Filmfesztivál diák módra

A Lehel Film- Színház mozivásznán március 27-én, szerdán nem mindennapi filmek kerültek vetítésre. A II. LVG Diákfilm Fesztiválon debütált különleges alkotások közel 300 diákot és pedagógust vonzottak a nagyterembe.

Az első magyar színes filmet, vagyis a Ludas Matyit egy esztendő híján hetven évvel ezelőtt mutatták be. Azóta már több száz filmtekercs leforgott a vetítőkön, sőt a korszerű technikának köszönhetően új vívmányokkal bővült a filmgyártás tudománya. Ez nemcsak azt jelenti, hogy ma már semmi sem lehetetlen a gyártóknak, hanem azt is, hogy akár otthon, elérhető eszközökkel saját magunk is készíthetünk filmet. Ezzel a lehetőséggel tavalyhoz képest több mint kétszer annyi, 15 alkotó csoport élt, akik a második LVG Diákfilm Fesztivál díjaiért ragadtak kamerát vagy éppen telefont. Három jászberényi iskolából, a Lehelből, Liskából, és a Terplán Zénóból, valamint egy szolnoki intézményből is érkeztek pályamunkák.

A filmes kezdeményezés 2017 őszén kezdődött és úgy tűnik, táptalajra talált. A csaknem kétórás filmvetítésre zsúfolásig megtelt a nagyterem, még a lépcsőn is szép számmal ültek diákok. A zsűriben Klacsán Gábor rendező-operatőr, Szűcs Andrea tanárnő és Nagy Tamás tanár úr foglalt helyet. Az alkotásokat látva nem volt könnyű helyzetben a bíráló bizottság, hiszen a tanulók a legkülönbözőbb mélységekig engedték el a fantáziájukat a forgatókönyveket illetően. Mindezt effektekkel, plánokkal, vágásokkal párosítva, mely még profibbá tette a munkákat.

Az átlagos hétköznapoktól kezdve a baleseteken át a II. világháborúig számos téma megfordult a diákok fejében. A sok megnyerő alkotás közül végül a zsűri a fesztivál legjobb filmjének a Gift című alkotást választotta, így Galsi Dániel és „stábja”vehette át a tízezer forintos nyereményt. A rövidfilmben megfogalmazódott a kérdés miszerint: mi lenne, ha hallanánk mások gondolatait? Ez az egyszerre áldás és átok végül rávilágított egy képmutató, élhetetlen világra, mely bebizonyította, hogy talán jobb is, ha nem rendelkezünk eme szuperképességgel. Ha Dániel a gondolatolvasás ajándékát nem is tudhatja magáénak, a kreativitás talentumát biztosan.

A második helyezést – és az azzal járó nyolcezer forintot –, Kátai Anita Lehetne másképp… című filmje érte el, ami egyben közönségdíjban is részesült. A filmben Anita az egész osztályt mozgósította, miközben életszerűen mutatta meg, hogy mennyi minden lehetne másképp az oktatásban.

A két leheles diák után, harmadik helyezésnek, és az ötezer forintos jutalomnak a Terplán Zénó Ferences Gimnázium tanulói, Simon Roland, Jakab Lajos, Farkas Zsolt örülhetett. Soul című alkotásukban az igaz barát elvesztését dolgozták fel. Négy leheles diák különdíjban részesült, köztük a Belső árnyék című film (Szerdahelyi Lehel, Sipos Máté, Nagyfi Zoltán), Emberség az embertelenségben (Kiss Ákos), A pendrive nyomában (Gedei Bálint) és Finding Pisti (Pethes Dániel, Kis Milán, Mézes István).

A diákok valóban kitettek magukért, de a siker nemcsak az ő érdemük. Már a filmekből is kitűnt, hogy a Lehel Vezér Gimnázium tanári gárdája támogatja a fiatalokat. Több tanár megengedte, hogy az óráján forgassanak a diákok, illetve néhány pedagógus szereplőként is közreműködött.

Fábián Nikolett tanárnő elmondta, hogy nagy kihívás a gyerekekben felkelteni az érdeklődést, ezért öröm számukra, hogy ennyien bekapcsolódtak a filmkészítésbe. – A sikerélmény a kulcs, próbálkozzanak, alkossanak, mi tanárok arra vagyunk, hogy a kereteket és a lehetőségeket megteremtsük nekik – mondta.

Nagy Tamás zsűritag összefoglalójában az életet is egy filmhez hasonlította, amelyben lehetőség van arra, hogy a forgatókönyvet a diákok maguk írják, ők rendezzék, és ők legyenek a főszereplői is. Ezért érdemes nyitott szemmel járni a világban – hangsúlyozta.

Klacsán Gábor zsűri elnök azzal a tanáccsal engedte el a tanulókat, hogy akkor érdemes kamerát venni a kezükbe, ha konkrétan tudják, mit szeretnének elmondani. Ha ez már papíron működik, akkor fontos a precíz megtervezés és kivitelezés. Talán ezekkel a tanácsokkal jövőre még többen, még színvonalasabb munkákkal emelhetik a diákfilm fesztivál fényét.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?