Hangulatos lesz a Csángó

Végső hajránál tartanak a 29. Csángó Fesztivál szervezői. Szűcs Gábor programigazgatót az együttes makaói utazása előtt a fesztivál előkészületeiről és a várható programokról faggattuk.

Megtudtuk, hogy az augusztus 6-án kezdődő hatnapos rendezvény előkészületi munkálatai jól alakulnak, minden szervezőmunka megfelelően halad. Ez annál is inkább fontos, mert a szervezőgárda egy része a makaói táncfesztivál meghívásának eleget téve szerdától tíz napig távol lesz. – A legfontosabb, ami már látszik, a programhoz összeáll a büdzsé, a költségvetés is rendben lesz, így ismét egy színvonalas, programgazdag fesztivál várható – árulta el az igazgató az utazásra kész, viselettel megrakott bőröndök és a reklámmolinók keresgélése közben. Mindemellett a szállással szokás szerint ismét gondok vannak, de ehhez már a fesztivál szervezői hozzászoktak az évek folyamán, okos egyeztetésekkel, kompromisszumokkal ez is megoldható.

A fesztivál metodikája és üzenete változatlan marad. A legfőbb mondanivaló a csángó kultúra, a határon túli magyarság, a kisebbségek folklórjának megismertetése, továbbadása és megőrzése. Ebbe kívánják bevonni a látogató közönséget, kiemelten fókuszálva a fiatalokra és a gyerekekre. A feldolgozott és újragondolt népzenei programok, a Magyar Állami Népi Együttes átstrukturált, az ifjú generációnak is értelmezhető elemeket tartalmazó műsora, az Aprók terének programjai mind ezt a törekvést szolgálják.

A Jászság Népi Együttes is új, kifejezetten erre az alkalomra készített egyórás műsorral várja a népi kultúra kedvelőit.  Nem titkolt szándékuk, hogy ezzel a programmal szeretnék megköszönni az elmúlt időszak közönségtől érkező támogatását, ami rendkívül sokat jelent az együttes tagjainak a további motivációkhoz, az elért és a rájuk váró további sikerekhez. A hazaiak mellett érdekes és egzotikus külföldi vendégeket is köszönthetünk a fesztiválon. Kolumbia, Bolívia, Ecuador mind-mind kuriózum lesz. Ezek az együttesek soha nem jártak még nálunk, a törököket viszont régi jó ismerősként köszönthetjük ismét Jászberényben. Gyimesből nyolcvan hagyományőrző érkezik, negyvenen jönnek Erdély egyéb vidékeiről. Körülbelül százötven-százhatvan határon túli magyar jön, és körülbelül ugyanennyi külföldi vendég. Mindösszesen hat-hétszáz fellépő lesz a fesztiválon. A program kedden a Víz utcában táncházzal indul, szerdán nyílik a Bor utca a főtéren. Ezen az estén látható az első gálaműsor az Állami Népi Együttes előadásában, valamint ekkor mutatkoznak be a külföldi vendégek is. Emellett párhuzamosan a főtéren ugyancsak lesznek koncertek.

Csütörtöktől a Margit-szigeten már a vásározók is várják a látogatókat, illetve a szigeti színpad szintén előadások helyszíne lesz. Pénteken a Jászság Népi Együttes új műsora tekinthető meg, majd a Fölszállott a páva gálaműsor látható a Szabadtérin. Hagyományosan a felvonulás a szombati napon lesz. Lehetséges, hogy az építkezések miatt módosított útvonalon, de az élmény garantáltan nem marad el az előző évekhez képest. Éjszaka nagyon jó koncertekre invitálják a közönséget, úgymint Ferenczy Gyuri és a Rackajam, Szalonna és barátai, illetve a jászságos Balogh Melinda erdélyi cigány zenei dallamokat tartalmazó legújabb cd-jének bemutatkozó albumával. Vasárnap este a Viszontlátásra Jászberény műsorban mindenki ingyenesen megtekinti a nagyszabású gálaműsort a főtéren. A hagyományok mellett valamennyi újszerűség is felfedezhető majd a Csángó Fesztiválon. Most a főtéren négy-öt helyszínen várják kézműves foglalkozások az érdeklődőket. Idén a szigeti vásározók kevesebben lesznek, viszont törekednek azt a színvonalat és miliőt képviselni, ami méltó a népzenei fesztiválhoz. A minőségi műsorokhoz minőségi vásárt kívánnak társítani. A gasztronómia terén ugyancsak igyekeznek a minőségre törekedni – árulta el Szűcs Gábor. A Bor utcában színvonalas kézműves étel- és italkínálattal várják a látogatókat. Többféle bor, sör, pálinka, sajt és egyéb finomság oltja a látogatók éhét, szomját a faházakban.

Kiállítások teszik teljessé a kulturális palettát. Csángó viselet kiállítás a Magyar-magyar konferencia keretén belül, Váradi Levente gyimesi témájú fotógalériája, és már a harmadik éve megjelenő Csángó Falu kiállítás várja az érdeklődőket. A táborok szintén szerves részei a fesztiválnak. Negyedikétől a Táncház és zenésztábor mintegy százhúsz résztvevővel, a kisebbeknek pedig az Aprók tábora lesz nyitva a fesztivál ideje alatt. Ebben az évben egy nyugodt költségvetésű, hangulatos programot terveztek a szervezők, aztán majd jövőre, a harmincadik kerek évfordulóra megpróbálják tökéletesíteni, még színvonalasabbá tenni a fesztivált – ígérte végezetül Szűcs Gábor programigazgató, aki hozzátette: „A főtér fejlesztési munkálatainak ellenére igyekszünk ugyanolyan színvonalas műsort prezentálni a nagyközönségnek, mint eddig. Szereplők, újak és régiek most is bőven vannak a programban. A fergeteges hangulat most is garantált.”

fotó: archív

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?