A titok a jó házasság

Február utolsó szombatján köszöntötte szerető családja a kilencvenedik évét betöltő Zrupkó Antalt a tiszteletére rendezett ünnepi ebéden, a Sólyom Hotelben.

Zrupkó Antallal és örökké vidám, kedves feleségével, Zrupkó Antalné Kiscsatári Gizellával nem is olyan rég, mindössze két évvel ezelőtt találkoztunk szintén egy jeles nap alkalmából, ugyanis akkor ünnepelték 65. házassági évfordulójukat.

Most azonban Anti bácsié volt a főszerep, miatta került fel az elegáns teríték az asztalra, a szebbnél szebb virág- és tortaköltemények mellé, melyeket a család közelről és távolabbi vidékekről érkezett tagjai hoztak ajándékba a köszöntöttnek. Nemcsak a kilenc évtized miatt volt különleges ez az esemény, vagy a meglepetésként Gyömrőről ideautózó rokonok jóvoltából. Zrupkó Antal valójában márciustól gyarapítja majd a szépkorúak táborát, azonban jó oka volt rá, hogy előre igyon a medve bőrére, hiszen a napokban jönnek világra ikerdédunokái a már meglévő kettő fiúcska mellé, így nem is lehetne ennél örömtelibb ez az időszak.

Anti bácsi fiatalkorában Pusztamizsén élt négy testvérével együtt. Éveken át tanulta a kovácsmesterséget inasként, ezalatt az idő alatt ismerkedett meg Gizikével, aki a Földműves Szövetkezetnél volt pénztáros. Az esküvőt 1951 novemberében tartották Jásztelken. Nemsokára megszületett leányuk, Gizella, akit sajnos igen fiatalon elveszítettek, így Orsi unokájukat tizenkét éves korától ők nevelték.

A kisiparosi álmok végül nem váltak valóra, 1948-ban felszámolták a rendszert, ennek köszönhetően került Anti bácsi a Hűtőgépgyárba, ahol negyven évig, egészen nyugdíjazásáig eredményes, elismerésekben gazdag munkát végzett. Amellett, hogy ő vezette a visontai erőmű hűtőelemeinek szerelését, dolgozott Moszkvában, az NSZK-ban, két és fél évig volt megbízatáson Németországban. Fáradozásainak beérett a gyümölcse, büszkén tett említést az ezüst és arany munkaérdemrendről, az akkori minisztertől kapott kitüntetésről.

Anti bácsi elmondása szerint nagyon szeretett dolgozni, de a nyugdíjas éveket már az unokák köztudottan fiatalító társaságában, vagy pihenéssel tölti. Bár a közeli boltba menet azért még előkerül a jó öreg kerékpár, és olykor-olykor a garázsban álló, kétütemű Trabantra is szívesen ránéz. Neje, Gizike úgy véli, a hosszú élet titka nem más, mint egy jó feleség, aki határtalan szeretettel viseli gondját házastársának. Elnézve Anti bácsi energikusságát és jó kedélyét, a jelenlévők – beleértve az ünnepeltet is –, csak egyetérteni tudtak.

A jeles eseményen Nagy András HEB elnök, a választókerület képviselője nyújtotta át a színpompás virágcsokrot néhány személyes hangvételű szó kíséretében. Köszöntőjében felidézte a „nem akármilyen” kilencven év legkiemelkedőbb állomásait és tolmácsolta a polgármester, valamint az egykori hűtőgépgyári munkatársak jókívánságait.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?