miklóst, a megyei közgyűlés elnökét, Szabó Tamás polgármestert, Bross Pétert, az OMME elnökét, Nemes József jászkapitányt és a rendezvény főszervezőjét, Molnár Györgyöt, a Jászsági Méhészegyesület elnökét.

A látogatókat a város nevében Szabó Tamás polgármester köszöntötte. Hangsúlyozta, Jászberény Város Önkormányzata immár több mint három évtizede partnere a rendezvénynek. Több szempontból is örömre ad okot egy ilyen esemény megélése.

Egyrészről mert egy sokak számára szenvedéllyel művelt szakma képviselteti magát, másrészről lehetőséget ad, hogy távoli vidékek lakói is ellátogassanak városunkba, ismerkedjenek Jászberénnyel, megéljék ünnepeinket, hagyományainkat. A polgármester elnézést kért azoktól, akiknek a rendezvény megközelítése vagy a parkolás nehézséget okozott. Kiemelte, hogy a mostani kellemetlen helyzet a város szépülését, fejlődését szolgálja, amelyet már a következő mézvásár látogatói is élvezhetnek majd. Zárszavában Szabó Tamás köszönetet mondott a szervezőknek több évtizedes kitartó munkájukért, amivel évről évre lehetővé teszik a szakmai találkozót és az érdeklődők számára a betekintést a méz édes világába.

A következőkben Pócs János állt a mikrofon elé, aki a hallgatósággal megosztotta, saját kárán, kertészeti tevékenysége közben tapasztalta meg a méhek meghatározó szerepét. Elmondta, hogy az idén rossz helyre ültették a dinnyeföldön a porzósort, a rovarok nem tudták elvégezni a megtermékenyítő munkát, így egy hektárnyi területű dinnye kárba veszett, mert nem hozott termést. Ebből a történetből is látszik, hogy a méhek, a méhészek munkája megkerülhetetlen az életünk során. Örömteli, hogy ezen a napon, amikor évről évre Jászberény az ország fővárosává válik, akkor a szenvedély hozza el az embereket a Jászság szívébe. A képviselő ennek jegyében köszönte meg a szervezők munkáját és kívánt jó szórakozást és hasznos időtöltést.

A 32. mézvásárt hivatalosan Tarpataki Tamás helyettes államtitkár köszöntője nyitotta meg. Mindenekelőtt köszöntet mondott a meghívásért és kifejezte gratulációját a szervezőknek az immár 32. sikeres találkozó megrendezéséért. A méz a világon az egyik legkeresettebb termék, Magyarország pedig méz-nagyhatalom – hangsúlyozta a politikus. Országunk az unió harmadik legnagyobb méztermelője közel harmincezer tonna évi előállított mennyiséggel. Ennek jó kétharmada, több mint húszezer tonna méz világpiacra kerül. Ez a pozíció büszkeség mellett egyben felelősséggel is jár. A kormány célja, hogy erősítse az ágazatot és ezzel az exporton keresztül tovább vigye a magyar méz és ezzel Magyarország hírnevét a világban.

Nem lehet elégszer és eléggé hangsúlyozni a méhek, a méhészet gazdasági és társadalmi jelentőségét. A mezőgazdasági termények több mint nyolcvan százalékának termése a méhek beporzásától függ. Az élelmiszer-termelés, a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly megtartása elképzelhetetlen méhek nélkül. A méhek szerepe messze túlmutat a méztermelésen. Alapvető és meghatározó az élelmiszer-ellátás szempontjából. Jó hír, hogy hazánkban nagy a méhsűrűség. Annak érdekében, hogy ez a jövőben is így maradjon, a méhészeti ágazat számára különböző támogatásokat nyújt a kormány. A legfontosabb a hazai és uniós forrásból megvalósuló Magyar Méhészeti Nemzeti Program, amelynek fő célja az ágazat versenyképességének növelése. Az elmúlt kilenc év alatt több mint 12 milliárd forintos támogatás jutott az ágazatba a százszázalékos kihasználtságú programon keresztül. Ez évben egy új, 600 millió forintos projektet indított az agrárminisztérium a méhek egészségi állapotának megőrzése érdekében.

A biztonságos termelés és a méhek védelme érdekében cél, hogy az Európai Unióban a termékek címkéin kötelezően feltüntessék a származási hely szerinti országot, illetve az unióban termelt mézet védjeggyel lássák el. Szorgalmazzák az unión kívülről érkező mézek bevizsgálását és szigorú nyomon követését is. A méhkockázati monitoring program szintén a méhek védelmében működik immár nyolc éve. A méz népszerűsítését szolgáló Mézes reggeli program idén már hatodik születésnapját ünnepli. Az Agrármarketing Centrum is rendszeresen készít méznépszerűsítő rendezvényeket.

Az intézkedéseknek hála kilenc év alatt az évi 30-40 dkg éves fogyasztott mennyiség megnőtt egy kilogrammra. Brüsszelben meg kell védenünk a támogatásokat, a nemzetközi piacon növelni kell a magyar méz arányát, itthon emelni kívánják a technológiai színvonalat, a magasabb minőséget. A nagyobb összefogással erősíteni kell a piaci pozíciót és az ágazat versenyképességét. A mai nap kiváló alkalom arra, hogy összehozza a termelőt a vásárlóval, a szakértőt az érdeklődővel, és megmutassa mindannyiunknak, hogy miért fontosak számunkra a méhek, miért tartozunk hálával a méhészek munkájáért.

