Munkanap helyett szórakozás

A Margit-sziget adott otthont a városi majálisnak szerdán, ahol egész nap a helyi sport és művészeti egyesületek fellépését láthattuk, valamint vurstli és szabadidős programok fogadták az odalátogatókat.

Május elseje az ipari forradalom időszakára vezethető vissza, de csak 1890 óta tartjuk a munka ünnepének, amely a munkások által elért gazdasági és szociális eredményekre hivatott emlékeztetni. Még ha maga az eszme kiveszőben is van, a május elsején megszokott családi programok és a közös időtöltés a mai napig megmaradtak.

A reggeli órákban a Palotásy János Zeneiskola Fúvószenekarának zenés köszöntőjére ébredt a város, akik számos utcát és lakótelepet végig járva zeneszóval csalogatták az utcára a lakókat. Délelőttre már szép számú közönség gyűlt össze a Margit-szigeten a helyi sport és kulturális csoportok programjára, amit a Központi Óvoda nagycsoportosainak népi játéka és néptánca nyitott.
Őket a Viganó AMI csoportjai követték, köztük az egyesület legfiatalabb utánpótlás csoportja is színpadra állt, akik mindössze ősztől állnak a hagyományok szolgálatában. A rövid idő ellenére szűnni nem akaró lelkesedésükkel már most megmutatkozott tehetségük.

Ebéd előtt a Move for Vivacity Tánccsoport és a Mozgásvilág Táncklub újított modernebb táncstílussal a színpadon, majd a Lehel Melody TSE kifinomult koreográfiáit láthattuk.
Sport bemutatóra az ITF Kondor Taekwon-do vállalkozott, ezután a Tailor Dance Tánciskola, majd a Holdugatók Rock and Roll Történeti Táncszínház állt színpadra fülbemászó slágerekkel és humoros koreográfiákkal megidézve az 50-es évek hangulatát.

A japán harcművészetbe Tai chi bemutatóval nyerhettünk betekintést. A délutáni programra a Dance Fittness SE hozta el látványos elemekkel gazdagított produkcióját, és nem maradhatott el idén sem az évek óta a majális programkínálat részét képző zumbázás, László Tündével.

A testet lelket megmozgató programok megalapozták a május elseji hangulatot, ami igazán a népszerű Szabyest fellépésével hágott a tetőfokára. A közönségteret megtöltő rajongók a 26 éves énekessel a legfelkapottabb számait énekelhették együtt többek között a Kártyavár vagy a három éve kiadott Szakadék közt című dalt.

A tinédzser tömeget este hat órára az idősebb generáció váltotta fel, hiszen 35 éves jubileumi koncertjével a 3+2 temerini együttes csapott a húrok közé. A rockzene elkötelezett híveiből avanzsálódott mulatós rockzenekar, igazi lagzi hangulatot generált a szigetre, amit többen kihasználtak egy-két tánc erejéig. A lagzis zenék repertoárját feltöltő nótákat egy emberként énekelte a közönség Bugyi Zoltán énekessel. Felcsendült a csipkés kombinét rímpárokba foglaló dallam, vagy a leghíresebb matekpélda, vagyis a Száz forintnak ötven a fele című dal is.

A színes programok alatt a Margit-sziget egész területén vurstli várta az érkezőket. A gyerekek dodzsem, céllövölde, körhinta és ugrálóvár közül válogathattak, valamint pónilovaglásra is vállalkozhattak az állatszeretők. A finom illatokkal hívogató bódékban lángost, kürtös kalácsot, hot-dogot vásárolhatott, aki megéhezett a nap folyamán. Az édesszájúak vattacukorral és a színes gumicukrok hadával feltöltött sátrakból csillapíthatták édesség iránti vágyukat. Úgy tűnt a munkanap helyetti szórakozást sokan kihasználták a hét közepén, hiszen tömegeket vonzott a sziget egész nap. A kellemes időtöltéshez hozzájárult a verőfényes napsütés, amely méltó kezdte volt az egyébként tavasz köszöntőként is számon tartott ünnepünknek.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?