Égett a nádas Farmoson

Több mint kétszáz hektárnyi terület égett le Farmos határában február 28-án. A tűzesethez a környező városokból is érkeztek egységek, végül nyolcvan tűzoltó segítségével sikerült megfékezni a lángokat.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a tűzesetben nem történt személyi sérülés, és noha az épített környezetre sem terjedt át a tűz, több mint kétszáz hektár védett, és Natura 2000 alá tartozó terület veszett oda. Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 területek olyan összefüggő ökológiai hálózatok, amelyek vadon élő állat- és növényfajok védelmével biztosítják a biológiai sokféleség megőrzését. Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park tájegységvezetője arról tájékoztatott, hogy az élővilágban jelentős kár keletkezett, de csak a tűz forrásáról van információjuk, arról nem, hogy ki lehetett az elkövető.

Hozzátette, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Farmosi Madárvárta megmenekült, ám a sokak által kedvelt Kékbegy Tanösvény pallósora megsemmisült, a Madárvárta áramellátását biztosító vezetékkel egyetemben.

A katasztrófavédelem egységeihez csütörtök délelőtt érkezett a riasztás, hogy Farmoson kigyulladt a nádas. A helyszínre nagy erőkkel vonultak a tűzoltók. Nagykáta, Jászberény, Monor, Szolnok, Kecskemét, Dabas és Cegléd hivatásos szakemberei, valamint a farmosi, a tápiógyörgyei és a tápiószecsői önkéntesek küzdöttek a tűzzel, mely a délutáni órákra már százötven hektárnyi területet emésztett fel, és három tanyát veszélyeztetett.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője megerősítette, hogy a tűz gyorsan terjedt az erős szél, a száraz téli hónapok, és az átlagosnál melegebb napok következményeként, de az este folyamán sikerült megfékezni. Az elmúlt hónapban bekövetkezett erdő- és vegetációtüzek miatt tizenkét megyére tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, köztük Jász-Nagykun-Szolnok megye is érintett.

Fózer Tibor tűzoltó ezredes úgy véli, a veszélyt főleg a száraz aljnövényzet, a kevéssé csapadékos téli időjárás miatt mélyebben fekvő talajvíz jelenti. Amíg ki nem zöldül a határ, szabályozott körülmények között sem engedett kerti hulladékot égetni, továbbá az erdők szélétől számított kétszáz méteren belül tilos a kijelölt tűzrakóhelyeket kirándulások alkalmával igénybe venni.

Kockázatot jelentenek a felelőtlenül eldobott, égő cigarettacsikkek is, melyek több esetben okoztak kisebb tüzeket a közutakon és vasútvonalakon megyénkben. A minimum feltételek be nem tartása szankciókat von maga után, ami akár több százezer forint értékű bírságra is rúghat, illetve a kiszállás költségét is meg kell téríteni.

Fotók: Vidra Tamás

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?