Fiatalok kapcsolati hálója

Olaszországban, Conselvében zajlott „Hello Europe” néven négy önkormányzat 15-15 diákjának részvételével egy kiváló nemzetközi projekt idén május 6 és 10 között.

A project célja a programban részt vevő városok – a házigazda Conselve, Jászberény, Buie (Horvátország) és El Puig de Santa Maria (Spanyolország) –, fiataljai közötti párbeszéd előmozdítása, az ifjúsági önkormányzatok közötti együttműködés kiépítése. A diákok a program végeztével is kapcsolatban maradnak egymással, tapasztalataikat, elképzeléseiket megoszthatják az aktív közösségi szerepvállalásról.

A számtalan élményen túl a gyerekek non-formális tanulási technikákon keresztül – sportrendezvényekkel, énekkel, tánccal –, bővíthették ismereteiket az Európai Unióról. A tevékenységeket értékek mentén állították össze, például a környezettudatosság, a demokratikus szerepvállalás és a sport. Olasz családoknál szállásolták el a vendég magyar, spanyol és horvát diákokat, ahol elkerülhetetlen volt az angol nyelv aktív használata.

Az önkormányzatok képviseletében megjelentek hithű elkötelezettséggel aláírt együttműködési szándéknyilatkozata mellett a négy nemzet diákjai között valós, a jövőbe mutató kapcsolati háló alakult ki, ugyanis az ötnapos programsorozat érzelmi szálakat is megmozgatott, amelyek akár életre szóló barátságok alapjait vethetik meg. Szerencsére a modern technológia segítségével napi kapcsolatban maradhatnak/lehetnek egymással.

Latest posts by Munkatársunk (see all)

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?