Tiszteld az orvost!

Semmelweis Ignác születésének évfordulóján köszöntjük az egészségügyben dolgozókat, mindazokat, akik hivatásukkal cselekszenek mások egészségéért. Július 3-án, szerdán a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház ebédlőjében rendezett ünnepségen a Jászság és fővárosa is kifejezte háláját a kórház dolgozóinak.

Sinkó-Káli Róbert, a kórház igazgatója köszöntötte a megjelent kollégákat, valamint a város vezetőségét, élén Szabó Tamás polgármesterrel és Szatmári Antalné alpolgármester asszonnyal. Beszédében kiemelte Semmelweis Ignác magyar orvos világhírű felismerését, mellyel az anyák megmentőjévé vált.

Munkássága a mai orvostársadalom előtt is példaként szolgál, ezért 1992 óta minden évben megemlékeznek az idén 201 évvel ezelőtt született magyar orvosról. Pócs János országgyűlési képviselő nemcsak Semmelweis Ignácról osztotta meg gondolatait, hanem azokról is, akik követték példáját az egészség szolgálatában. Gondolatait egy másodkanonizált írás sorai szőtték át, melyben az orvosok áldozatos munkájáról tesznek megemlékezést – Tiszteld az orvost, mert jó szolgálatot tesz, meg hát az orvos is Isten teremtménye… De hívd az orvost is, az Úr alkotta őt is, ő se hiányozzék, mert rá is szükség van. Van, amikor az ő kezében van az egészség, mert hiszen ő is könyörög az Úrhoz, hogy munkája nyomán javulás álljon be, s adjon gyógyulást az élet javára – hangzott Sirák fia könyvéből.

Fontos szolgálatot tesznek az orvosok, mellyel képesek hetekkel, hónapokkal, évekkel meghosszabbítani a betegek életét. Pócs János erről tett említést édesanyja betegsége kapcsán, akivel még nyolc hónapot tölthetett együtt nekik köszönhetően.

Szintén személyes példáján keresztül szemléltette, hogy a jászberényi kórházban segítő kezekre, szaktudásra talált nyaki-gerincsérv diagnózisa után. Az itt munkálkodó orvosok műtét nélkül segítették át fájdalmain, melyért ezúton is köszönetet mondott.

Szabó Tamás polgármester más aspektusból fejezte ki tiszteletét, ugyanis szerencsére nem betegség, hanem a közös munka révén van kapcsolata a kórházzal. Orvosként kiváló szakmai együttműködésnek, kölcsönös támogatásnak adott hangot, mely a 27 éves pályafutása alatt kialakult. Legyen szó ápolókról, orvosokról, portásról, mindenki hozzájárult ehhez a közösséghez, ahova mára a polgármester elmondása szerint hazaérkezik. Ennek az együttműködésnek számos szép példája van, ezek közül az egyik a nemrégen lebonyolított Richter Egészváros nap, melynek részeként szűrésekkel, mérésekkel 7 277 900 forintot sikerült összegyűjtenie a városnak. Elöljáróban osztotta meg azt az ösztöndíj rendszerrel kapcsolatos reményét, mellyel több orvost sikerül a város kórházába csábítani.

A köszönő szavak után dr. Paskó Csaba, a megyei Hetényi Géza kórház kardiológus, belgyógyász szakorvosa mondta el gondolatait az ünnep névadójáról. Semmelweis Ignác 1818 július 1-jén született. Gimnáziumi évei után a Bécsi Egyetem jogi karára nyert felvételt, majd még abban az évben átjelentkezett az orvosi karra. 1844-ben szerezte meg orvosi diplomáját sebészként, később szülész-nőgyógyászként. Abban az időszakban a legrettegettebb kórkép a gyermekágyi láz volt, mely járványszerűen pusztított, tizedelte az édesanyákat. Semmelweis Ignác megfigyelései után összefüggéseiben látta, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok okozzák azzal, hogy boncolás után kézfertőtlenítés nélkül mennek át a szülészeti osztályra. Ennek köszönhetően azokon a helyeken, ahol Semmelweis Ignác dolgozott egy százalék alá csökkent a gyermekágyi lázban meghalt anyák száma. Felfedezésért életében nem volt népszerű, súlyos önvád gyötörte, és rengeteg támadás érte. 1865 augusztus 13-án elmegyógyintézetben, tragikus körülmények között halt meg.

