Előzzük meg a lakástüzet!

Folytatódik a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” elnevezésű közös kampánya. Idén városunkban három füstjelző-készüléket ajánlottak fel, ebből egyet március 25-én hétfőn délelőtt a Szelei úton adtak át.

Ézsiás Sándorné Margit néni otthonában várta a megyei katasztrófavédelem és a jászberényi tűzoltóság képviselőit, valamint a sajtó munkatársait. Az átadó előtt Németh Ádám tű. főtörzsőrmester szólt a tavaly ősszel kezdődött „Ne gyújtsa! Gyűjtse!” kampányról, mellyel a lakástüzek megelőzésére irányították a figyelmet. Ennek egyik momentuma volt a karitatív szervezetek együttműködésében füstérzékelő készülékek felajánlása a rászoruló családok részére.

Az egyiket Margit néni kapta meg, aki közel húsz éve a Katolikus Karitász szervezet tagja. Elmondása szerint nagyon szeret segíteni másokon, így most különösen jól esik neki, hogy őt is megajándékozták. Túl a nyolcvanon bizony még inkább oda kell figyelni a veszélyforrásokra, ezért tűzvész esetén rendkívül hasznos a füstérzékelő készülék megléte. A használati útmutatásról Szabó Szabolcs Gábor tű. alezredes tájékoztatta Margit nénit és egyben bemutatóra is sor került.

Mint megtudtuk eddig még nem volt lakástűz Margit néninél, azonban nem mindenki ilyen szerencsés. Németh Ádám tű. főtörzsőrmester kiemelte, hogy ebben az évben megyei szinten kilencvenegy lakástűz riasztást kaptak. – Azért fontos hangsúlyozni, hogy az emberek szereltessenek fel füstérzékelő berendezést, mert ezzel megelőzhetők a lakástüzek. A tüzek kezdeti szakaszában füst keletkezik, a füstérzékelő pedig hangos jelzéssel figyelmeztet – mondta a tű. főtörzsőrmester.

Az átadó után még egy kis vendégségre invitálta a jelenlévőket Margit néni, ami jól tükrözte odaadó természetét.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?