Ellenzéki fórum az egészségügyről

„Gondolkodjunk közösen Jászberényért” elnevezéssel lakossági fórum-sorozat kezdő eseményét tartották február 15-én, csütörtökön, a Városi Könyvtár kamaratermében. A helyi önkormányzatban az ellenzéki pártokat képviselő városatyák a szerte az országban kialakult irányvonalat követve összefogtak és közös eszmecserére várták a lakosságot, a problémás ügyek megoldása érdekében.

A fórumon témaként első alkalommal a helyi ügyek mellett a Szent Erzsébet Kórház helyzetén át a magyar egészségügy állapotát vázolták föl ellenzéki szemszögből nézve. Talán nem sikerült a DK, MSZP és Jobbik helyi szimpatizánsainak felülemelkedni az említett pártok ideológiai ellentétein, mert alig harmincan foglaltak helyet a széksorokban.

Az esemény moderátora, Bethlendy Béla köszöntötte a megjelenteket és ismertette a fórum menetét, melyben először a helyi önkormányzati képviselők szóltak röviden a hallgatósághoz.

Balogh Béla (MSZP) szerint alapvetően az államnak kell megfelelő szinten finanszírozni az egészségügyi intézményeket úgy, hogy ne keletkezzen hiány és racionális gazdálkodásra késztesse a terület szereplőit. Az önkormányzatnak annyi felelőssége kellene legyen, hogy adott esetben például egy műszer megvásárlásával segítse az intézményt.

Gedei József (DK) úgy gondolja, alulfinanszírozott az egészségügy mind az ország, mind a város költségvetésében. Jászberénynek nagyobb részt kell vállalni a kórházi problémák pénzügyi megoldásában, és az adóerő képességéhez mérten komoly összeggel kellene támogatnia az intézményt.

Bobák Zsolt (Jobbik) elmondta, több közös beadvánnyal fordultak már a képviselő-testület felé, köztük egy ösztöndíj pályázatot szerettek volna elfogadtatni orvostanhallgatók városban való tevékenységének elősegítésére, de a kezdeményezést elutasították.

Budai Lóránt (Jobbik) személyes érintettségéről beszélt a Szent Erzsébet Kórház előző és jelenlegi vezetésével folytatott bírósági ügyei kapcsán. Véleménye szerint vannak ennél sokkal fontosabb dolgok is a kórházban, amivel foglalkozni kellene a főigazgatónak.

Az eszmecserére a három párt egy-egy szakpolitikusát, országgyűlési képviselőjét is meghívták. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) vehemens előadásban fejtette ki pártja állásfoglalását az ország egészségügyi összeomlásáról, a hosszú várólistákról, tartósan betöltetlen háziorvosi körzetekről és a szakápoló hiányról.

Dr. László Imre, a DK szakpolitikusának vetített képes diagramjai és előadása szerint hazánk sereghajtó az európai egészségügyi ellátás színvonalában, a ráfordított forrásokban, a várható élettartam hosszában. Magasan vezet azonban a daganatos megbetegedések, vagy az öngyilkossági hajlam tekintetében.

Dr. Lukács László György a Jobbik országgyűlési képviselője kifejtette, hogy ideológiamentes, elvárt minimum pontokat kellene meghatározni akár helyben is az egészségügyben.

Mindezek után a közönség kérdéseit várták az előadók, de csak egyetlen, az összefogásban kételkedő felvetés érkezett egy fiatal jelenlévőtől. Erre szinte valamennyi előadó reagált, összesen közel félórás válaszban kifejtve, hogy szerinte csak az ellenzék látja át reálisan, több fronton is a fennálló helyzetet.

A „Gondolkodjunk közösen Jászberényért” fórumsorozat tovább folytatódik a jövőben, tervek szerint a gazdaság, oktatás, önkormányzatiság, szociálpolitika témájában fejtik majd ki véleményüket az ellenzék szereplői.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?