Gazdaságosabb a megújuló energia

Fókuszban az energia címmel rendeztek konferenciát az Aranysas Rendezvényházban június 26-án, melyen a vállalatok és önkormányzatok által igénybe vehető energetikai pályázati lehetőségek szolgáltak téma gyanánt. Az eseményt dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár is megtisztelte jelenlétével.

A rendezvény illusztris meghívottjait, pontosabban a Jászság legnagyobb vállalkozóit, a gazdasági egységek vezetőit és a polgármestereket Pócs János országgyűlési képviselő köszöntötte. Beszédét a hála gondolataival kezdte az elmúlt években nyújtott kiváló teljesítményt illetően, hiszen – mint megfogalmazta –, a Jászság gazdasági erejének alapját a térség egységeinek eredményes, színvonalas munkája adja. „Amikor a miniszterelnök úrral tárgyalok és elmondom az éppen aktuális, de mindig kiemelkedő adatokat, akkor hozzáteszem, hogy a Jászság már tett az asztalra, okunk és jogunk van kérni. Higgyék el, az önök munkája, az önök eredményei a jászsági lobbit nagyon nagy mértékben erősítik.” – méltatta a széksorokban ülők produktivitását, akik nélkül nem járulhatna kellő magabiztossággal az ország vezetője elé.

A jászsági régió kiemelkedően teljesített a gazdasági válság idején, munkahelyeink megmaradtak, a vállalkozások szilárd lábakon álltak, és azóta is folyamatos fejlődést mutatnak.

A kormány által a munkahelyteremtésbe fektetett több tízmilliárd értékű összeg a jövő terveinek megvalósulásában is kulcsszerepet játszik, ugyanis a következő lépés, hogy a gazdasági egységek megtakarításokat érhessenek el, melyhez elengedhetetlen a fenntartható megoldások megismerése, mihamarabbi alkalmazása.

A szót Babó Gábor, a kizárólag megújuló energiaiparral foglalkozó Newergies Kft. ügyvezetője vette át, aki a megújuló energiák hasznosításában látja egy vállalat versenyképességének növelését. A villamos energia ára drasztikusan, 60-70%-al megemelkedett az utóbbi időben a kereskedelmi felhasználók számára, míg a megújuló energia alkalmazásával akár 50-60%-al olcsóbban működhet egy vállalat, vagyis általa óriási versenyelőnyt lehet a hátrányból kovácsolni. Noha tapasztalatai szerint a vállalkozók fenntartással kezelik az efféle változásokat, úgy véli, aki a mai modern világban nem újul meg, lemarad a versenytársaktól, ezért kérte, használják ki a konferencia kínálta lehetőségeket, és vegyék fontolóra az energiahatékony beruházásokat.

A továbbiakban Bíró Ákos értékesítési vezető ismertette az energetikai piac jelenlegi helyzetét, majd a beruházások műszaki megoldásaiba már Neuberger Zoltán operatív vezető avatta be az érdeklődőket. A vállalatok és önkormányzatok számára elérhető pályázati kínálatot Miklós István mutatta be, az ügyvezető prezentációjának fonalát vette fel dr. Vitályos Eszter, Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkár előadása.

Az államtitkár asszony a 2014-2020-as európai fejlesztési ciklus előrehaladásáról, az általa felügyelt Emberi Erőforrás Operatív Programról, és a körvonalazódó jövőről számolt be a vállalatok, önkormányzatok számára jelentős adatok tükrében. Magyarország kormánya a nemzeti fejlesztési prioritások kialakítása során olyan irányokat határozott meg, mint a versenyképesség javítása, a foglalkoztatás növelése, az energia-erőforrás hatékonyság növelése, illetve a társadalomfelzárkózási és egyéb népesedési problémák kezelése, valamint a gazdasági növekedést elősegítő helyi és térségi fejlesztések megvalósítása.

A pályázati pénzek hatékony kihelyezése és az összegek mihamarabbi lehívása érdekében átalakították a fejlesztéspolitikai intézményrendszert. A kormány úgy döntött, könnyít azokon a szabályokon, melyek korábban a végrehajtást nehezítették, vagy akadályt jelentettek a kedvezményezettek számára. Az előlegszabályozást érintő módosítás eredményeként a közszféra kedvezményezettjei akár 100% előleget kaphatnak, a vállalkozások pedig bizonyos esetekben akár 50% előleghez is juthatnak, így a projektek jóval hamarabb, és nem utolsó sorban sikeresen be tudnak fejeződni. Noha ezek az összegek később érkeznek meg Brüsszelből, az államháztartást ennek ellenére nem érte hátrány, sőt, a régió többi országával összevetve Magyarország nyújtotta a legjobb teljesítményt.

A folytatásban dr. Vitályos Eszter kifejezetten Jász-Nagykun Szolnok megyét vette górcső alá. Az eddig beadott pályázatok közel 70%-a támogatásra került, ebből az emberi erőforrás operatív program részeként 276 projekt kapott támogatást, ezek kapcsán 44 milliárdnyi összegre szerződtek a megye pályázói.

„Ha a Jászberényi járást nézzük, itt is nagyon erős a pályázói aktivitás. 1,8 milliárd forint támogatás került megítélésre az EFOB-ban. A fejlesztések viszonylag sokrétűnek mondhatóak, érintik a kultúrát, az oktatást, az egészségügyet, a szociális ágazatot, illetve az ifjúsági és családügyi területet is.” – részletezte a finanszírozásban részesülő szférákat, majd néhány kiemelkedő jelentőségű projektre irányította a figyelmet. Ilyen volt például a 153 milliós támogatást elnyert Szent Erzsébet kórház, melynek köszönhetően tizenkét szakdolgozó új szakképesítés megszerzésére irányuló képzésben vehetett részt, de ugyanitt készülékbeszerzést és funkcióbővítést is támogattak.

Oktatási projektek tekintetében a Jászberényi Tankerületi Központ 1,3 milliárd forintnyi támogatását emelte ki, mely által iskolai eredményességet növelő programok megvalósítására kerülhetett sor. Befejezésül az EFOP pénzügyi eszköz hitelprogramról ejtett szót. Az 1,37 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett pályázati konstrukció az egészségüggyel, közneveléssel, felsőoktatással, szociális területtel, vagy gyermekvédelemmel, kulturális szolgáltatásokkal foglalkozó mikro-, kis-, és középvállalkozásoknak nyújt segítséget.

A jövővel kapcsolatban kifejtette, a következő időszak költségvetési tervezetét alapjaiban meghatározza, hogy minden ország számára csökkenteni szeretnék a kohéziós forrásokat. Magyarország ebben különösen érintett, ugyanis hazánknak 24%-os forráscsökkentést irányoztak elő, melyhez – dr. Vitályos Eszter nyomatékosította –, nem járultak hozzá, és a közeljövőben nem is fognak. Zárszavában megnyugtatásul elmondta, mivel az Európai Bizottság jelentős területnek tartja az EFOP-ot, a források kevésbé fognak csökkenni, és a humán fejlesztések lehetnek a redukálás nyertesei. Az informatív konferencia állófogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?