Adomány az egészségügynek

Február utolsó napján két ünnepélyes átadóra is sor került a Szelei úton és a Kórház utcában. Elsőként a kórház ebédlőjében a Fölszállott a páva televíziós versenyen elnyert egymillió forintot adta át a győztes Jászság Népi Együttes a szülészet és a gyermekosztály támogatására. Ezután a Mentőállomás nyitotta meg kapuját, ahol a mentők három motoros szívógépet vettek át az önkormányzattól.

Tavaly december 21-én együtt örülhetett a város a Jászság Népi Együttes sikerének, akik aznap a legjobb tánccsoportként megnyerték a Döntők Döntőjét. Ezen a napon nemcsak tehetségükről tettek tanúbizonyságot, hanem nagylelkűségükről is, hiszen kezdetek óta a kórház számára ajánlották fel az OTP felajánlásából származó egymillió forintos nyereményt. Köszöntőjében ezeknek a gondolatoknak adott hangot dr. Sinkó-Káli Róbert kórházigazgató.

Szabó Tamás polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a Jászság Népi Együttes a város aktív kulturális életének nélkülözhetetlen szereplője, sőt számos néptáncos rendezvény zászlóshajója. A versenyen való szép teljesítményen túl, szintén fontos megemlíteni, hogy a jász érzésű emberek összefogását is kivívták, így győzedelmeskedni tudtak egy hétszer nagyobb lélekszámú város felett. A fiatal táncosok a családalapítás gondolatával eljátszva szülőszoba kialakítására ajánlották az összeget, mely példamutató adomány a városban – zárta szavait a polgármester.

Az együttes kétszer egymillió forinttal lett gazdagabb, melyből egymilliót az OTP Bank finanszírozott. Ennek fényében Fülöpné Paksi Katalin a jászberényi OTP Bank nevében gratulált a győzteseknek, és örömét fejezte ki, hogy a Jászság Egészségért Alapítvány támogatására fordítják a bank adományát.

Szűcs Gábor a JNE művészeti vezetője felelevenítve a verseny időszakát, köszönetet mondott a táncosoknak és a támogatóknak. Elmondta, hogy már nyár elején felmerült a szülőszoba gondolata. A karácsonyi ünnepek előtt tett látogatással a gyermekosztályon még nagyobb bizonyosságot nyertek, hogy nagyon jó helyre kerül az összeg. Az ünnepélyes átadó után a levetített kisfilmekkel újra átélhettük a döntő örömteli pillanatait, melynek szép gyümölcse lesz a szülőszoba kialakítása.

A rövid vendégség után újabb jeles eseményre volt hivatalos a város vezetősége és a sajtó képviselői immár a Jászberényi Mentőállomás épületében. Jászberény Város Önkormányzata minden évben támogatja a mentők munkáját az Ügy- és Közrendi Bizottság költségvetéséből elkülönített összeggel. A város elöljárói idén közel 1.800.000 forintot ajánlottak fel, melyből három LSU motoros váladékszívó beszerzésére került sor. Pócs Márton, a mentőállomás vezetője lapunknak elmondta, hogy eddig mindössze három készülék volt a tulajdonukban, melyből kettő igen régi. Ezeket lecserélték, így mostanra mind a négy autó rendelkezik motoros szívóval, melyek rendkívül hasznosak az eszméletlen betegek mentésénél.

Az ünnepélyes átadón Szabó Tamás polgármester kiemelte, hogy szem előtt tartják a kéklámpások működéséhez szükséges feltételeket, igényeket, ezért mindig öröm támogatni a szervezeteket. – Minél kevesebbszer, de amikor kell, hatékonyan tudják használni! – fogalmazott Szabó Tamás.

Örömmel vették az önkormányzat megkeresését – hangsúlyozta dr. Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Észak-Alföldi Régió igazgatója –, hiszen Jászberény Mentőállomása különleges szerepet tölt be a megyében. A teljes Jászság ellátását biztosítják, ami csaknem százezer embert jelent, éppen ezért kiemelten magas feladatszámot látnak el. Tavaly megközelítően hatezer esethez riasztották a mentőket, több mint 215 000 kilométert megtéve a mentőautókkal. Az életmentő szolgálat teljesítéséhez rendkívül fontos a korszerű eszközök megléte, amelyek az állampolgárok érdekeit szolgálják. A felajánlásért dr. Korcsmáros Ferenc köszönő oklevéllel fejezte ki háláját az önkormányzatnak.

Kardos József, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei vezető mentőtiszt javaslatára közelebbről is szemügyre vehettük az életmentő berendezéseket. A polgármester orvosi kíváncsisága révén ki is próbálta tenyerén az eszköz szívóerejét. Eközben Kardos József elmondta, hogy légúti vagy arcsérülés esetén alkalmazzák a gépeket a légutak szabaddá tételére. Ezek a gépek a legjobb minőségű, és legtartósabb szívó berendezések, amelyek precízen végzik el a feladatot. A pontosan beállított szívással így csecsemő, illetve kisgyermek esetében is használható. Az akkumulátorral működő készülékek mellé három fali tartó is társul, melyek folyamatosan töltik a gépeket, így azok mindig használatra kész állapotban vannak. További előnye, hogy menet közben is használható, de kritikus szituációkban kézben is hordozható.

A bemutató után rövid vendégséggel zárult az esemény.

Fotók: Gémesi Balázs

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?