Egy pedagógus emlékezete

A Lehel Vezér Gimnázium meghatározó pedagógus egyénisége, Turi István (1939-2016) elvesztése és hiánya az egykori tanítványok számára is fájdalmas. Néhány hónapja öt sikeres orvos, egykori Turi-tanítvány kereste meg iskolánkat azzal a szándékkal, hogy biológia tanáruknak emléket állítva tanulmányi verseny elindítását kezdeményezzék.

A lebonyolításhoz és a verseny díjazásához szükséges összeget az iskola alapítványának, a „Tehetséget 2000!-re” Alapítványnak utalták, és garanciát vállaltak arra, hogy ezt az összeget életük végéig az iskola rendelkezésére bocsátják, minden tanévben. Az öt nagyvonalú orvos: Dr. Enk Zsuzsanna, Dr. Pető Katalin, Dr. Badari Ágnes, Dr. Olajos András, és Dr. Lovász Tibor. Példaértékű ez a civil kezdeményezés!

A Lehel Vezér Gimnázium biológia szakos jelenlegi tanáraiként rögtön az ügy mellé álltunk, hiszen Turi István nemcsak rendkívüli kollégánk, munkatársunk volt éveken át, hanem sokunkat tanított is, nekem személy szerint osztályfőnököm is volt, illetve az ő személyes példája nagy szerepet játszott abban, hogy én is biológia-földrajz szakos lettem, akárcsak ő. Ráadásul olyan tanulókkal foglalkozhatunk nap mint nap, akik tehetségesek, motiváltak, nyitottak, érdeklődők és szorgalmasak, így megérdemlik, hogy megerősítsük őket ebben!

A verseny fő szervezője Rigó András lett, aki a biológia munkaközösség vezetője, valamint a biológia szertár jelenlegi gazdája. A versenyre való felhívás alapján embertan és egészségtan témakörben vártuk a nevezést színvonalas prezentációkkal, két kategóriában: 7-8-9., illetve 10-11-12. osztályosoktól.

Szép számmal érkeztek nevezések iskolánkból, így március 6-án, szerdán két különböző tanteremben, két zsűrivel bonyolítottuk le a versenyt. Bíztunk benne, hogy annak színvonala méltó lesz Turi tanár úr emlékéhez. A verseny a gimnázium könyvtárában kezdődött ünnepélyes megnyitóval. Nagy András és Antics István, az intézmény előző és jelenlegi igazgatójának köszöntőjén túl megtisztelték jelenlétükkel a versenyt az alapító orvosok, egykori leheles diákok is. Csörgő Terézia, iskolánk nyugdíjas biológiatanárának tolmácsolásában Turi István életrajzát hallgathatták meg jelenlegi diákjaink, akik fiatal koruk miatt már nem ismerhették a verseny névadóját. Kicsit biológiáztunk is, a diákoknak szakkifejezésekre kellett ráismerniük a Homo Turipista Pedagogica című írásból, melynek csak az utolsó bekezdését idézem: „Mivel viselkedési mintázatai átadódnak, ezek a csoport kollektív memóriájában tárolódnak. A hippokampusz és a neokortex közti, sok millió szinapszisból álló mátrix lehetővé teszi, hogy agyunk segítségével teljes epizódokat rekonstruáljunk. Így személyisége bármikor előhívható, tehát halhatatlan”.

A diákok előadásai színvonalasak, szakszerűek és érdekesek voltak. Jó volt látni, hogy mennyire otthonosan mozognak a PowerPoint és a Prezi szoftverek használatában, mellette pedig milyen szerteágazó ismereteik vannak az emberi szervezet működéséről és az egyes egészségkárosító hatásokról. Néhány cím ízelítőként: A közösségi média hatása a táplálkozásra, A szívinfarktus, Terápiás célzatú lovaglás, A Leishmania vagy A leggyakoribb sportsérülések. Nagy volt a verseny, míg végül a zsűri az alábbi tanulókat jutalmazta:

A 7-9. osztály kategóriájában: I. Szőnyi Áron (8.N) II. Kerékgyártó Réka (9.B) III. Sárfalvi Anna (8.N). A 10-12. osztály kategóriájában: I. helyezett lett – holtversenyben – Csiki Dóra (12.N) és Bencze Kincső (12.A), III. Szőke Péter Soma (10.N).

A verseny értékelésekor hangsúlyoztuk, hogy mennyire hasznos lehetőséget kaptak a diákok arra, hogy biológiatudásukat egy igazi szóbeli megmérettetés keretében próbálhassák ki, nagy létszámú közönség előtt. A prezentáció korunk fontos műfaja, tanítványaink sokat találkoznak még vele. Valószínűleg Turi István is örömmel hallgatta volna ezeket az előadásokat, és amellett, hogy rá jellemző építő kritikákat, jó tanácsokat fogalmazott volna meg, rácsodálkozhatott volna a szemléltetés sokféleségére, a különböző technikai megoldásokra, és a fiatalok magabiztos előadásmódjára, talpraesettségére.

Az első verseny tehát nagyon sikeres volt, a következő tanévtől pedig szeretnénk kibővíteni a versenyzők körét más iskolák diákjaival is!

Szerző:
Fábián Nikolett,
a Lehel Vezér Gimnázium tanára

Vélemény, hozzászólás?