Piroska Miklós köszöntőjében büszkeségének adott hangot, mint minden alkalommal, amikor a megye nevében köszöntheti szülővárosát. Molnár Györgynek és egyesületének köszönetet mondott az elmúlt évek magas színvonalú munkájáért, amely garanciát nyújt az elkövetkező évek rendezvényeihez is.

Lesti Kitti leköszönő mézkirálynő beszámolt az elmúlt év során teljesített királynői tevékenységéről. Mindenek előtt köszönetét és háláját fejezte ki az elmúlt egy év során segítőinek, akikkel együtt a mézet népszerűsítették. Elmondta, munkája során törekedett formabontó, újszerű megjelenésekre. Járt gyermekkórházban és sérült gyerekeknél, igyekezett minél több médiumban szerepelni. Facebook oldalt is indított, valamint törekedett minél szélesebb körű személyes találkozóra, ahol a mézet népszerűsíthette. Hagyományteremtő szándékkal munkájába bevonta első udvarhölgyét is, hiszen csapatban hatékonyabb a marketing. A királynő elárulta, hogy királynőségével, amellyel egy régi álom vált valóra, lezárult a gyermekkora is, mert szeptemberben férjhez megy. Molnár György virágcsokorral köszönte meg a királynő szorgos munkáját.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által alapított Magyar Méhészetért Emlékérem átadásának ceremóniájára került sor a továbbiakban. Az emlékérem a méhészeti kultúra ápolása érdekében a tudomány, a szakoktatás, a méhtenyésztés, a termelési technológia, az új termékek előállítása területén elért eredmények, továbbá az egyesületi célok és feladatok elérése illetve teljesítése érdekében kifejezetten kiemelkedő tevékenységért adható. A bronzplakettet Bross Péter adta át, és méltatta a kitüntetettet, Erdős Norbertet, akinek az EP elé terjesztett Méhészeti riportját az unió parlamentje befogadta. A javaslat jelentős mértékben segíti a méhészet talpon maradását. A jelentés eredményeképp a közös agrárpolitika elfogadása után hatvanmillió euróra növekszik az uniós dotáció. A méhészek ezzel az elismeréssel kívánják megköszönni a képviselő hasznos munkáját. A díjazott köszönetet mondott a közösség elismeréséért. Kiemelte, rendkívül nagy megtiszteltetés volt a 25 ezres létszámú magyar méhészekért dolgozni.

A program újabb díjátadóval folytatódott. A Zsidey Barnabás díjat hagyományosan az alapítók, Hortiné dr. Bathó Edit múzeumigazgató, Szerencsés István Jászdózsa polgármestere és Molnár György egyesületi elnök adják át. Az ötödik alkalommal átadott elismerést idén dr. Deák Gábor gödöllői születésű agrárszakember, tanár, méhész, szakíró, Tamási polgármestere kapta kiváló szakírói és közösségi munkája alapján. A díjazott köszönő szavaiban kifejtette életpályája filozófiáját: a méheket először meg kell szeretni, aztán meg kell tanulni, és aztán lehet hasznosítani.
A hivatalos delegációk helyét a hét mézkirálynő-jelölt vette át a színpadon. Közülük fél háromkor a Sopronhorpácsról érkezett Szemerics Esztert választotta legrátermettebbnek a szakmai zsűri. Első udvarhölgye, aki egyben a közönség díját is elnyerte, a pécsi Páprádi Bíborka lett, míg a második udvarhölgynek Busi Adriána budapesti versenyzőt választották.

A műsorfolyam már az udvaron megrendezett keretszegező-versennyel és a látványos élő méhcsalád kezelésének bemutatójával folytatódott. Az udvar sátrai alatt, a Bercsényi úton, a Zoltán utcában és a Conselve parkolóban több száz árus kínálta portékáit. Volt, aki már a hivatalos megnyitó előtt beszerezte az évben szükséges tárolóedényeket, megvásárolta a nélkülözhetetlen eszközöket, alapanyagokat. Sokan kifejezetten azért érkeznek a vásárra, hogy ilyenkor kipipálják az éves beszerzési listát. Aki nem tudott beruházni pergetőre, annak még volt reménye többtucatnyi értékes ajándék mellett a tombolán megnyerni.

A vásárlás fáradalmait sokan a finom ebédet kínáló standoknál pihenték ki, vagy részt vettek a sztárvendég, Zoltán Erika koncertjén. A kicsi késéssel induló koncerten a színpadi szereplők részéről szó sem volt pihenésről. A táncos fiúk, illetve inkább már férfiak, fáradhatatlanul végig táncoltak Erika dalait.

Míg bent folyt a koncert, kint szakadt az eső, így a vásározók kénytelenek voltak véget vetni az üzleti tevékenységnek, a gyerekek pedig az önfeledt játéknak az iskola zöld udvarán berendezett játszótéren. Eddigre az Ifjúsági Házban rendezett szakmai előadások és fórumok is véget értek, így a vásár picit hamarabb, de a nagy forgalom miatt remény szerint kellő haszonnal, a fesztivál pedig információval és élménnyel gazdagon három óra után, egy évre bezárta kapuit.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?