A berényi kórházba vetett bizalom töretlen

A város üzemeinek, intézményeinek, vállalkozásainak havi rendszerességű képviselő-testületi látogatására március hónapban az első szerdán került sor. Ezúttal a Szent Erzsébet Kórház helyzetéről tájékozódott a város vezetése.

A délután fél ötkor kezdődő bejárás némiképp rendhagyó volt, mert az intézmény jellegéből fakadóan a vendégek csak képzeletben tettek sétát az épületben. A vendégeket a kórház igazgatója, dr. Sinkó-Káli Róbert kalauzolta végig szóban az intézmény felépítési rendszerében és működésében vetített képes beszámolója segítségével, amelyet a kórház titkárságán mutatott be.

Az igazgató mindenekelőtt örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat testülete, amely évek óta számtalan úton-módon támogatja az intézményt, ezúttal a kórházat választotta havi látogatásának céljául. A beszámoló korrekt, friss adatokkal betekintést adott a jászsági egészségügy zászlóshajójának működésébe, a jövőre vonatkozó terveikre. Sinkó-Káli Róbert reményét fejezte ki, hogy a közösségi médiában és szóbeszédben napvilágot látott különböző félinformációk, téves adatok mellett valós képet tud nyújtani a jászberényi kórház helyzetéről.

Újdonság a kórház életében, hogy tavaly elnyert egy minőségbiztosítási akkreditációt, amely különböző kötelezettségeket ró az intézményre. A számok tükrében a 2017-18-as éveket tárta az igazgató a hallgatóság elé. Az aktív és a krónikus beteglétszámot vizsgálva az aktívban minimális visszaesés, míg a krónikusban minimális bővülés látható. A kormányzat szándéka az, hogy a fekvőbeteg ellátásból inkább a járóbeteg ellátás irányába mozdítsa az egészségügyi szolgáltatást, így a járóbeteg számra tekintve látható jó tízszázalékos emelkedés. Mindezek az adatok arra szolgálnak bizonyítékul, hogy a berényi kórházba vetett bizalom a betegek részéről töretlen.

Az 55 féle járóbeteg szakrendelésen belül – amely magába foglalja a Jászság mellett a 2016-os integráció óta Nagykátát is –, a baleseti sebészet jár az élen. A kórház ellátási területe közel 141 ezer embert érint. Ez a létszám a kórház méretéhez, felszereltségéhez igazodik. Hozzá kell tenni, hogy a Jászság morbiditás és mortalitás szempontjából igen erős, tehát a jászok megyei és régiós viszonylatban rossz egészségi állapotban vannak.

A fekvőbeteg ellátáson 13 osztályt számlál a kórház, az aktív ágyszám 166. A krónikus osztály létszáma 67 ágy, a rehabilitációs osztályon pedig 45 ágy van. Az ápolási osztályon 20 beteget tudnak elhelyezni.

A létszámot illetően a szakorvosi és szakdolgozói kérdések a legfontosabbak. Az elmúlt év végi statisztika szerint 81 szakorvosa van a kórháznak, amelyből 41 vállalkozóként végzi feladatát. Szakdolgozóból 402-őt számláltak december 31-én. Mind a szakorvosok, mind a szakdolgozók létszáma dinamikusan növekedett az elmúlt három évben. Ezek a létszámok nem egy ideális létszámot takarnak – tette hozzá az igazgató –, de a biztonságos ellátás kritériumait teljesíteni tudják ennyi dolgozóval. Szerencsére a dolgozói kiáramlás az utóbbi években megállt. Jászberényre inkább a régi dolgozók visszatérése jellemző.

Az intézmény működésének fontos eleme a bevételek alakulása. Az igazgató a 2016-19 évek vonatkozásában tárta elénk az intézmény költségvetését. 2018-ban a költségvetési bevételek 4 milliárd 418 millió, a finanszírozási bevételek közel 247 millió forintot tettek ki.

A 2019-es tervek szerint az intézmény összbevétele 3 milliárd 368 millió forint lesz. Senki ne lepődjön meg azon, hogy kevesebb bevétel tűnik fel a táblázatban – hívta fel a figyelmet Sinkó-Káli Róbert. Év közben fognak előirányzott költségvetési emelést kérni a minisztériumtól. Ennek értelmében minimum a 4,4 milliárdot el fogják érni az idén. A kórház jó gazdálkodását jelzi az egyre emelkedő összegű indikátor forrás, ami 2017-ben 80, míg 2018-ban már 102 millió forint volt. Összességében azt lehet mondani, hogy a pontszerző tevékenységből, a költségvetési támogatásokból, az adakozásból, a nyertes pályázatokon felül tavaly közel 556 millió forintot kapott a kórház. A február végi állapot szerint 123 millió forint tartozása van az intézménynek.

