Ellenzéki sajtótájékoztató a környezetért

Ellenzéki képviselők tartottak sajtótájékoztatót a Szent István körúti játszótérnél június 18-án. Az eseményt a közmeghallgatáson felmerülő téma hívta életre, nevezetesen az ivóvízvezeték rekonstrukciója, amit az ott található platánfasor akadályozhat.

A sajtótájékoztatót összehívó – ellenzéki képviselők, illetve egy külsős bizottsági tag – a környezetvédelemre, a nagyvisnyói tábor kihasználatlanságára, az illegális hulladéklerakók és a Zagyva állapotára, valamint a tarthatatlan szúnyoghelyzetre próbálták ráirányítani a figyelmet.

A Jobbik, az MSZP és a DK képviselői helyi közvélemény kutatás keretében kívánják kikérni a lakók véleményét a felvetődött kérdésköröket illetően. Erről elsőként Gedei József osztott meg részleteket a sajtó munkatársaival, hangsúlyozva, hogy fontos volna meghallgatni Jászberény lakóinak álláspontját, amit szerinte a jelenlegi önkormányzat nem helyez előtérbe. „Az itt lakók azt mondták, nem fogadják el a városnak azt a tervét, hogy vagy az ivóvíz vagy a fák, nincs ilyen választás. Mindent meg kell tennie a városnak, hogy ezeket a fákat megmentsük. Ez a lakók kifejezett kívánsága.”

Balogh Béla a nagyvisnyói tábor elhanyagolásának ügyét karolta föl. A nyaraló remek adottságokkal rendelkezik, és nem utolsó sorban természetvédelmi területen fekszik. Az önkormányzat tulajdonában álló, több mint kilencven főt befogadó üdülőt népszerűbbé kellene tenni az iskolai osztályok körében, akár a környezettudatos nevelés, akár csak a családi vagy iskolai kikapcsolódás apropójából.

Bobák Zsolt a kérdőív illegális szemétlerakást érintő részét emelte ki a hallgatóság számára. Szót ejtett a lerakók körül uralkodó áldatlan állapotokról, a játszóteret beborító, szél hordta szemétkupacokról, továbbá a kamerafelvételek lényeges szerepéről, melyek akár a megoldás kulcsát jelenthetnék. „Igaz, hogy elvisszük a szemetet, de nem próbálunk meg utánajárni, hogy kik ezek az emberek. A következő önkormányzatnak ez egy igen fontos feladata lesz.”

Budai Lóránt a Zagyva karbantartását tartotta lényegesnek kiemelni. A legutóbbi kotrásra 2010-ben került sor, melyet követően a városvezetés nyomatékosította, a rendezett állapot fenntartásához rendszeres növényzetgyérítésre van szükség. A Jobbik Magyarországért Mozgalom párt helyi vezetője nehezményezte, hogy erre azóta sem volt példa, a látvány pedig magáért beszél és megoldásért kiált.

Végezetül a megnövekedett számú szúnyogpopulációról, és a szükséges intézkedésekről fogalmazott meg észrevételeket Gregor István bizottsági tag, aki úgy véli, tekintve a lakossági panaszáradatot, több pénzt kellene szánni az irtásra, ezáltal pedig az emberek jobb közérzetének megtartására. A lakossághoz eljuttatott kérdőívek eredményei, a válaszokból levont következtetések előreláthatóan nyár végén kerülnek majd bemutatásra.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?