2.22 a korizás ünnepe

A magyar Korcsolyázás Napja eseményeinek helyszíne volt február 22-én a fedett műjégpálya, az első magyar téli olimpiai aranyérem megszerzésének első évfordulóján.

A korcsolyasport dicsőségfalán aranybetűs dátum 2018. február 22., amikor a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor alkotta rövidpályás gyorskorcsolyaváltó megszerezte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét Pjongcsangban. A történelmi teljesítmény előtt tisztelegve február 22-e a Magyar Korcsolyázás Napja lett.

A diadal egyéves évfordulóján az ország több városára is kiterjedt a rendezvénysorozat, így szinte természetes, hogy a rövidpályás gyorskorcsolya egyik bölcsőjének számító jászberényi műjégpályán is tartottak korcsolyázós eseményt. A Jászberényi Sportegyesület Gör- és Rövidpályás Gyorskorcsolya Szakosztálya szervezésében lebonyolított rendezvényre több oktatási intézmény is elhozta tanulóit, közülük a szomszédos Szent István Sportiskola képviselte magát a legnagyobb létszámmal. Háromszáznál is több korcsolyázást kedvelő diák először a megszokott menetiránynak megfelelően csúszott 11 percig, pörgős zenékre. Ezt követően az ellentétes irányban koriztak, szintén 11 percet, így teljesítve a rendezvény stílszerű címét a 2.22-t.

Belovai József főrendező, a gyors­ko­risok edzője elmondta, az eseménynek kettős célja volt: tisztelgés az olimpiai aranyérmesek előtt és minél több ember megmozgatása közösen a jégen. Ezt sikerült teljesíteni, hiszen nagyon sokan eljöttek, és jól érezték együtt magukat, így vígan letudták az erre a napra valamennyiüknek kiírt penzumot.

A rendezvény végén minden korcsolyázó összecsúszott egy nagy közös vidám fotó erejéig az esemény zászlaja alá. A jó hangulatú közösségi esemény nyitánya után a folytatás bizonyos – jövőre ugyanekkor.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?