Az igazgató külön fejezetben mutatta be az elnyert pályázatokat. 2017-ben összesen 231 millió forint összegben nyert sikeres pályázatot az intézmény. Az elnyert összegekből szakmai továbbképzéseket finanszíroztak, eszközöket szereztek be. Tavaly közel 138 millió forintot kaptak pályázati úton. Ennek legnagyobb részét energetikai felmérésekre, kazáncserére fordították.

Szintén a pályázat adott lehetőséget a gastroenterológia szűrőprogram keretében kolonoszkópos torony és tartozékai, endoszkópiás mosó-automata beszerzésére mintegy 30 millió forintos összegben. Pályázathoz köthető a jászberényi kórház egyik sikertörténete, a gyermekosztály felújítása, ahol már korszerű és barátságos környezetben gyógyulhatnak a kicsik. További pozitívum, hogy a szülőnek lehetősége van kényelmes körülmények között gyermeke mellett tölteni az éjszakát. Itt is, mint az intézmény egyéb osztályain helyi vállalkozók jelentős támogatása is hozzájárult a fejlesztéshez. A közelmúlt másik szolgáltatási pozitívuma a gyógyszertár megújítása. Hónapról hónapra nő a forgalom, a betegek és a hozzátartozók között is népszerű. Érdekes, hogy a nem vényes gyógyszerek eladása növekszik a legintenzívebben ebben a patikában. A gyógyszertár bevételi forráshoz is juttatja a kórházat. Az adományokból történt beszerzések nagyon sokat jelentenek a kórháznak. A jászok társadalmi összefogása példaértékű, amelyből a kórház is rendszeresen részesül. Bútorokat, használati eszközöket, gépeket adományoznak, illetve orvosi eszközöket tudnak beszerezni alapítványon keresztül érkezett forrásokból a gyakran anonimitást kérő támogatók.

Több útkeresés után végre megszületett a megoldás, amelynek eredményeképp hamarosan megvalósulhat a régóta óhajtott nővérszálló. Igen nagy társadalmi szerepvállalás mellett két ütemben valósul meg a beruházás. Az első ütemben a földszint készül el használatba vételi engedélyig, a második részben az emelet fog befejeződni egyelőre betonszerkezetig. Most a második ütem fedezetének határidőre rendelkezésre állásáért lobbiznak. Maga az épület a sorompó melletti területen, az Ákos-háza néven ismert épület helyén valósul meg. Az állami vagyonként számon tartott egykori Szőlő utcai gyermekkórház és a régi tüdőgondozó eladása után az épületek ára fedezetként ígéret szerint bekerül a beruházás első ütemének büdzséjébe. Az új ingatlan mintegy 630 négyzetméter hasznos belterülettel rendelkezik majd. Optimálisan 24 személyes garzonlakás, illetve egy szakaszolható konferenciaterem és portásfülke kap helyet az épületben. Június óta kész engedélyes tervek vannak a kivitelezésre.

A beszámolót követően a látogatók nevében Szabó Tamás polgármester mondott köszönetet az informatív előadásért, majd átadta a kérdezés lehetőségét a képviselőtársaknak. A képviselők leginkább a létszám alakulásáról, esetleges összevonásokról, támogatásokról, az ellátásokat igénybe vevők elégedettségi mutatóiról és a várólistákról érdeklődtek. Sinkó-Káli Róbert kifejtette, hogy a létszám a biztonságos működéshez elegendő. A gasztroenterológián és a belgyógyászaton valóban kritikus a létszám, de biztonságosan működik a szolgáltatás. A várossal összefogva igyekeznek ide vonzani a szakembereket, és lehetőség szerint itt is tartani őket. Pont ezt célozza a nővérszálló megépítése, vagy az otthonteremtési program. Intézményi összevonás nem érinti a berényi kórházat. A támogatásokról szólva elmondta, hogy természetesen minden támogatásnak van helye, ugyanakkor látja az állam, mint tulajdonos részéről az elkötelezettséget. Hozzátette, az egészségügynek sokkal rosszabb a híre, mint a valóságos helyzet, amelyhez nagyban hozzájárul a politika. A kampány sokat árthat, betegbizalmi problémákat vethet fel. Jelenleg a betegeknek a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházba vetett bizalma magas fokú. Névtelen felmérésben például 94 százalékuk elégedettként nyilatkozott az élelmiszerellátásról. A várakozási idő kapcsán a főigazgató elmondta, hogy mindig mindenkinek a saját problémája a legnagyobb, az fáj legjobban és természetesen mindenki más elé szeretne kerülni. A világon mindenhol van várakozási idő, amit el kell fogadni. Az ideális és a tartható közötti rést valószínűleg ebből a szempontból soha nem lehet áthidalni.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?