Segítő kéz a fiataloknak

„Szer nélkül a teljes életért” címmel nyújtott be pályázatot Jászberény Város Önkormányzata. A 97 millió forintos támogatást célzott prevenciós programokra fordítják, melyeket helyi szervezetekkel, szociális és oktatási intézményekkel közösen valósítanak majd meg az elkövetkezendő két évben.

A május 7-én tartott projektismertetőn Szabó Tamás köszöntötte a Polgármesteri Hivatal dísztermében megjelent szakembereket és érdeklődőket, köztük Bódisné Görbe Krisztina projektvezetőt és Szatmári Antalné alpolgármester asszonyt, a rendezvény moderátorát.

A polgármester beszédében hangsúlyozta, az ilyen munkáknak a legnagyobb veszélye, hogy az elérendő célokat, legyenek azok közvetítői bármennyire is jó szándékúak, nem sikerül teljes mértékben véghezvinni. „Meg tudjuk-e valósítani azt, ami tényleg átüti ezt a fajta megszokottságot, rutint, el tudjuk-e érni a potenciális befogadóban lévő állapot megváltoztatását, hogy másképp gondolkodjanak, ez a legnagyobb feladat.”

A következőkben alpolgármester asszony avatta be a szakmai program részleteibe a hallgatóságot, kiemelve, hogy egy, a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórummal végrehajtott felmérés eredményeiből kitűnt, szükség van hasonló megelőző tevékenységekre.

A projekt elsősorban szemléletformáló programokkal operál, és nem csupán a veszélyeztetett gyermekeket célozza meg, a beavatkozásokkal külön figyelmet szentelnek a mikrokörnyezetre, a családra és a baráti társaságokra is. A problémás élethelyzetekben az elsődleges szociális hálóként működő közösségek esetében is szerencsés, ha részt tudnak venni a számukra kijelölt foglalkozásokon, ugyanis sokszor csak ők azok, akik segítséget kérhetnek, felvehetik a kapcsolatot egy szerettük ügyében a szakemberrel.

Tudásfókuszú, kommunikációt segítő elemekkel igyekeznek megszólítani a gyerekeket, a kamaszokat, az ifjú házasokat és a szülőszerep előtt álló párokat, akik az egészséges táplálkozásról, testi és lelki egészségfejlesztésről, viselkedési függőségekről, bántalmazásról, a szerhasználat rövid és hosszú távú következményeiről, a függés tüneteiről kapnak majd teljes körű tájékoztatást.

„Nagyon fontos a pozitív örömforrások keresése. Sokszor mi is csak rohanunk, és nem vesszük észre, hogy naponta mennyi pici öröm ér bennünket, amit nem tudunk értékelni. Ezekre fel kell hívni a körülöttünk élők figyelmét.” – foglalta össze az oktatási és szociális intézmények feladatát Szatmári Antalné, aki vallja, a legnagyobb eredményt interaktív megoldásokkal, élményközpontú programokkal lehet elérni. Ennek megfelelően kiállítások, fórumok és workshopok is megrendezésre kerülnek, sőt, maguk a szakemberek is bővíthetik ismereteiket tematikus továbbképzéseken.

A projekt összetettségét nem csupán a közreműködők szakmai sokrétűsége – pszichológus, pszichiáter, mentálhigiénés szakember, szociális munkás, védőnő, iskolaorvos, drámapedagógus, pedagógus, óvónő, drog prevenciós tanácsadó, lelkész – támasztja alá, de a változatos témákat érintő foglalkozások is. Az ismeretközlés, a felvilágosítás és a tévhitek korrekciója mellett lesz majd lehetőség életpálya tervezésre, pozitív példák megismerésére, a felelősségvállalás megtanulására, továbbá viták keretében önismeretre, önérvényesítésre, konfliktuskezelésre.

Mint ahogy az elnevezés hűen tükrözi, a „Szer nélkül a teljes életért” projektben közreműködők azon munkálkodnak majd, hogy a káros szenvedélyekhez vezető útról letérítsék a fiatalokat, miközben nem feledkeznek meg hiteles gyakorlati útmutatót nyújtani a kiegyensúlyozott, boldog élethez sem.

A programokon felül prevenciós klubot is létrehoznak, mintegy állandó, biztos érzelmi támogató bázisként, ahol klubfoglalkozások lesznek a szabadidő hasznos eltöltése, a pozitív visszacsatolás megélése érdekében.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?