A tét fontosabb a hovatartozásnál

Május 10-én tartotta telt házas lakossági fórumát Pócs János országgyűlési képviselő, aki dr. Budai Gyula külügyminiszteri biztost látta vendégül a Déryné Rendezvényházba meghirdetett eseményen.

A rendezvényen megjelent szép számú érdeklődőt és a világpolitikai összefüggésekben jártas politikusvendéget Szabó Tamás polgármester üdvözölte, majd átadta a szót a program szervezőjének, Pócs Jánosnak.

A képviselő kiemelte, a választás tétje ezúttal teljesen más, mint korábban és éppen ezért semmiképp sem lehet politikai megosztottságról beszélni a témával kapcsolatban. „Az a tét, ami most kockán forog, sokkal jelentősebb a politikai hovatartozásnál. Ma egy tét van, hogy meg tudjuk-e őrizni azokat az értékeket, amelyeket az elmúlt tíz évben elértünk, meg tudjuk-e őrizni azt a pozíciónkat, hogy Magyarország nem egy bevándorló ország” – hangsúlyozta, majd hozzátette, emlékeznünk kell a déli határra, Budapestre, a Keleti pályaudvaron uralkodó állapotokra, és arra a terrorkockázatra, amit a migráció jelent napjainkban. Példának hozta fel az unióba történő csatlakozás időszakát, az akkori kormány szlogenjét – Merjünk kicsik lenni, nyugodjunk meg, Ausztriában is nyithatunk kávézót, és továbbra is lehet mákos gubát enni – mellyel úgy véli, hazánkat egy labilis, gyenge, érdekei megvédésére képtelen országként állították be. Egy nemrég hallott előadásra hivatkozva elmondta, az unió elvette piaci lehetőségeinket, megfojtotta az élelmiszertermelést, bezárta a cukorgyárakat, ránk szabadította a külföldi bankokat, a külföldi energiaszektort és a multi áruházláncokat, mindezért cserébe csupán út és járdaépítésre kaptunk támogatást.

Az utóbbi tények alátámasztják azt a képviselő által megfogalmazott álláspontot is, miszerint ami jó a magyar embereknek, az rossz külföldnek, rossz Brüsszelnek, hiszen a társasági nyereségadó csökkentésével, a bank és multiadó bevezetésével, a rezsicsökkentéssel is a külföldi gazdaság orra alá törtünk borsot. „Párhuzamot állítok, hogy miért támadják Orbán Viktort és miért támadják Magyarországot. Azok az intézkedések, melyeket az előbb felhoztam a lakosság érzi, érti, hogy nekünk jók, és ami jó a magyar embereknek – ezt a történelem igazolja –, az rossz Brüsszelnek, rossz a külföldi politikának. Emlékezzünk csak, annak idején a Gyurcsány kormány elvette az egyhavi fizetést, kórházi díjat vezetett be és az volt a külföldi megítélés, hogy ilyen egy reformer miniszterelnök.”

Pócs János felhívta a lakosság figyelmét, hogy a jászsági választásnak külön tétje van, tekintve, hogy országosan is egyedülálló kooperáció jött létre. Az ellenzék – köztük a szélső jobb oldal – felsorakozott a DK mögé, akiknek legfontosabb pontja a kerítések lebontása. Megosztotta a jelenlévőkkel, hogy a DK vezéralakja, dr. Gedei József önkormányzati képviselőként, a testület támogatásával kérte volna a miniszterelnöktől a menekültek befogadását arra hivatkozva, hogy a Jászság is bevándorló nemzet örököse.

