Az egészség megéri!

A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és prevenciót hirdető országjáró programsorozatának 72. állomása volt szombaton Jászberény. A Lehel vezér téren zajló eseményre mintegy háromezren látogattak el, részvételükkel támogatva saját egészségüket és a Szent Erzsébet Kórházat.

Az Egészség ezreknek, milliók a kórháznak mottó városunkban teljesült, hiszen az egészségváros programján résztvevők aktivitásonként háromszáz forinttal növelték a Richter kétmillió forintos alaptámogatását, amely az aktív részvételnek köszönhetően a nap végére 7 277 900 forintra nőtt. Az adományból a kórház intenzív osztályának gépparkját fejlesztik lélegeztetőgép megvásárlásával.
A Richter Egészségváros programsorozat tíz évvel ezelőtt indult útjára. A társadalmi felelősségvállalás keretében közel 153 ezer prevenciós szűrést végeztek el a szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig mintegy 362 millió forint adományt ajánlottak fel a helyi egészségügyi intézmények fejlesztésére.

Városunkban a program a kórháztól induló zenés sétával kezdődött délelőtt kilenc órakor. A sétán ezerkétszáz ember vett részt szerte a Jászságból. A menet a Lehel vezér térre érkezett, ahol a sátorvárosban egészségügyi szűrések, tanácsadások, előadások, a színpadon pedig szórakoztató és sportműsorok várták a látogatókat. A nap házigazdája Barabás Éva a város házigazdáját, Szabó Tamás polgármestert, illetve az kórház házigazdáját, Sinkó-Káli Róbert igazgatót szólította színpadra a rendezvény megnyitására.

A jó hangulatú villáminterjú alkalmával a polgármester elmondta, hogy vidéki gyermekként adott volt számára az egészségtudatos életmód.

A társaihoz hasonlóan gyakran tartózkodott a szabadban, fára mászott, focizott, túrázott. A továbbiakban örömét fejezte ki a résztvevők népes tömegéért, hiszen az aktivitás milliókban mérhető a Jászság kórháza számára. A rendezvény mottójául „Az egészség megéri!” mondatban a polgármester saját szlogent „gyártott”, amely, mint fogalmazott, kifejezi a nap kettősségét. Egyrészről az egyén szempontjából, másrészről a kórházba érkező forintok szempontjából érdemes ezen alkalommal az egészséggel foglalkozni – hívta fel a figyelmet Szabó Tamás.

A továbbiakban Sinkó-Káli Róbert köszöntötte a városlakókat, és a szervezőket. Felhívta a figyelmet a megelőzés szükségességére, ami a program egyik alapcélja. Ismertette a másik kitűzött célt is a napra vonatkozóan, miszerint a támogatás mellé gyűjtött forintok a kórház gépparkját bővítik majd egy lélegeztető készülékkel.

Gál-Olasz Sarolta, a Richter-Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztályának csoportvezetője a szervezők részéről köszöntötte az egybegyűlteket. Mindenekelőtt megköszönte az önkormányzatnak és a kórháznak azt a sok-sok segítséget, amelyet a megelőző hetekben, hónapokban tettek a program sikeréért. Röviden ismertette a vezető gyógyszeripari cég társadalmi szerepvállalásában foglaltakat, ezen belül az Egészségváros célkitűzéseit, az egészségtudatos életmód proponálását. Reményét fejezte ki, hogy a nap mind a kórház, mind valamennyi résztvevőnek hasznára válik.

A hivatalos megnyitó után sztárfellépőként Kocsis Tibor énekes lépett a színpadra. A koncertet helyi sportegyesületek és tánccsoportok bemutatói követték a pódiumon. Délután Katus Attila aerobik világbajnok mozgatta meg a közönséget egy közös torna erejéig, de különböző gyógytorna mozdulatokat a sátrakban is lehetőség volt elsajátítani. Az elérhető huszonötféle szűrés közül a koleszterinszint mérés, és az érszűkület vizsgálat volt a legnépszerűbb. Sokan ellátogattak a prosztata szűrésre is, ahol sajnos – vagy inkább szerencséjükre – kilenc férfit további vizsgálatra javasoltak a doktorok. Egész nap hosszú sorok kígyóztak a vérnyomás, a szív- és érrendszeri kockázat, illetve a csontsűrűségmérésnél. A gyerekek körében népszerű volt a kémiai kísérletek standja, a VR-szemüveges virtuális gyárlátogatás, a legkisebbek pedig a játszósátorban mókázhattak. Elsősorban a hölgyeket várta életmód és táplálkozási tanácsokkal Béres Alexandra, Szily Nóra, Jaksity Kata és Zsiros László Róbert. Az urakat Radványi Dorottya az úgynevezett Agora sátorba invitálta férfias témákra. Itt az előadások előtt a műsorvezető Sinkó-Káli Róbertet és Szabó Tamást faggatta az egészség témájában.

