Napfényes bejárás, viharos fórum

Ferencvári Csaba, az ötös számú választókerület önkormányzati képviselője szerdán délután tartotta a Szentkúti térről induló körzeti bejárását, majd a kórház ebédlőjében a nagy érdeklődésre számot tartó lakossági fórumot.

Kellemes napsütésben indult a délután négy órára meghirdetett bejárás a szépen felújított Szentkúti térről. Itt rögtön szemügyre vehettük a közelmúltban kerékpárúttal bővített Mária utcát a kialakított parkolókkal. A kerékpárút létrehozásával biztonságossá vált a nagy forgalmú úton a közlekedés, és mindezzel együtt megoldódott az eddig szabálytalanul haladó kerékpárosok helyzete, akik az egyirányú fogalmirendet figyelmen kívül hagyva kerekeztek a Mária úton a város felé. A Közút tulajdonában lévő út teljes felülete hamarosan új aszfaltburkolat kap majd, illetve a parkba közvilágítás bővítését tervezi a képviselő.

Innen a Gát utca irányába haladt tovább a bejáráson részt vevők csoportja. A Csók hídja – Gát utca – Attila utca ölelésében található kis liget is rekonstrukcióra szorul, amely a terület rendezésével, parkosításával hamarosan megvalósul – ígérte Ferencvári Csaba. A hangulatos Gát utcán sétálva a képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az évekig gondot okozó vízátemelőből érkező bűzt sikerült megszüntetni, így az már nem zavarja a lakókat. Az utcában a gátoldal megerősítése a következő feladat. A következő problémás helyszín a Szent Imre herceg út kis boltja volt, ahol az üzlet tulajdonosa adta elő parkolással kapcsolatos gondjait a képviselőnek és a polgármesternek. Elmondta, hogy a kerékpársáv felfestése miatt a bolt előtt megszűnt a parkolási lehetőség, kérte a városvezetést valamilyen megoldás megkeresésére. A polgármester kifejtette, hogy első a kerékpárosok biztonsága, de megígérte, hogy megvizsgálják a helyzetet és felmérik a lehetőségeket.

Utunkat a Rét utcán folytattuk, ahol a járda melletti csúnya lánckorlát szúr szemet a környék lakóinak. Ferencvári képviselő tájékoztatott, hogy a keskeny járda és a nagy gyalogos forgalom szükségessé teszi a valóban nem túl esztétikus biztonsági eszköz jelenlétét. A közelben lakó panaszos a biztonságos kilátást akadályozó sövényekre hívta fel a figyelmet, valamint kérte, hogy a kerékpársáv felfestését a kapubehajtóknál szaggatott vonallal jelöljék. A kórház előtt az óriásira nőtt nyárfák okoznak gondot levélhulláskor, virágzáskor.

A képviselő kérte a városüzemeltetés dolgozóit, gyakrabban szállítsák el az ott összegyűjtött faleveleket, hogy azokat ne hordja szét újra a szél. Az egyórásra tervezett séta itt véget is ért, és öt órakor megérkezett a csoport a kórház ebédlőjébe, a fórum meghirdetett helyszínére, ahol már érdeklődők népes tábora várta a városvezetést.

Ferencvári Csaba köszöntötte a fórum résztvevőit, kiemelten a szakértőként meghívott Hajas Gyula mérnököt és Barta László rendőr alezredest. A továbbiakban beszámolt a hatmillió forintos egyéni képviselői keret terhére megvalósult, a körzetet érintő beruházásokról. Elmondta, járdák épültek illetve megújultak egyes szakaszokon a Szent László utcában, a Szél utcában, a Szent Imre herceg úton és a Pesti utcában. Start Munkaprogramban 200 méter járda épült, amely ugyanolyan jó minőségű, de kisebb költségű, mint a vállalkozókkal végeztetett fejlesztés. Játszótérbővítés és rendbetétel (kapu helyreállítása, homokozó) történt a Szent László utca 31. mellett. Ebben az utcában a 12. szám mögötti játszótéren utcabútorokat helyeztek ki. Parkolót alakítottak ki a lakótelepen a garázsokhoz vezető út mellett. Terelő oszlopokat helyeztek ki a Jászai Mari úti parkoló és park közé. A Szentkúti templom főbejárata előtt térkövezéssel szépítették a területet. A Mária utcai játszótéren kicserélték az elromlott ivó kutat. A kerékpárút-fejlesztési projekt nagy részben érintette a körzetet, így kerékpárutat kapott a Mária, a Kórház, a Rét utca, a Szelei és a Szent Imre herceg utak. A Rét utca új aszfaltborítással is gazdagodott.

