Akusztikus punk

Április utolsó szombat estéjén egy visszafogottabb, mondhatni lájtosabb, a Junkies punk-rock dalaira épülő előadást láthattunk a Pótkerék pódiumán, ahol Szekeres András és Barbaró Attila tartott közös akusztikus koncertet.

Már igen régen volt, mikor még igazi rocker időszakunkat éltük a haverokkal. Hosszú, kékre festett haj, szakadt farmer, acélbetétes bakancs, és képesek voltunk több száz kilométerre is elstoppolni egy koncertért, akár a Junkiesért is. Most, hogy a banda két tagja, lájt verziójával a Pótkerékben nyomta, úgy gondoltuk áldozunk mi is a keményebb zene oltárán és az eseményhez illően visszafogottabban csillapítjuk élményekre éhes lelkünk étvágyát.

A Junkies zenekar énekese, Szekeres András és gitárosa, Barbaró Attila akusztikus előadását élvezhette a közönség ezen az estén. De hogyan is indult ez a merőben másabb felállás? Egyszer, jó hét éve kaptak egy felkérést, mi lenne, ha játszanának néhány Junkies dalt egy szál gitárral. A kihívás jókora volt, és nem akarták a zenekar akusztikus dalait előadni, mert az majdnem ugyan az volna, mint eredetiben. Pont a keményebb, lendületesebb számok kellettek, ezeket ültette át csak gitárra Barbaró Attila, és ma már szinte az egész repertoárt el tudják játszani, amit nagyon szívesen tesznek ebben a formában.

Két énekhanggal és egy szál gitárral adtak ez alkalommal is ízelítőt dallamos, ám kemény társadalomkritikát megfogalmazó punk-rock dalaikból, melyek főként a fiatalok problémáiról, lelkivilágáról, mindennapjaik örömeiről és gondjairól mesélnek. Ezekből jó kis egyveleget sikerült válogatni (Vesztettél, Csatornapatkány, Miattad iszom…). Voltak olyan számok, melyek ebben a hangzásban jobban tetszettek, de ez így egészen más fíling, viszont a közönség egy része ugyanúgy tombolt, mintha teljes zenekaros koncert lett volna.

A hangzás és a hangulat nagyon jó volt, kedvenc-kedves zeneszámaim is a maximumon pörögtek, így előadva is. Ezért aztán a remekbe szabott klub buli után elégedetten galoppoztunk haza.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?