Projekttalálkozó a Székelyben

2017 szeptemberében a JÁI Székely Mihály Általános Iskolai Tagintézményének koordinálásával vette kezdetét A zene az kell-Rhythm is Life It helps you survive címet viselő Erasmus + együttműködés.

A projekt fő célja az európai dimenzió erősítése a résztvevő iskolákban, valamint a zene gyerekekre gyakorolt jótékony hatásának erősítése a mindennapi nevelő-oktató munkában. A programban iskolánk mellett olasz, görög és török intézmények tanulói vettek részt, melynek során már négy közös találkozót bonyolítottunk le. A program keretében informatikai, angol és zenei klubok működtek, ez utóbbiak találkozójára került sor 2019. március 18-23. között. A 24 külföldi diák és tíz pedagógus gazdag és felejthetetlen élményekkel gazdagodhatott, hiszen bőséges és sokszínű programmal készültünk számukra.

A közös projektmunka alatt a magyar és a külföldi tanulók tanáraikkal együtt megismerkedtek egymás népzenéjével, ennek keretében megtanulták magyar nyelven a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalunkat, amelyet különlegessé tett, hogy iskolánk kiskórusa néhány külföldi gyerekkel együtt furulyán és metallofonon kísért. A projekt címét adó dalt A Valahol Európában című musicalből sokan ismerik, de egészen különleges projektdallá vált azáltal, hogy öt nyelven szólaltatták meg. Minden nemzet az angol fordításból készített egy saját változatot, amelyből mindenki választott előzetesen egy versszakot vagy refrént, amit a közös produkcióban anyanyelvén adhatott elő. Emellett a Kodály-módszerrel kiegészítve, kézjelekkel kísérve tanulták meg angolul A muzsika hangja című musicalből a Do-re-mi című dalt, amely a workshopot zárta. Közösen készültek fel a csütörtök délutáni záróműsorra, ahol a nemzetközi csapat előadta Szekeresné Békési Ilona vezényletével a dalokat. Ez a hallgatók és résztvevők számára egyaránt megható és csodálatos élményt nyújtott. A záróműsort tagintézményünk diákjai is színesítették, hiszen láthattunk tőlük néptánc-és társastáncbemutatót, hallhattunk népdalcsokrot és hangszeres-énekes bemutatót. Az estébe nyúló rendezvényt egy közös buli és a vendéglátó szülők által készített vacsora zárta.

A munka mellett természetesen nem hiányozhatott a magyar kultúra megízlelése, így szerveztünk számukra Kecskemétre és Budapestre is egész napos kirándulást. Ennek során részt vettek egy pusztaprogramban, a csikósbemutató, lovaskocsizás és tanyasi élet megtekintése mellett megkóstolhattak magyar ízeket, majd a Leschkowsky hangszermúzeum interaktív bemutatója aratott óriási sikert a gyerekek körében. Budapesten ellátogattak a Hősök tere mellett a Parlamentbe, sétáltak a Várkert Bazárban és hajókáztak a Dunán. Az estét egy színházi előadás zárta, a Pesti Magyar Színházban A muzsika hangját tekintették meg, ahol a közönség soraiban lelkesen énekelték külföldi vendégeink a már jól ismert dalt. Természetesen Jászberény megismerése sem maradhatott el, a Polgármesteri Hivatalban városunk alpolgármestere, Hajnal-Nagy Gábor fogadta a külföldi delegációt, majd a Jász Múzeumban megismerkedhettek a jászok történelmével és hagyományaival. Az állatkerti móka után pedig egy amerikai futball bemutatón is kipróbálhatták magukat a gyerekek.

Vendégeink nagyon jól érezték magukat a hét során, köszönhetően a vendéglátó 19 családnak, és iskolánk pedagógusainak, akik mindannyian kivették részüket a hét sikeres és gördülékeny lebonyolításáért.

A projekt záró találkozójára idén június végén kerül sor Isztambulban, amelyen értékeljük az elmúlt két év munkáját, eredményeit és tapasztalatait.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?