Sírás, hiszti, lázadás

A Kismamablog „szülőanyja”, Vida Ágnes gyermekpszichológus tartott előadást a pozitív gyermeknevelésről július 9-én, kedden délután az Ifjúsági Házban.

A rendezvényre betévedt ugyan néhány apuka is, de döntő többségben kisgyermeket nevelő anyukák, kismamák foglaltak helyet a széksorokban, hogy megoldást találjanak a megoldhatatlanra, tanácsot kapjanak a néha aliennek tűnő gyermekeik tökéletes neveléséhez. Az előadó nem nyújtott túl sok vigaszt, amikor első mondatai között bejelentette, a gyermeknevelésnek csupán az első negyven éve nehéz. A tanácsadás a továbbiakban is hasonlóan humoros stílusban folytatódott, de mindeközben sok hasznos információval gazdagodtak a szülők és leendő szülők.

Vida Ágnes végigvezette a hallgatóságot az újszülöttek sírásban kifejezett üzeneteitől, az ovis kor hisztijein át a kamaszok bezárkózó hallgatásáig a gyermeki lélek kódolt üzeneteinek útvesztőin.
Felhívta a figyelmet a szülői fegyelmezés gyakori hibáira, amikor nevelés helyett önbizalmat rombol az anyuka vagy az apuka. Elmondta, hogy a túlzott korlátoknak, a büntetésnek sok értelme nincs, hiszen a gyerek nagyon hamar megtanulja kijátszani azokat. Ugyanakkor ezek a sokszor felesleges szigorok – a gyerek szerint macerálások –, aláássák a szülő-gyermek kapcsolatot, ami a kamaszkor küzdelmeinél csapódik vissza.
A gyereknek még a fiatal felnőtt éveiben is szüksége van arra a bizonyos lelki köldökzsinórra, amin vissza tud kapaszkodni a szülőhöz. Kell, hogy a háttérben ott legyen egy felnőtt bizalmas, mert referencia hiányában a kortársaihoz fordul, és akkor jön a vak vezet világtalant képlet. A bizalom kulcsa az érdeklődés, a meghallgatás. Akkor is érdemes erőt venni és figyelni a gyerekre, ha youtuberekről vagy a legújabb számítógépes játékokról mesél, mert utána megosztja a saját gondolatvilágát, a lelki sérelmeit is azzal, aki meghallgatja.

A kicsiknél a hiszti lehet a beszélgetés bevezetője. A hiszti egyfajta figyelemfelhívás, valamilyen szükséglet, amit a gyerek nem képes szavakkal kifejezni. A szülőt gyakran kellemetlen helyzetbe hozó hisztinek két válfaja van. A distressz hiszti, amikor a gyerek elméje szinte kikapcsol, és csupán a csecsemőkori agyrészek funkcionálnak őrült ordítást produkálva. A másik az úgynevezett kisnéró hiszti, amikor nagyon is tudatosan követelőzik a gyerek valami vágyott dolog után. Az előbbit először önnyugtatással, majd a gyerek türelmes, szerető nyugtatásával lehet kezelni. Ilyenkor a logika, a magyarázkodás nem segít, a feszültséget kell eltüntetni. Megelőzni feladatok kiosztásával, döntési lehetőségek megadásával lehet például vásárlási helyzetben. A kisnéró esetben a „terroristákkal nem tárgyalunk” szabály van érvényben. Azt tudni kell, hogy az első tíz hónapban nincs semmilyen hiszti. Akkor még csak a támadás, vagy a menekülés reflexe váltja ki a sírást.

Korai gyermekkorban az érzelmi agyra lehet hatni. Mesékkel, fantáziával, bábozással, kreatív tevékenységekkel sok félelem, feszültség oldható. Mindezek az aktivitások segítenek az önelfogadásban és a világ megértésében.
Kamaszkor idején átmenetileg úgy tűnik, az addig felépített kapcsolat összeomlik. A tinik winchestere átmenetileg lefagy. A lányok masszívan lázadnak, szerintük anya mehet a süllyesztőbe, úgysem ért semmit. A fiúk szimplán lusták, szinte csak enni és aludni képesek. Vida Ági szerint ez a néhány év sok türelemmel, odafigyeléssel a hisztikorszakhoz hasonlóan túlélhető. Legfontosabb, hogy mindvégig megmaradjon a csecsemőkortól épített bizalmi kapcsolat, amihez a kamasz varázsütésre vissza fog térni.

A saját fiai életéből is bőven merített szórakoztató előadás aktív beszélgetéssel, majd Vida Ágnes könyveinek dedikálásával zárult.

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?