Testünk, mint generációs örökség

A húsvéti, családi lakomákban bővelkedő pihenést követően többszörösen aktuálissá vált a dr. Herczeg Andrea által hozott téma, pontosabban a testsúlyproblémák biológiai értelmezése és megoldásai címet viselő előadás, melyre április 23-án került sor a Déryné Rendezvényházban.

A rendkívül informatív prezentáció során a biológiai természettörvényekről, a testsúlyt befolyásoló anyagcsere folyamatok megváltozásának okairól hallhattunk tudományos érdekességeket dr. Herczeg Andrea szakgyógyszerésztől és természetgyógyásztól.

Az előadó mindenekelőtt felidézte azt a meghatározó pillanatot, amikor az alternatív medicina irányába fordult és ráébredt, nincs olyan terület, ahol ne tudnánk ellépni a megszokott gondolkodásmódtól. Ilyen például az a nézőpont is, mely főleg a testsúlygondokkal küzdő emberekre jellemző, akik általában étkezéssel és az anyagi lehetőségekkel igyekeznek korrigálni testtömegüket. „Beviszek valamennyit, emellett fölhasználok valamennyit az életmódomnak megfelelően. Úgy véljük, ettől függ, hogy mekkora lesz a tömegünk. Ha csak ennyi volna, nem lennének közöttünk se nagyon túlsúlyosak, se nagyon soványak” – avatott be Andrea abba a titokba, ami az ő értelmezésében a generációkon át öröklődő biológiai mintákat jelenti.

Az előadó hangsúlyozta, nem olyan testünk van, amilyet szeretnénk, hanem olyan, amire szükségünk van ahhoz, hogy túléljünk a világban és alkalmazkodjunk annak változásaihoz.

Ahogy nem létezik elhízott gazella, úgy karcsú vízilóval sem találkozhatunk, és bár emberként régen túl vagyunk ezeken a minőségeken, az életmódunk során elképzelhetetlen, hogy elkerüljünk bizonyos drámai megéléseket.

Andrea vallja, nem véletlenül teszi azt a testünk, amit tesz, tehát nem véletlenül vagyunk egy bizonyos formával, alakkal megáldva. A túléléshez szükségeltetnek bizonyos mechanizmusok, melyeket genetikailag hordozunk, és automatikusan működtetünk, többek között a testtömeg is ilyen. Nemcsak az utóbbi tény miatt nem működnek a csodaként hangoztatott fogyasztószerek, anyagcsere folyamatainkat 425 gén szabályozza, ezért szinte lehetetlen hosszú távon ideális gyógyszert kifejleszteni erre a célra.

„Amikor azt látja valaki, hogy gyorsan jön-megy két-három kg, az jó eséllyel egyszerűen víz. Van egy nagyon jó, ősi biokémiai programunk, ez a veséhez kapcsolódik. Ha olyan körülmények között van az élőlény, ahol elhagyatva érzi magát, vagy magányosnak, akkor a szervezete visszatartja a vizet. Ez még abból a korszakunkból származik, amikor az élőlényeknek nagyon kellett tudni, hol van a következő vízforrás. Az irányt jellemzően a többség, a társadalmi szervezet mutatta meg. Ha viszont valaki leszakadt a családjáról, a közösségről, akkor elveszett a vízforrás lehetősége, melyre az élőlény úgy reagált, hogy minden vizet visszatartott. Ezt emberként ugyanígy csináljuk. Nem azért ödémásodnak és vizesednek kórházi körülmények között az emberek, mert rossz, vagy beteg a veséjük, jórészt ez a fajta elhagyatottság az, ami beindítja a dolgokat.”

A továbbiakban Andrea a családi kapcsolatokból, a közvetlen környezetünkben átélt érzésekből vezette le, hogy bizonyos behatások milyen testformát eredményezhetnek. A zsírszövethez kapcsolódó funkciókhoz – védelem, forma, raktározás, tartalékok képzése, hőszigetelés – keresünk élethelyzeteket, vagyis ha kiszolgáltatott szituációban vagyunk, állandó küzdelemben élünk, zsírpárnák rakódhatnak le bizonyos testtájakon. Ugyanígy fordítva is érvénybe lép ez, ha nem figyelnek valakire, nem tisztelik, vagy esetleg elnyomó, bántalmazó tekintély van a családban, a test igyekszik a lehető legkevesebb gondot okozni és a formát úgy befolyásolni, hogy megfeleljen az elvárásoknak. Mint ahogy a működésünk is jól mutatja, a családfarajzolás, a gyermekkor újraélése segíthetnek önmagunk és a bennünk zajló folyamatok megismerésében.

„A felmenők között sokszor akadnak olyan nők, akik egy vagy két világháborút is átvészeltek férfiak hiányában, ehhez tekintély, hatalom, erő, tartalékok kellettek. Ezek jól bevált életben tartó minták, és amíg automata üzemmódban működnek, a testünk is ilyen védekezésbe fog beállni” – hangzott a magyarázat, melyet fogyókúrázás előtt érdemes magunkévá tenni, ha jojó effektus nélkül szeretnénk elérni eredményeket. A testünk ugyanis, amint úgy érzi, el van tiltva mindentől, megkezdi az éléskamra feltöltését, követve az életben maradáshoz szükséges legcélravezetőbb utat.

Az előadás végén Andrea mindenkinek azt tanácsolta, ha valami nem jó, netán diszkomfort érzetünk támad, kérdezzük meg magunktól, mit szeretnénk helyette, honnan jöhet ez az érzés. Rá fogunk jönni arra, hogy nem pusztán egy testből állunk, sokkal inkább a szellem az, ami működtet, ami irányít. Abban a pillanatban, hogy megértettük, miért ilyen testre van szükségünk, lehetségessé válik, hogy olyan alkatunk legyen, amilyet valójában szeretnénk.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?