A jövő feladatai között szerepel a Szent László út ismételt útjavítása, kátyúzása, térfigyelő kamerák kihelyezése ide, valamint a Szentkúti térre. A már bejáráskor említett Csók hídja előtti zöldfelület javítása, parkosítása. A Kert utca, Sikló utca egy-egy része megújul, illetve a Gát utca végében található forduló is szilárd burkolatot kap. Az árak függvényében a keretösszeg terhére tervezi megvalósítani a képviselő a Jászai Mari út – Pesti utca térségében található zöldfelület parkosítását, a Pesti utca egy részének járdafelújítását. Járdafelújítás a Szent László utca és a Kossuth út egy részén is esedékes. Szeretné a kórház melletti zöldséges előtti terület térkövezését vagy aszfaltozását, továbbá a Szent László utca 12 mögött kialakított játszótérre egy új játékelem elhelyezését, illetve újakkal kiváltani a régi utcabútorokat, esetleg ivókutat kiépíteni. Tizenkét darab kézi szemétgyűjtő edényt is tervez a körzet különböző helyszíneire kihelyezni Ferencvári Csaba. Új közvilágítási lámpákat a Pajtás, a Darázs, a Mária utca kritikus helyeire szereltet. Sarkalatos kérdés a Szél és a Kígyó utca egyirányúsítása, amelynek vitája a fórumon is kisebb vihart kavart.
A Szél utca egyik lakója aláírást gyűjtött az egyirányúsítás mellett, mivel véleményük szerint az utca túl keskeny, a Kossuth úti üzletek miatt sokan itt parkolnak, ami akadályozza a forgalmat.

Szintén a Szél utca lakója az a hölgy, aki az előzőekben felszólaló társát megcáfolta, és a saját aláírásgyűjtési ívével bizonyította az utca lakóinak ellenvéleményét. Szerinte nincs gond a parkoló autókkal, az útalap is kibírja az átmenő forgalmat. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyirányúsítás a környező utcák terhére lenne, amelyek viszont nem bírnák el a megnövekedett forgalmat. Ferencvári Csaba kikérte a véleményét ez ügyben Barta Lászlónak és Hajas Gyulának is. Az alezredes elmondta, hogy sebességet mérni a rendőrségnek csak felsőbb utasítás nyomán lehet, nem pedig öncélú intézkedésként. A forgalmi rend változtatása nem rendőrhatósági kérdés, legfeljebb véleményt adhat ki az irány megváltozására vonatkozóan. Hajas Gyula kifejtette, hogy mérnök szakemberként nem látja indokoltnak az utcák egyirányúsítását, inkább forgalmi rend szabályozó, súlykorlátozó táblák kihelyezését javasolta. Szabó Tamás polgármester felvetette, hogy ezt a problémát egy külön, kifejezetten a témára összehívott fórumon vitassák majd meg. Volt, aki nem értette meg a kérést és ragaszkodott a témához. Mivel a fórum házigazdái nyomatékosították az előzőekben megfogalmazott felszólítást, a lakó sértve távozott a helyszínről.

További problémák is előtérbe kerültek a fórumon. Többen kifogásolták a Corner vendéglátó előtti szemetes állapotokat. Volt, aki a játszótéren kérte a kavics cseréjét inkább homokra vagy gumiszőnyegre. A nagy forgalmú Tört utcában is felvetődött az egyirányúsítás gondolata a lakók részéről. A Mária utcában a kerékpársávot betonpogácsákkal választották el az autóúttól, de ezek máris tönkrementek. Az erre vonatkozó kifogásra válaszolva a képviselő elmondta, hogy a kivitelező garanciában kicseréli az útelemeket. A Közút kezelésébe tartozó Kossuth út láthatatlanra kopott elválasztó sávjai ismét témául szolgáltak. A virágukat hullató nyárfákra érkezett panaszra Horgosi Zsolt, a Városüzemeltetés vezérigazgatója reagált. Elmondta, hogy a fák megérettek a megújításra, el kell gondolkodni a cseréjükön a Zagyva sétányhoz hasonló újrafásítási megoldásban. A város parkolási gondjai is örökké felmerülnek témaként. Ezúttal Hegyi István irodavezető ismertette a Zöld város projekt ide vonatkozó, hamarosan kezdődő beruházásainak részleteit.

A fórumot Ferencvári Csaba a résztvevőkhöz szóló köszönettel zárta. Az utána következő, későn ébredő, az egyirányúsítással újra előhozakodó felszólalót már csak néhányan hallgatták végig.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?