Látogatás az újrahasznosítás üzemében

A Rego-Jász Chem Kft. Fémnyomó utcai telephelyére látogatott el a városvezetés delegációja szerdán délután az áprilisi cégbejárás alkalmával. A cég neve még keveseknek cseng ismerősnek, nem régen költöztek az eladósorba került EGI parkosított telephelyére, két hatalmas csarnokba. Előéletük, jászsági kötődésük azonban több évtizedes.

Szabó Tamás polgármestert és kíséretét Balogh Krisztián cégvezető fogadta, aki a tárgyalóban ismertette a vállalkozás történetét, beszélt az üzemben folyó tevékenységről, a jövőre vonatkozó terveikről. A hulladék-újrahasznosításban tevékenykedő Rego-Jász Chem Kft-t 2014-ben alapították Jászjákóhalma székhellyel. Ő maga két évtizede, 18 éves kora óta a hulladékhasznosítás területén dolgozik. A jászberényi telephelyen tavaly mintegy 3500 tonna ipari műanyagot dolgoztak fel, készítettek elő újrahasznosításra. Az itt felaprított hulladékokból Jákóhalmán további feldolgozás során készült granulátumok a multi cégek alapanyagaiként kerülnek újrahasznosításra. Érdekesség, hogy a múlt évben feldolgozott ipari hulladékból 2000 tonnát csak a Rego tud hasznosítani Magyarországon. Elmondható, hogy akár Közép-Európai szinten is a legnagyobb ipari újrahasznosítók a Jászságban vannak, nevezetesen itt, Jákóhalmán és Jászapátiban. A közelben tevékenykedő cégek 2000-10000 tonna közötti mennyiségben használják fel újra a műanyag ipari hulladékokat. A bejövő alapanyagok a termelésből, illetve a csomagolásból származnak, amelyeket helyi cégek, valamint határon túli vállalatok is beszállítanak feldolgozásra.

A késztermék granulátumok összetevőit a vevő igényei szerint variálják. A mintegy hetven féle alapanyagból többek között polisztirol, LDPE fólia-alapanyag készül. Elmondható, hogy míg néhány éve mi tanultunk újrahasznosítás terén a Nyugattól, ma már sok tekintetben előttük járunk – jelentette ki az igazgató. A recycling világviszonylatban is jó irányban halad, csak ez lehet a jövő útja a műanyagipar terén.

Augusztus végére terveznek újabb beruházást, amely során big-bag zsák újrahasznosítására alkalmas gyártósort telepítenek az üzembe. Ehhez a tetőcsere elengedhetetlen volt, legalább kétszáz millió forintot felemésztve. Tevékenységük szigorú biztonsági szabályai miatt is számos átalakítást kellett vállalniuk a tűzzáró, mennyezetig érő falakon és az ajtók beépítésén kívül is. Az ugyancsak tűzálló festékek is tízmilliókba kerültek.

A vállalkozásnak máris gondot jelent a szűkös hely. Jákóhalmán 7 hektár, Berényben 4,5 hektár területük van, de a raktározáshoz sokkal nagyobb térre lenne szükségük. Annál inkább, mert az idei évre kitűzött gyártási mennyiség ötezer tonna, de az új gyártósor 15000 tonna kapacitással bír. Árbevételük tavaly 1,5 millárd volt, míg idén 2,2 milliárd forintot várnak.

Lehetőség szerint törekednek az automatizálásra. Ennek eredménye már kézzel fogható, a legyártott 3500 tonnányi mennyiséget tizenkét dolgozó foglalkoztatásával sikerült megvalósítaniuk, miközben a Dorogon eladott üzemükben ugyanilyen mennyiséget még 53-an dolgoztak fel. Egyelőre a bejövő alapanyagok kézi válogatását nem tudják gépesíteni. A teljes létszámuk itt 27 foglalkoztatott, Jákóhalmán ennek többszöröse. Az üzemi munka az év nagy részében két műszakban folyik. Nem jellemző a fluktuáció, sokan kezdetektől a vállalat elkötelezett dolgozói. A cég igyekszik meghálálni a hűséget és a szorgalmat jó fizetéssel, cafetéria és bónusz rendszerrel.

A tájékoztatót követően felvetődött néhány kérdés a vendégek részéről. Többek között a környezetterhelés is szóba került. Az ügyvezető kifejtette, hogy az itt folyó termelés minimális terhelést jelent a környezet és a dolgozók számára. Nincs káros gőz-kipárolgás, a párolgásból keletkező szagokat elszívással semlegesítik. Az elszívó tartályában felgyülemlett szennyezett vizet, olajat leadják a hulladékkezelő telepre. Használhatatlan műanyag selejt szinte nem is keletkezik, mert a már granulátumként nem használható termékből mezőgazdasági karókat tudnak gyártatni egy céggel.

A szóbeli ismertető után a valóságban is szemügyre vettük az újrahasznosítás folyamatát. Az üzemcsarnokba hatalmas zsákokban mindenféle műanyag hulladékot szállított folyamatosan az udvarról begördülő targonca. Mérlegelést követően lerakta a zsákot több száz társa mellé, majd fordult is a következőért.

A zsákok tartalmát aztán a munkások válogatják és adagolják a szalagra. Ottjárttunkor négyzetméternyi műanyag lapokat ropogtatott szét a gépóriás, majd töltötte a darálékot big-bag zsákokba. A töltött zsákok az udvaron sorakozva várják, hogy innen a jákóhalmi feldolgozóba szállítsák őket silózásra, homogenizálásra. Vegyi kezelés után a megrendelők igénye szerint készült granulátum aztán autógyárakba, háztartásigép-gyártó üzemekbe kerül, ahol végleges formába öntik. A maradék műanyag pedig rendszerint visszakerül a Rego-Jász üzemébe. A körforgás nem áll meg, csak egyre gyorsul.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?