Harminc éve dübörögnek a Tankok

Idén harmincéves a legnagyobb hazai rock banda, a Tankcsapda. A debreceni trió június 7-én este a Szabadtéri Színpadon adott koncerttel a zenekarhoz méltó módon ünnepelte meg a neves jubileumot, a környékről összesereglett rajongóival együtt.

A Tankcsapda jubileumi koncertsorozata, a T30 turné keretében végre itt voltak ismét a Szabadtérin. Előzenekarként az igen sok szállal Jászberényhez kötődő Magor zúzós, dübörgő zenéje áradt a színpadról. Lazán headbengelve a ritmusra arra próbálok visszagondolni, mikor leltem először a Tankcsapda számaira. Valamikor a kilencvenes évek legelején, vidéki kocsma kerthelyiségében, egy szál gitár kíséretében énekelték vidám rocker srácok Az élet a legjobb méreg című kultikus zeneszámot. Talán ez volt az első emlék és ebben az időszakban megjelenő lemezek, kemény, szókimondó és sokszor trágár hangvételű dalokkal. Azok aztán ütöttek is rendesen…

Ma este meg itt aT30 koncert, elszaladt az idő! Ismerős arcok a tömegben mindenfelé, az egész olyan érzés, mintha egy hatalmas házibuliba csöppentem volna, ahol a baráti közegben egyszerűen otthon érzi magát az ember.

Több mint ezer „tanker” izgalommal teli eksztázisban várta, hogy elkezdődjön a Tankcsapda koncertje. Mikor este kilenc után színpadra léptek, hatalmas ováció fogadta a triót. A közönség óriási tombolásban tört ki már az első dal alatt. A „három rohadék rock csempész” igyekezett a zenekar harmincéves munkásságának minden fontosabb állomását, személyes- és közönségkedvenceket egyaránt beletenni az ünnepi műsorba. A rajongók önfeledten ugráltak, pogóztak, táncoltak, énekeltek és üvöltötték a legnagyobb Tankcsapda slágereket. Olyan dalok kerültek elő, amit eddig egyáltalán nem, vagy csak ritkán játszottak élőben, mint a Rio, a Fiúk ölében a lányok, a Mindig Péntek, a Rock a nevem, a Baj van, és az Örökké tart. Nem is csoda, hogy szinte felforrósodott a hangulat a nézőtéren. Bennem is mozgott a „Rock’n’Roll rugója”, átjárt az „Egyszerű dal” és együtt utaztunk a „Mennyország Touristtal”, persze közben „Azt mondom, állj” és akinek nem tetszik,” Köpök rátok”! Sidi beállásai és szökellései, Fejes grimaszai és az ujjai között pörgetett dobverők, Lukács mutogatásai és arcjátéka is az este tartozékaivá lettek. A bulin volt minden, amit csak egy Tankcsapda koncerttől elvárhatunk, különleges látványvilág, szikrák, lángok, füst, fények. A számokhoz tökéletesen passzoló videók, a megfelelő időben eldurrantott pirotechnikai elemek, a közönség heves reakciói és az egész atmoszféra tökéletes elegyet képezett.

A hangulat, ami semmi máshoz nem fogható, és amiért igazán érdemes volt elmenni egy ilyen Tankcsapda bulira, és éppen ez az a plusz, amit csak érezni lehet igazán, körülírni csak nehezen. Nem volt ez másképp most sem.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?