Válogatás jászsági grafikákból

Az év első hónapjaiban belső renoválást, felújításokat végeztek a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria egyes kiállítótermeiben és kiszolgáló helységeiben. A rendbetételt követően néhány Jászsági alkotó grafikai munkáiból válogattak és állították ki, melyek február 28-tól tekinthetők meg.

A Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria igazgatója, Farkas Edit az intézményben tett látogatásunkkor elmondta, hogy az időszerű felújítás során az épület belső tereinek majd negyedrészét sikerült megszépíteni. A falak repedezettségét kijavították és tisztasági festést is kaptak a helyiségek.

A gyűjtemény feladata a Hamza hagyaték gondozása mellett a lehetőségekhez mérten bemutatni a jászsági alkotókat, azok művészeti tevékenységét, ezért a megújult helyiségekben ez alkalommal a múzeum gyűjteményében található jászsági művészek grafikái kerültek a falakra.

Az év elején még úgy tervezték, hogy hivatalos megnyitó keretében ajánlják a tárlatot az érdeklődők figyelmébe, de ezt nem sikerült most megvalósítani. A művészetbarátokat mégsem hagyták cserben, és az eredetileg közölt megnyitó időpontjában, február 28-án délután készen álltak fogadni a látogatókat. Érkeztek is jó néhányan, akiket aztán Farkas Edit vezetett be a termekbe, és a grafika világába.

A grafika érdekes dolog, mert többféle megközelítése is létezik. Egyrészt van, aki csak a sokszorosító grafikát sorolja ide. Tágabb értelemben a rajzművészet különféle fajtáit kategorizálják ide, ami papíralapon lehet szénrajz, tollrajz, pasztellkréta. A sokszorosító grafikánál van egy klisé, vagy dúc, amit az alkotó kivés vagy kifarag, attól függően miről beszélünk, és arról készül a nyomat.

A kiállított alkotások között Litkei József absztrakt szitanyomatai, Tősér Béla tollrajzai, Sáros András még főiskolás éveiből való, szénnel készült tanulmányrajza látható. Rudnay Gyulától rézkarc mesterműveket csodálhat meg az érdeklődő, és ugyan nem jászsági, de a Szolnoki Művésztelep jelentős alkotójától, Gácsi Mihálytól egy groteszk linómetszet látható. Női művészek színes pasztellalkotásaival a tavaszt is a tárlatba csempészték a rendezők. Hamza Dezső Ákos anyósa, a festő, grafikus, Lehel Mária – aki Nagybányához is köthető –, és Szalkári Rózsa virágcsendéleteiről a kikelet hangulata áradt.

Szánjanak időt a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria most kiállított kincseire. Néhány alkotás csak, de az élmény egyedi.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?