Ifjú szólótáncosok versenye

A Viganó Alapfokú Művészeti Iskola április utolsó hétvégén hetedik alkalommal rendezte meg a Jászsági gyermek és ifjúsági szólótáncversenyt, amelynek a Víz utcai táncosok háza adott otthont.

Az épület egyre szűkösebbnek bizonyul, hiszen évről évre egyre többen, közel százan érkeznek az ország minden szegletéből, hogy a verseny alkalmával számot adjanak szólótáncos tudásukról. A fórum célja, hogy alkalmat teremtsen a legkiválóbb gyermek és ifjúsági néptáncos előadóknak bemutatni eredeti néptánc ismeretüket, illetve annak az autentikus alapokra épülő újragondolását – hangsúlyozta köszöntőjében a házigazdák nevében Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes vezetője. A versenyzés mellett a találkozó támogatja az évek alatt kikristályosodott magyar néptánckincs továbbörökítését, legértékesebb elemeinek hagyományokhoz hű megőrzését. Fontos tényező, hogy a verseny és az értékelés rögzítésével, archiválásával létrehozott adatbázis az oktatók és táncosok számára kutatási alapot is biztosít.

A versenyt három korcsoportban és két kategóriában – fiúszóló és páros – rendezték meg. Mindkét kategóriában kötelező és szabadon választott táncokat kellett bemutatni a versenyzőknek, amit Szilágyi Zsolt, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium pedagógusa vezetésével négytagú zsűri értékelt. A zsűrizésénél főszempontként az egyéni látásmód, a technikai felkészültség, valamint a folklorisztikai hitelesség került előtérbe.

A viganós gyerekek kiválóan teljesítették a versenybírák kívánalmait, hiszen a 25 berényi fiatalból öten különdíjat, illetve tizennégyen szólótáncosi különdíjat kaptak. Szűcsné Urbán Mária igazgató asszony értékelése szerint magas színvonalú versenyt láthattunk, és büszkeségre ad okot az iskola diákjainak sikere. Külön megköszönte a támogatók segítségét.

A két nap folyamán a Bürkös zenekar húzta a talpalávalót, sőt még a szombat esti táncházban is fáradhatatlanul muzsikáltak. A Busai Norbert vezette táncházban melléjük szegődött a Pávából ismert ifjú muzsikusokból álló Sarjú banda két tagja is, hogy virtuóz játékukkal táncra sarkallják a fáradhatatlannak tűnő ifjakat.

A VII. Jászsági gyermek és ifjúsági szólótáncverseny jászsági helyezettei:
Különdíjasok: Dudás Lili, Busai Bori, Makula Zoltán, Csomor Zoé, Szőcs Szilárd.
Szólótáncosi nívódíjasok: Dudás Lili, Busai Bori, Szűcs Laura, Antal Réka, Pernyész Fanni, Csomor Zoé, Fényes Kitti, Kispál Domonkos, Makula Zoltán, Bajzát Bence, Nagy Marcell, Hlavacsak Lázár, Szőcs Szilárd, Halaj Balázs.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?