Halála után a 20-21. században világszerte óriási elismerésre tett szert, nevének nagyságát egyetem őrzi, Chicagóban szobor fémjelzi páratlan sikerét és kisbolygót is elneveztek róla. Munkássága nyomán ünnepeljük ma az egészségügy dolgozóit. – A magyar egészségügy nagyon bonyolult, néha kicsit beteges gépezet. Mi mindannyian nagyon hasznos kis fogaskerekei vagyunk ennek a gépezetnek. Hasznos az orvos, aki a beteg mellett fontos döntéseket hoz, hasznos az ápolónő, aki ápolja a beteget, hasznos a kertész, aki a pihenő kertet rendezi… – hangsúlyozta dr. Paskó Csaba.

A kórház dolgozóinak elismeréséhez Aranyosi Ervin: Dicsérő szavakkal című verse szolgált felvezetőül. Ezt követően Kresszács Andrea műsorvezető méltatásával idén nyolc munkatársat tüntettek ki. A kitüntetettek sorában elsőként dr. Fábián Ilonát szólította, aki belgyógyász szakorvosi, mozgásszervi rehabilitációs szakorvosi, majd pszichoterápiás szakorvosi címet szerzett. 2009-ben a Rehabilitációs osztály vezetője lett, munkáját empatikus hozzáállás és nagy teherbíró képesség jellemzi.

Ádám Sarolta az Intenzív osztály főnővére 1999 óta dolgozik az osztályon. Maximalista, munkáját pontosan, precízen végzi, nagy munkabíró, időnként „Őrmesterként” is emlegetik. Céltudatosságával, önzetlenségével, kitartásával, aktivitásával méltán kiérdemelte a Semmelweis- napi díjat.

Fülöp Jánosné a jászberényi kórház Gyermekosztályára nyert felvételt 1981- ben. Néhány év kihagyás után jelenleg is az intézet beteg gyermekeit ápolja, gondozza elhivatottan immár 30 éve. Mindig pozitív energiával tölti fel a síró gyermek megnyugtatása, és a gyógyult gyermekek távozása.

Tóth Tiborné Majoros Julianna a Nagykátai Szakorvosi Rendelőintézetbe 1992-ben nyert felvételt. A kardiológiai szakrendelésen töltött 40 éve, az ezt jellemző rátermettsége, empatikus hozzáállása emeli a kitüntetettek közé.

A Rehabilitációs Osztály dolgozói közül Litkei Leventének köszönték meg gyógytornász munkáját, melyet tíz éve végez a betegek gyógyulásáért. Munkáját türelemmel, rugalmassággal jellemezték, aki kreatív és kezdeményező a szakmai munka területén.

Az adminisztrátori feladatokban Kovács Annamária munkáját emelték ki. „Mindenki Annamarija” meghatározó személyisége a titkárságnak és az intézetnek egyaránt. 15 éve elképzelhetetlen nélküle az iktató, kiváló munkatárs, személyiségével fel tudja pezsdíteni a csapat munkáját.

Sok éves hűséges munkáját Semmelweis- napi kitüntetéssel jutalmazták Pintér Józsefnének, aki a vendéglátás és élelmezés területén látja el a betegek szolgálatát. Empátiakészsége kiemelkedő, mindehhez kiegyensúlyozott vidám természet társul.

Béres Péter a Központi Betegszállító Szolgálat oszlopos tagja. Feladatait elsősorban a Belgyógyászati és Ápolási Osztályon végzi. Az orvosokkal jó kapcsolatot ápol, a betegekkel tisztelettudó, empatikus, munkájában felelősségteljes.

Az elismerő szavak után Perediné Czibolya Éva dalaival örvendeztette meg a hallgatóságot, majd a hagyományokhoz híven állófogadással és személyes gratulációkkal zárult a rendezvény.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?