Összefogás a zene erejével

Május 30-án, csütörtök este a Déryné Rendezvényházban Jótékonysági hangversenyt rendezett Sas Dániel és zenész baráti köre a súlyosan beteg Farkas Ricsike javára.

Farkas Ricsike és családja a kitartás mintaképe, akik a nehézségek ellenére nem adják fel a küzdelmet Ricsi betegségével szemben. A nemcsak testileg és lelkileg, de anyagilag is megterhelő küzdelemsorozat színfoltjai az érte szervezett jótékonysági események. Csütörtökön „Legyen a zene mindenkié” címmel először szervezett jótékonysági hangversenyt Sas Dániel a Jászberényi Ifjú Muzsikusok Alapítvánnyal és a Jászkerület Nonprofit Kft-vel karöltve Ricsike gyógykezelésének támogatására.

Az est háziasszonyaként Virágné dr. Juhász-Nyitó Klára köszöntötte Szatmári Antalné alpolgármester asszonyt, Nagy András HEB elnököt, a Jászberényi Tankerületi Központtól Zsemberi Zoltán igazgatót és Mészárosné Vas Márta szakmai igazgató helyettest, Szikra Istvánt a város mecénását, valamint több nagylelkű támogatót, köztük Pócs János országgyűlési képviselőt, a rendezvény fővédnökét, aki parlamenti kötelességei miatt nem tudott jelen lenni az eseményen.

Az est első fellépőjeként Sas Dániel ült a zongora mögé, és Bartók Béla gyermekdalaival örvendeztette meg a hallgatóságot. Dani tehetsége korán megmutatkozott, a Palotásy János Zeneiskolában kezdte meg zenei tanulmányait, majd a zene szeretete mára a hivatásává vált. 2017-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott és napjainkban is magas szinten végzi zenei tanulmányait. Mostanra ő is továbbadja tudását, így három tanítványa – Keskeny Janka, Lantos Levente és Muhari Balázs – zongorajátékával szintén hozzájárulhatott a koncert sikeréhez.

A zongoraművészek mellett Sas Dániel barátai, Atyimó Ferenc tubaművész és Mészáros Máté klarinétművész állt a pódiumra. Előbbi előadó Szergej Rachmaninov szerzeményét adta elő a rézfúvósok közül legmélyebb hangú hangszeren. A jótékonysági koncerten továbbá felcsendültek Liszt Ferenc, Johannes Brahms, Dumitru Ionel, Joseph Haydn, Carl Maria von Weber és Bartók Béla művei, melyek szép perceket okoztak a támogatóknak.

A zene erejében rejlő összefogással csaknem 250 ezer forintot sikerült összegyűjteni Ricsikének. Az elmúlt küzdelmes hónapok miatt Ricsike sajnos csak otthonról örülhetett az érte szóló dallamoknak, a hálát vastapssal tolmácsolta a megjelent közönség.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?