Kosaras bravúr Győrben

Három napon át, február 14-16 között Győrben, az Audi Aréna adott otthont a kosárlabda Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa nyolcas döntőjének, köztük a jászberényi csapatnak.

A berényi gárda az első játéknapon Körmendet kapta ellenfélül, amelytől a bajnokságban mindkét alkalommal kikapott, így természetesen a visszavágás volt a cél. Mindez az első negyed végén nem igazán tükröződött, mert nyolcpontos előnnyel zárt a körmendi alakulat. A folytatásban aztán Rakics egy trojkával kiegyenlített, és a félidő végén már csak eggyel ment az ellenfél. Szoros volt a harmadik etap is, de ennek végén már a mieinknél volt az előny.

A befejező szakasz elején öt egységgel elléptek a Rába-partiak, ám Alekszandrov negyedik hárompontosa után már a mieink vezettek kétponttal, a végére pedig négy lett belőle: JP Auto-Jászberényi KSE – Egis Körmend 91–87. Ezzel a győzelemmel már sporttörténelmet írt a JKSE, ugyanis fennállása óta ez az első eset, hogy a legjobb négy közé került a magyar kupában.

Másnap pénteken – a döntőbe jutásért – az ASE-t legyőző Szombathely volt az ellenfél. Sajnos ez a meccs már szinte a legelején eldőlt, amikor is 13-0-as rohanással nyitott a Falco. A mieink csak közel négy perc elteltével találtak először a gyűrűbe, és később sem tudtak felpörögni. Valószínű, hogy sokat kivett a játékosokból az első napi diadal, így mindvégig a sárga-feketék domináltak és sima győzelmet arattak. Falco KC Szombathely – JP Auto-Jászberényi KSE 96-70.

Így a JKSE számára nem maradt más, mint a bronzérem megszerzése. Ugyanez volt a Debrecen szándéka is az Olajtól elszenvedett veresége után. A bronzmeccsre a Jászság fővárosából érkezett segítség, egy busznyi szurkoló mellett több személykocsi is leparkolt az Arénánál, az impozáns csarnokban pedig a számunkra kijelölt szektor szinte teljesen megtelt. A meccs előtt Lo Elhadji Malick másodedző kérdésemre azt válaszolta, hogy Pantelics és Alekszandrov kisebb sérüléssel bajlódik, de vállalták a játékot. A lelátón helyet foglaló szurkolók is bíztak a JKSE győzelmében, mert mint Horti Béla elmondta, a harmadik napra már minden játékos fáradt, így az adrenalinnak kell vinni előre az izmokat. Úgy tűnik, hogy ez az első percekben a DEAC-nál jelentkezett először, mert gyorsan beszórtak két triplát. Nem sokkal később aztán érkeztek a válaszok is. Alekszandrov szintén két távolival próbálta meccsben tartani csapatát, és Damier Pitts is hozta szokásos formáját, így a nagyszünetre csak néggyel vezettek a cívisvárosiak.

– Ez minimális előnynek számít kosárlabdában. Természetesen mindent megteszünk, hogy megnyerjük a mérkőzést, hiszen még egy félidő hátra van – ezt Kerpel-Fronius Balázs mondta, amikor bevonultak az öltözőbe.

A negyedórás pihenő után egy darabig tartotta a berényi gárda az 5-6 egységnyi hátrányt, de aztán 69-63-nál megtorpantak. Innentől kezdve fokozatosan elhúzott a Hajdú-Bihar megyei alakulat és biztos győzelmet aratott: Debreceni EAC – JP Auto-Jászberényi KSE 112-91.

– A vereség ellenére is kijelenthetjük, hogy minden dicséret megilleti a csapatot, hiszen a bajnokságban nagyszerűen szerepelnek, és a Magyar Kupában elért negyedik hely is nagyon értékes számunkra – ezt már Harkai Hunor utánpótlás szakágvezető mondta a mérkőzés után.

Mindent összevetve megyénk remekül szerepelt a kupadöntőn: a JKSE negyedik helye mellett a Szolnoki Olaj magabiztos játékkal legyőzte a Falcot, és megvédte címét. A JKSE játékosai – a válogatott meccsek miatt – kipihenhetik fáradalmaikat, ugyanis csak március 1-én lépnek újra pályára Kecskeméten.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?