Vigyázzunk együtt környezetünk tisztaságára!

A közterület-felügyelet munkatársai szerteágazó feladatainak egyike a szemetelés kordában tartása, az illegális hulladék-lerakás megfékezése, a szelektívgyűjtők környezetének figyelése. Elsősorban erről a témáról kérdeztük Szöllősi Szilviát, a Közterület-felügyelet vezetőjét.

A lakossági fórumok visszatérő témája a szelektív-hulladékgyűjtők környezetének rendezetlensége, illetve az illegális hulladéklerakás. A Közterület-felügyeletnek milyen tapasztalatai vannak ez ügyben?
Megerősíthetem, hogy valós problémáról beszélünk. Sokan nem rendeltetésszerűen használják a szelektív-szigeteket, úgy gondolják arra valók, hogy a háztartásban keletkező bárminemű hulladékot ott elhelyezhessék. Most, a jó idő érkeztével ez a gond fokozódik. A tavaszi nagytakarításkor, a kertek rendezésekor a lomoktól kezdve a zöldhulladékig minden típusú hulladék megjelenik a gyűjtőedényzetek körül.

A szemetelés felszámolása szélmalomharcnak tűnik. Hogyan próbálnak mégis védekezni ellene, például a szigeteknél?
A gyűjtőszigetek egy részénél kamerákat szereltünk fel az illegális hulladékot elhelyezők kiszűrésére, valamint van, ahol a városi térfigyelő kamerák látóterében található szelektív-sziget.

A kamerák segítségével sikerült már szabálysértőket lefülelni?
Igen, elég sok esetben. Csak az utóbbi fél év statisztikáját elemezve, 12 szabálysértési feljelentést kezdeményeztünk a Megyei Kormányhivatal Jászberényi Járási Hivatalánál, további húsz esetben indítottunk eljárást illegális hulladéklerakás miatt az illetékes környezetvédelmi hatóságnál. Szóban 21 esetben figyelmeztettünk, írásban nyolcszor. Arra is volt példa, hogy büntető feljelentés született tévékészülék illegális elhelyezése miatt, mivel ez veszélyes hulladéknak minősülő alkatrészeket is tartalmaz.

Milyen módon történik az eljárás indítása?
A képeket kielemezve a rendszámfelismerést követően a gépjármű-lekérdező rendszerből le tudjuk kérni az érintett gépjármű adatait, tulajdonosának kilétét. Ezután tudunk eljárást indítani ismeretlen személy ellen a hulladékelhelyezés szabályainak megsértése miatt, mely az esetek egy részében köztisztasági szabálysértést jelent.

Talán a szemetelés nem is mindig rosszindulatból, de gyakran tudatlanságból ered.
Ez így van. Nem biztos, hogy rossz szándékkal érkezik az az ember a gyűjtőszigetre, aki kivisz egy zsák PET palackot, majd látva, hogy a tárolóedény tele van, mellette helyezi el a göngyöleget. Ilyenkor a szabály szerint át kell vinni olyan gyűjtőszigetre a szelektív hulladékot, ahol belefér az edénybe. Az a tapasztalatunk a kamerafelvételeket kielemezve, hogy ha mégis otthagyják a zsákot, akkor a következő ember szintén ugyanígy cselekszik, sokszor meg sem próbálják beledobni az edényzetbe egyesével például a PET palackot csak elhelyezik mellette a zsákokat, mivel így gyorsabb. Az edényzetek mellé helyezett zsákok száma pedig növekszik. Kialakul egy illegális lerakat, amit a kutyák esetleg szétszednek, majd viszi a szél, csúnya látvány. Nem beszélve arról, hogy a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt-re is plusz feladatokat ró ezek begyűjtése, elszállítása.

Ilyen szempontból meg lehet nevezni a legproblémásabb helyszíneket?
A Puskin sétányon, az Álmos utcában és a Sírkert utcában rendszeresen aggasztó állapotok uralkodnak a szelektív-szigetek környezetében. A piaci parkoló melletti szigetnél van egy „hulladék lerakása tilos” figyelmeztető tábla, mégis szüntelen a szemetelés. A gyűjtők mellett elhelyezett bármilyen jellegű hulladékot a J.V.V. N Zrt. illegális hulladékként kezeli. Hetente két-három alkalommal történik az elszállítás, ami plusz munkát jelent a társaságnak, és ez természetesen igen magas költséggel jár a város számára. A kollégáim rendszeresen járőröznek a szelektív-szigetek környékén, felhívjuk a lakosság figyelmét a hulladékelhelyezés szabályaira, de nehéz a helyszínen tetten érni bárkit is, mivel ha egyenruhást látnak, természetesen nem helyezik oda a szemetet.