„Van még egy fontos üzenete itt a Jászságban és Jászberényben az uniós választásnak. Az elmúlt napokban jöttek össze a jászok, jász polgármesterek, jászkapitányok hogy a redemptio emléknapját megünnepeljék, amit Szabó Tamás polgármester javaslatára szavazott meg 2014-ben a Parlament. Szeretném hangsúlyozni, hogy micsoda érdekes párhuzam áll fenn a redemptio és a mai politikai helyzet között. 1731-ben a német lovagrend elvette a jászok, a kunok önrendelkezésének jogát, ma a történelem ismétli önmagát és Brüsszel akar Európa felett dönteni, megmondani, hogy kivel éljünk. 1745-ben a jászok visszavásárolták önállóságukat. Az egyik jászberényi szentmisén a plébános azt mondta a napi események kapcsán, hogy vigyázzunk, mert a Bibliában is meg van írva, eljön az idő, amikor jönnek, nem fegyverekkel, csak hátizsákkal és elfoglalják Európát. Ezek a párhuzamok itt a Jászságban, és ez ellen kell döntenünk május 26-án” – zárta gondolatait a képviselő, akit dr. Budai Gyula váltott fel a pulpituson.

A külügyminiszteri biztos főként európai viszonylatban beszélt a migrációról, és a választáskor összecsapó két filozófiáról, a bevándorlás pártiak, valamint a bevándorlást ellenzők nézeteiről. Az utóbbi táborban a leghatározottabb álláspontot képviselők a V4-ek, mögéjük zárkózik fel előreláthatólag Olaszország, Salvini belügyminiszter hathatós fellépése nyomán, és Ausztriában is jelentős változások várhatók. „Ez az összecsapás fogja eldönteni Európa jövőjét” – hangsúlyozta, hiszen ha a bevándorlás pártiak nyernek, itthon is kialakulnak majd olyan párhuzamos társadalmak, melyek Európa különböző nagyvárosaiban már megtalálhatók. Az úgynevezett no-go zónákban a saját szokásaiknak, saját jogszabályaiknak, elvárásaiknak megfelelően alakítják ki a társadalmukat a betelepülők, az európai hagyományoktól eltérően, az adott kormány ráhatásáról függetlenül.

„Orbán Viktor programja teljesen egyértelmű és egyszerű: meg kell állítani a bevándorlást. Én teljes mértékben egyetértek és szolidáris vagyok azon emberekkel, akik egy háborús övezetből menekülnek, de a déli határainkhoz három olyan országon keresztül érkeztek az illegális bevándorlók, ahol béke van, ahol nincs háború, ahol nyugodtan tudnának élni, de ők nem akarnak sem Szerbiában maradni, sem Horvátországban, sem Macedóniában, ugyanis azokba a jóléti társadalmakba igyekeznek, ahol a szociális háló védettséget biztosít.”

A miniszteri biztos úgy véli, Európa egy része máris elesett. Egymás mellett élnek a keresztény és a muzulmán társadalmi formációk, csak Németországban kétmillió szavazatot jelentenek az ott élő törökök, akiknek saját rádiójuk, tévécsatornájuk, hagyományaik és szabályaik vannak, integrálni őket lehetetlen. A fő probléma az Európai Unió hozzáállásában gyökerezik, abban a könnyelműségben, hogy a bevándorlók számára ellenőrzés nélkül biztosítanak vízumot és migránskártyát, holott diplomataként is hatféle nyilatkozatot kell kitölteni, ha valaki át akarja lépni az Egyesült Államok határát. Dr. Budai Gyula álláspontja szerint nem véletlen, hogy a 2015-ös bevándorlási hullámmal egy időben zajlottak a nagy visszhangot kapó iszlám terrorcselekmények, mégis megtörténhetett – ráadásul az unió kontrollja alatt –, hogy egy F. Hassan nevezetű férfi migránskártyát kapott, mielőtt kiderült volna róla, hogy az iszlám állam egyik vezető hóhérja.

„Belpolitikai tét az, hogy Magyarország megmaradjon keresztény államnak, mert bármi is történjék, mi mindig Szent István országa leszünk” – foglalta össze gondolatait a vendégelőadó, akinek részletes tájékoztatóját Pócs János frissen sült jászsági kenyérrel köszönte meg. A felszólalások végén a közönség kérdéseket intézhetett a képviselőkhöz, majd a rendezvény állófogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?