Emlékezés az áldozatokra

Városunkban február 23-án emlékeztünk a Pájer Antal Művelődési Házban a kommunizmus áldozatairól. Dr. Ligeti Dávid – a budapesti Veritas Történetkutató Intézet történészének előadását hallgathattuk meg a Gulag munkatáborokról.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatát követően 2001-ben emlékeztek meg először az áldozatokról az Országgyűlésben és a középiskolákban, azóta február 25-én tartják országszerte. Világszerte az áldozatok számát százmillióra becsülik. A Szovjetunióban 65 ezer magyar áldozatot tartanak számon, ám ebben a számban még nem szerepelnek, akik járványban és az odavezető út során haláloztak el. Becslések szerint a szovjet kényszermunka táborokba elhurcolt 600 ezer magyar közül, körülbelül kétszázezer életét vesztette. A foglyokat sokszor embertelen körülmények között, a Szibériai hidegben, megfelelő öltözék nélkül dolgoztatták, és orvosi ellátás hiányában sokan különböző betegségekben szenvedtek.

A műsort követően közösen átvonultunk dr. Joó Andor, majd a Városi Könyvtár falán található dr. Rakovszky Iván emléktáblájához, ahol a Jászapáti intézmények, civil szervezetek egy-egy koszorú elhelyezésével emlékeztek meg. Tisztelegtünk, és emlékeztünk az ártatlanul kivégzett, testileg- lelkileg meggyötört áldozatokra, bízva a megnyugvás és gyógyír eljövetelének reményében.

Latest posts by Munkatársunk (see all)

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?