Vászonra álmodott anyaság

A Nagybányai festőtelep történetének egyik meghatározó alakjához kötődő, de kevésbé ismert alkotó, egy festőművész hölgy, Thormáné Kiss Margit Anya gyermekével című olajképét választották A hónap műtárgya júniusi 4-én, a Szikra Galériában tartott bemutatójára.

A képzőművészeti esemény házigazdája, szervezője Szikra István műgyűjtő köszöntötte a megjelenteket. Bevezetőjében elmondta, nem kis feladatot vállalt az est előadója Metykó Béla nyugalmazott mérnök, nyughatatlan helytörténeti kutató. A hónap műtárgyának választott olajkép alkotója, Thormáné Kiss Margit ugyanis nem tartozik az ismert festőművészek közé és csak kevés forrásmunka, feljegyzés lelhető fel személyéről. Ki lehet e törni egy elismert festő, nevezetesen Thorma János árnyékából, egykori tanítványként, későbbi feleségként? Erre a kérdésre is megpróbált megválaszolni a témában alapos kutatómunkát végző előadó.

A művészeti előadást megelőzően egy rövid komolyzenei hangolódással segítették a jelenlévőket a Palotásy János Zeneiskola oktatói és növendékei zongorán és brácsán megszólaltatott dallamai.
Metykó Béla vetített képekkel illusztrált Thormáné Kiss Margitot bemutató élettörténeti áttekintése a múlt század hazai művészetének egyik meghatározó szellemi gyújtópontja, az 1896-tól működő Nagybányai Festőteleptől, melyhez a festő nő is ezer szállal kötődik, indult.

Nagybánya, a modern magyar festészet bölcsőjének számító művésztelep, majd szabadiskola a müncheni naturalizmusból szárba szökő, a magyar plein air festészet megszületése és megerősödése egyértelműen ehhez az Erdélyi városhoz köthető. A fővárosból kivonuló, a hivatalos művészetet képviselő centrumtól messze tábort verő közösség, először Hollósy Simon, majd később Ferenczy Károly, Réti István és Thorma János vezetésével teremtette meg az első magyar művészeti kolóniát és az azt követő száz évét alapvetően meghatározó festészetet. A szabad ég alatt való festés frissessége és egyszerisége, a műtermek barna tónusai után a napfény tüzes színeivel átitatott képek hangulata és intenzitása magával ragadta az itt alkotni tanulókat, akik között a művészek egyharmada nő volt. Közéjük tartozott Kiss Margit is, aki a századelőn Egerben született, majd családjával Nagyenyedre került és itt végzett tanítóképzőt. Belső sugallatra indult el a művészeti pályán, 1924-ben abbahagyta a tanítást, s elment Nagybányára távoli rokonához, Thorma Jánoshoz, hogy tőle rajzolni, festeni tanuljon. Két esztendő múlva kezdett komolyan festeni és fejlődni, mestere Thorma János szoktatta rendszeres munkára, aki szigorúan korrigálta. Az idősödő mester alkotásainak múzsája is lett, számos festményen örökítette meg Thorma a szeretett nő alakját. 1929-ben házasságot kötöttek, s még közvetlenebb lett szakmai együttműködésük. Thormáné Kiss Margit eleinte a pasztellel boldogult könnyebben, később az olajfestésbe is beletanult, kialakult önálló munkássága, kritikai készsége. Többször szerepelt kiállításokon, ahol képei sikert arattak és meg is vásárolták azokat. Alakos tájképeket, csendéleteket, arcképeket festett. Férje halálát követően, 1937 után jutott el kiállítani Budapestre is. A II. világháború után hatalmas, az akkori művészetpolitika diktálta szocreál képeket fest, a nagyméretű kompozíciókat biztos kézzel vitte vászonra. Az ötvenes évek közepétől egyre kevesebbet dolgozott, később visszavonult, kevés emberrel tartott kapcsolatot, de mindvégig egy nagybányai műteremlakásban élt és elzártságában is alkotott. Művészetében nagybánya fénye újra fellobban, de stílusa már túlmutatott az egykori impresszionista időszakon. Nagybányán érte a halál, férje mellé temették az ottani református temetőbe.

A hónap műtárgyának kiválasztott kép, az Anya gyermekével festményről Metykó Béla egyedi elképzeléseit, gondolatait osztotta meg a hallgatósággal. Neves művészettörténészt idézve azt feltételezte, hogy vászonra álmodott anyaság látható az alkotáson. Nem jellemző ugyanis a magyar festészet történetben és kultúrában, hogy gyermektelen nő ilyen képet ábrázoljon és Thormáné Kiss Margitnak nem született gyermeke. Valószínűsíthetően vágyait, egy elképzelt valóságot festett vászonra ezzel az alkotással.

Az előadással közelebb került hozzánk Thormáné Kiss Margit festőművész alakja és az elhangzottak alapján elmondható a nagybányaiak modern törekvései, valamint Thorma hatása észrevehető életműve darabjaiban.

A Szikra Galéria állandó kiállításának anyagában megtalálható a Dombon ülő nő című, Thorma János által készített csodálatos festmény, mely megőrizte őt az utókornak és e sorok írójának egyik kedvence az alkotás. Nézzék meg, ha a Szikra Galériában járnak, üdítő élmény!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?