Az igazgató felhívta a figyelmet, hogy a megelőzés mindenki, az intézmények és az egyén számára is a legjobb és legolcsóbb megoldás. Sajnos jellemző, hogy kevés időt fordítunk a megelőzésre. A jászberényi kórház pályázatból megvalósult Egészségfejlesztő Irodája ebben kíván támogatást nyújtani egészségfejlesztő társas és egyéni programokkal. Szabó Tamás hozzátette, orvosi praxisából világosan kitűnik, hogy az elmúlt évek alatt rengeteget változott pozitív irányban az emberek megelőzéshez való hozzáállása. Az ilyen és ehhez hasonló programok sokat hozzátesznek a szemléletváltozás alakulásához. A beszélgetés alkalmat adott a 305 ágyszámmal működő kórház történetének és a jelenleg elérhető szolgáltatások bemutatására. Az igazgató kiemelte, hogy az országban elsőként honosodott meg a gasztroenterológián gyakorlott metodika, ami kiemelkedő eredményekkel bír a szűrést illetőleg is. A baleseti osztály munkája kapcsán kifejtette, a jászok minden tekintetben nagyon törik magukat, rengeteg munkát adva az osztály dolgozóinak. A Jászságra emellett jellemzőek a légúti megbetegedések, az asztmás, allergiás panaszok. A megye sajnos dobogós helyen áll a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, a légúti és daganatos betegségekben. A megelőzésben hatalmas szerepet játszik a táplálkozás és a sport, mondták a doktorok. Jászberényben a törvényi szabályozás szerint a közétkeztetésben megvalósult a kívánatos táplálkozási mód, bár a családok otthon sajnos kevésbé követik a jó gyakorlatot. A sportolási lehetőségek széles választéka szintén adott városunkban, mindenki megtalálhatja a hozzá illő mozgásformát. Mindehhez az önkormányzat sportlétesítmény és eszközpark fejlesztéssel, a kerékpárút hálózat építésével járul hozzá. A város, a Jászság elkötelezett a prevencióban, az egészségtudatosságra nevelésben is megnyilvánul a híres jász összefogás. A közösség megtalálta azokat a személyeket, civil szervezeteket, akik felvállalják a segítségnyújtást.

Este fél hatkor izgatott sokaság várta az eredményhirdetést, vajon sikerült -e legalább megduplázni a kétmillió forintos alapadományt. A színpadon a kórház nevében a főigazgató, a város képviseletében Szatmári Antalné főszervező, alpolgármester asszony várta az összesítést. A számlálás utolsó perceiben mindketten köszönetet mondtak a résztvevők aktivitásáért, a szervezők segítségéért és a támogató felajánlásáért. Gál-Olasz Sarolta néhány mondatban összefoglalta a nap eredményeit. Kiemelte, összesen hetvennégyen jelentkeztek véradásra, ami örvendetes eredmény. Az örömre egyébként is volt okunk, mert az Egészségváros programjának évtizede alatt a tizedik legaktívabb település címét érdemeltük ki, és ezzel
7 277 900 forint támogatást értünk el.

Sinkó-Káli Róbert lapunknak elmondta, ebből az összegből már meg tudnak vásárolni egy alapgépet, de ha szükséges az alapítvány pénztárából kiegészítik az összeget. A mindenféle szempontból hasznos nap zárómomentumaként a támogatást szimbolizáló táblát a kórház dolgozói az igazgatóval és az alpolgármester asszonnyal közösen vették át a színpadon.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?