És mi a helyzet a neszűri konténereknél?
Folyamatos és visszatérő probléma a neszűri hulladékhelyzet. A közterület-felügyelet munkatársai itt is alkalmaznak kamerás térfigyelő rendszert több kamera felhasználásával, melyek segítenek felderíteni az illegális hulladékot elhelyező személyek kilétét. Sajnos előfordul, hogy a szabálysértő kidobja az autóból az út szélén a hulladékot, vagy leborítja az erdőben. A Neszűr környezetének tisztaságáért folyamatos harcban áll a város. Két közmunkás rendszeresen a területen tartózkodik, hogy a lehetőségekhez mérten rendben tartsa a helyszíneket.

A napokban indult el újra a házhoz menő zöldhulladék-elszállítás. Ennek a szabályaival tisztában vannak az emberek?
Nem mindenki tudja itt sem hogyan kell szabályosan, szállításra készen előkészíteni a kötegeket, zsákokat. A nyesedéket, leveleket, egyéb kisebb szerves kerti zöldhulladékot átlátszó, a szolgáltató értékesítési pontjain (pl.: piacfelügyelet) 50 Ft/db áron kapható lebomló zsákokban kell kihelyezni a közterületre. A nagyobb faágakat, vesszőket nagyjából egy méteresre vágva, kötegelve tudják elhelyezni az ingatlanok előtt. Sokszor tájékoztatjuk a lakosokat a kihelyezés helyes módjáról, mivel ha szabálytalanul rakják ki a zöldhulladékot, nem fogja a szolgáltató elszállítani és csak gyűlik, gyűlik a kupac, a lakó pedig nem érti mi a probléma. Gyakran az információhiány miatt akad el a dolog, nem is rossz szándékból. A zöldhulladék szállítással kapcsolatos tájékoztató mindig megjelenik a Jászkürt Újságban, és a Jászberényi V.V. Nonprofit Zrt. honlapján is megtalálhatóak a szükséges információk. A zöldhulladékok elszállításának menetrendi tájékoztatójában minden fontos információ benne van a kihelyezés módjáról és idejéről. Számunkra nem elfogadható válasz a lakostól, nem tudja, hogyan kell kihelyezni a zöldhulladékot.

A házhoz menő szelektív, az úgynevezett sárga-zsákos gyűjtés is lassan kinövi a gyerekcipőt városunkban, mégis látunk rossz példákat itt is.
A sárga zsákos gyűjtés esetében szintén a figyelmetlenség miatt tapasztalhatunk problémákat. A zsákokba például üveget tilos beletenni, mert könnyen kivághatja az anyagot, és akkor a szakadt tárolóból kihullik az üveg, ami balesetveszélyes lehet. Másik dolog, hogy csak tisztára mosott flakonokat lehet elhelyezni a zsákokban, és csakis olyan anyagot, ami fel van tüntetve rajtuk. Tehát papírt, fémet, műanyagot, külön – külön zsákban, nem vegyesen.

A városlakók hulladéktól való megszabadulásának jó módja a 2016 óta működő Szelei úti hulladékudvar. Ide mit, és hogyan helyezhetnek el az emberek?
Félévente ingyenesen elhelyezhetnek itt egy köbméter (1000 kg) mennyiségű zöldhulladékot és 0,5 köbméter (500 kg) építési jellegű hulladékot, ami veszélyes összetevőt nem tartalmaz. Szintén félévente 200 kg lomhulladék, 50 kg elektronikai, és 50 kg egyéb veszélyes hulladék, illetve 50 kg használt étolaj rakható le. Évente négy gépkocsi-gumiabroncs és két kerékpárgumi. Korlátlanul lerakható a háztartásban szelektíven gyűjthető újrahasznosítható hulladék. A hulladékudvar használatához személyi igazolvány, lakcímkártya, valamint a befizetett hulladékszállítási díj igazolása szükséges.

Összefoglalóan mi a tanácsa a város lakói számára?
Azt mindenesetre megállapíthatjuk, hogy Jászberény lakóinak biztosítottak a körülmények arra, hogy rendezett, tiszta környezetben éljenek, kihasználják a felsorolt lehetőségeket. Kérjük tehát a tisztelt lakosságot a hulladékelhelyezés szabályainak betartására mindannyiunk egészsége és a környezetünk védelme érdekében. Vigyázzunk együtt környezetünk tisztaságára!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?