Ahol jó volt

Visszaidézték a múltat március 28-án a városi sportcsarnokban tartott Zorán koncerten. Nosztalgiázhattunk kedvünkre, a Ti kértétek címmel futó koncertsorozat műsorán, amelyen az előadó azokat a dalokat játszotta el, amit a közönség szeretett volna tőle hallani.

Ez a csütörtök március végén akár amolyan hétköznapi este is lehetett volna, ha ezt a városba érkező zenei élményt elengedjük magunk mellett. Persze ezt nem akartuk! De vajon miért járnak az emberek szívesen Zorán koncertre? A választ nem nehéz megadni, a nagyszerű dalok, a remek muzsikusok, a zenei különlegességek és elsősorban Zorán miatt. Azért, mert minden Zorán koncert ünnep.

A 77 éves Kossuth-díjas előadóművész, a Metro együttes frontembereként a hatvanas években lett országosan ismert, szólókarrierje 1976-ban indult. Azóta dolgozik együtt Presser Gábor zeneszerzővel, szövegeit testvére, Dusán írja. Eddig tizennégy stúdióalbumot készített, legutóbbi, Körtánc – Kóló című munkája nyolc évvel ezelőtt jelent meg. A 2013-ben kiadott duett lemezen több, korábban kiadatlan dal is szerepel.

A koncert gyakorlatilag percre pontosan elkezdődött. Semmi felhajtás, bejött a zenekar, Zorán, a vokál és minden további nélkül elkezdték. Zorán a színpadot belakja, betölti, pedig alig csinál valamit. Egyszerűen farmerben-ingben ül a gitárjával, előtte kottaállvány, néha mesél, néha énekel, néha hagyja ragyogni zenésztársait.

Az előadó ezúttal közönségét kérte meg, írják meg neki, milyen dalokat szeretnének hallani tőle a koncertturnéján, ezért is lett a sorozat címe Ti kértétek. A kívánságlista 107 címet tartalmazott, és ezt figyelembe véve állították össze a mintegy kétórás koncert anyagát. Zorán az elmúlt több mint négy évtized alatt mintegy kétszáz dalt énekelt el.

A koncerten elhangzottak jól ismert számok, meg rég nem játszott darabok, és az előadó megosztott a dalokhoz kapcsolódó érdekességeket, történeteket is a hálás közönséggel.

Kellemes hang, fülbemászó dallamok, szívbemarkoló vagy éppen szórakoztató, és mindehhez kiváló zenészek. Dalok szóltak barátságokról és szerelmekről, szülőkről és gyerekekről, kötődésekről és szakításokról, vágyakról és reményekről, hitekről és csalódásokról, régi és új időkről. Két órán át, szünet nélkül áradt az örömzene. Egyszerűen hihetetlen, hogy Zorán hetvenhét múlt, és nem csak azért, mert pihenés nélkül lenyom egy ilyen koncertet, hanem mert van valami varázsa, amitől újra meg újra képes megtölteni sportcsarnokokat. Intellektuális, költői, dallamos, időtálló, megható, humoros, kritikus, alázatos, de legfőképpen hiteles. A szenvedélyes, néha ironikus, elgondoltató, máskor érzelmileg elmélyült dalok a Zoránra és zenészcsapatára mindig is jellemző, magas színvonalú előadásmóddal társultak.

A koncertet, – melyhez hasonlatos bensőséges hangulatút rajtuk kívül csak nagyon keveseknek sikerült varázsolni –, a Kóló zárta, a közönség állva tapsolt. Rituális élmény volt, hogy néhány ezres közönség is lehetett egy meghitt klub vendége, és nem is akárhogy.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?