Zene határok nélkül

Szombat este a Déryné Rendezvényház dísztermében nagy sikerrel vendégszerepelt a Finnországból, Akaa városából érkező Sommelo Kórus.

Az amatőr énekesekből álló vegyeskar a szintén Akaa városában élő Balázs Györgyöt kereste fel azzal a kéréssel, hogy cserekapcsolatot alakítanának ki egy magyar kórussal. Balázs György a Tamperei Filharmonikus Zenekar brácsás és szólamvezetője tolmácsolta kérésüket a Székely Mihály Kórus karnagyának, Vlaszati Erikának. A szerencsés egymásra találásból mára közös koncert-tervek születtek, melynek egyik szép példája volt a szombati fellépés.

A több mint negyven éve alapított finn kórust 2017 óta vezeti Marjukka Manner. A Sommelo széles repertoárjában megtalálhatók zsoltárok, spirituálék, hagyományos és a-capella dalok, modern dalok valamint finn és külföldi népdalok is. Ez utóbbiakból adtak ízelítőt a kórus tagjai, sőt megbirkózva a magyar nyelv nehézségeivel Kodály Zoltán Esti dala is felkerült a zenei palettára. Szintén magyar nyelven az Ősszel érik babám és a Tábortűznél című dal is felcsendült.

Végezetül Verdi Nabuccojából a rabszolgák kórusát közösen énekelte a két kórus, akiket Farkasné Szőke Tünde, a Palotásy János Zeneiskola igazgatóasszonya kísért zongorán.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?