Alkotás a természetben

A múzeumi világnap apropóján a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria megidézte a 19. század közkedvelt plein air festészeti stílusát, vagyis egy napra, szombaton kiköltöztek a szabadba alkotni. Ez a program nem más, mint a már jól ismert PikTúra, ami nyolcadik éve csábítja vízpart mellé az alkotókat.

A szeszélyes május múlt szombaton kifejezetten kedvezett a PikTúra résztvevőinek, és igazi tavaszias, napfényes oldalát mutatta meg, amely az alkotásokon is visszaköszönt. A délelőtti órákban már kikerült néhány festőbak a Zagyva sétányra és ki-ki megtalálva témáját meghúzta a vázlat első vonalait. Nem is érdemes sokat várni – tudtuk meg Farkas Edit igazgató asszonytól – hiszen mint elmondta, a plein air festészet nehézsége, hogy minden változik, így gyorsan kell alkotni. Versenyt futnak az élőlények helyváltoztatásával, a fényviszonyok, és az időjárás alakulásával, amely teljesen más kihívásokat tartogat, mintha modell alapján dolgoznának.

A stílus nehézsége egyben a szépsége is, hiszen a természetben, jó levegőn csodálhatják meg a Zagyva szépségét, akárcsak tette egykor Gecse Árpád vagy Makay József a plein air festészet élenjárói. Az örömteli alkotás mellett az is fontos, hogy a városlakók megismerjék a Hamza törekvéseit, és – mint arra korábban példa is volt –, kedvet kapjanak a csatlakozáshoz.

Farkas Edit szerint nincs is másra szükség, csak alkotókedvre, hiszen minden mást biztosít a Hamza. Így szombaton akvarellel, pasztellel, festékkel örökíthették meg a folyó kékjét, a vizet szegélyező sás sűrűjét, a napozó kacsákat, vagy a partot összekötő hidak pompáját.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?