Új civil szervezet alakult

Márciusban kezdte meg működését Jászberényben a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége (MCDSZ) helyi csoportja. Tevékenységükről és jövőbeni célkitűzéseikről lapunk Gedei Tamás alelnököt kérdezte.

Az újonnan alakult helyi szervezet Banya Lajos elnöksége alatt elsősorban a cigányság integrációját és a hátrányos helyzetben lévő magyarok életkörülményeinek javítását tűzte zászlajára. A párt folyamatosan bővülő feladatkörével képviseli a roma és nem roma származású személyek érdekeit, éppen ezért igyekeznek minél szélesebb körben megismertetni tevékenységüket.

Céljaik között szerepel más szervezetekkel, illetve önkormányzatokkal az együttműködési partnerség létrehozása. – A sikeres működéshez elengedhetetlen, hogy a szervezet ne csak a közvetlen környezetében legyen ismert és aktív – mondta az alelnök. A kölcsönös bizalom és az egymás iránti tisztelet kiépítésével új kapuk nyílnak meg többek között a foglalkoztatási és képzési programok indításában.

Szintén céljuk identitásuk erősítése, hagyományuk és tradicionális értékeik megőrzése, melyet kulturális rendezvényekkel igyekeznek fókuszba állítani. Ennek apropóján március 2-án először tartottak télbúcsúztató, tavaszváró eseményt a Polgármesteri Hivatal közreműködésével, melyre elsősorban a családokat várták kikapcsolódni – tájékoztatott Gedei Tamás.

A szervezet további céljai között szerepel a hivatali ügyintézésben, illetve adminisztrációs feladatokban támogatást és segítséget nyújtani a rászorulóknak. A gazdasági, szociális és szabadidős programok megvalósításával igyekeznek a célcsoport integrációját segíteni. Nem titkolt reménységük, hogy a 2019-es őszi választásokra megbízható, aktív pártot tudnak felmutatni, amely képes képviselni a cigányság és a hátrányos helyzetűek érdekeit.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?