Cégvezetők a költségvetésről

Az évek óta bevezetett rendszernek megfelelően Szabó Tamás polgármester még a döntési fázis előtt bemutatta a város gazdasági és pénzügyi szereplőinek Jászberény idei költségvetését.

A február 5-i, keddi tanácskozáson a korábbi évekhez képest is többen jelentek meg. Ismeretes, hogy városunkban Szabó Tamás vezette be ezt a fórumot, amelynek lényege, hogy a költségvetésről első kézből szerezzenek benyomásokat a gazdasági partnerek. Ennek részben az az értelme, hogy a város saját bevételeinek jelentős része iparűzési adóból származik, másrészt a felhasználásához még a döntés előtt fűzhetnek véleményt, adhatnak tanácsokat. Szabó Tamás vetített képes előadást tartott, bemutatva a legfontosabb bevételi és kiadási számokat, nevezetesen az előző év tényszámait, illetve az idei terveket.

A költségvetési főösszeg ebben az évben ötszázhetvenöt millió forinttal emelkedik és meghaladja a tíz és félmilliárd forintot. Természetesen ugyanilyen összegű a kiadások főszáma is. A több forrás nagyobb részét felújításokra, beruházásokra, dologi kiadásokra és személyi juttatások plusz kiadásaira fordítják. A bevételeket tekintve kerekítve harmincegy százalék származik főleg helyi adókból, majdnem 58 százalék központi támogatásokból és a helyi működés bevételeiből. A különbség mintegy 11 százalék fejlesztési hitelt takar.

A helyi adók főbb számait is részletezte a polgármester. A jelenlévőket leginkább érintő iparűzési adót majdnem kilencvenmillió forinttal megemelték a tervben a tavalyi tényszámokhoz képest, ami 2,6 milliárd forint volt. Építményadó ebben az évben 350 millió forint lesz a remények szerint. Más adófajtákkal együtt összességében a helyi adók 123 millió forinttal haladják meg a hárommilliárd forintot. A tavalyihoz képest az előbb említett két adónemet tekintve szerepel növekedés a tervben, egyébként inkább két-hárommillió forint mínusz tapasztalható a bázishoz képest.

Az időrendtől eltérve az ismertető végén Kasza Lajos, a Jász-Plasztik csoport tulajdonosa megkérdezte, figyelembe vették-e a helyi adók tervezésénél, hogy a városi és város környéki cégek árat nem emelhetnek a beszállított termékeiknél a nagy cégek érdekérvényesítő képessége miatt, a költségeik ellenben nőnek. Így az adótermelő képességük nem biztos, hogy emelkedni fog, noha termeléscsökkenésre egyáltalán nem számítanak. A polgármester úgy vélekedett, hogy a terv súlyozottan tartalmaz összességében bizonyos adóerő növekedést. Véleménye szerint ez több mint remény, az elmúlt évek tapasztalatainak elemzésén alapul.

Ugyancsak beszélt a polgármester a kiadások szerkezetéről, az önkormányzat idei fejlesztéseinek forrásösszetételéről és részletesen bemutatta a hitellehíváshoz kapcsolódó feladatokat, megjelölve a hozzájuk rendelt hitel összegét is, ami összességében egymilliárd 252 millió forint. A fejlesztések teljes forrása ötmilliárd 100 millió forint lesz. További részletekbe lapzárta miatt most nem megyünk bele, az itteni alkalom tanulságai, és a bizottsági, illetve testületi vita is módosíthat még pro- és kontra a számokon. Itt inkább a hozzászólások voltak érdekesek, amelyek több témát érintettek. Egy közös volt bennük, valamennyien elismerték a bemutatott költségvetés alaposságát, és jóindulattal, de egyenesen rákérdezve közelítettek egyes részletkérdésekhez.

dr. Rédei István, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület elnöke felvetette, hogy ez a mostani költségvetés valójában egy része a városra fordított fejlesztési-működtetési pénzeknek, hiszen a lakosság, az itt működő cégek, különböző szponzorációk, sőt a TAO-rendszer is együttesen gazdagítják a várost, aminek mértékét, összeszámolni sem lehet könnyű, de egyszer érdemes lenne. Ugyan ő a J.V.V. Nonprofit Zrt. munkáját ismerte és dicsérte meg, nemcsak jelképesen – hogy városunkra a rendezettség és a tisztaság jellemző, ellentétben sok más településsel –, hanem konkrétan meg is nevezte a céget, amelynek munkálkodása nyomán ezt a változást az itt élők és a vendégségbe ideérkezők egyaránt észrevették, aminek ő örül. Még mindig dr. Rédei István felvetésénél maradva, rákérdezett az elkerülő út, valamint a malom projekt sorsára. Utóbbiról a polgármester elmondta, hogy most  indul a közbeszerzési eljárás, ütemesen kell dolgozni, mert 2020 június hónap vége a pályázati véghatáridő. Természetesen a város minél hamarabb szeretné befejezni a beruházást. Az elkerülő úttal kapcsolatban a tanácskozáson részt vevő Pócs János, a Jászság parlamenti képviselője elmondta, hogy éppen ezen a napon Szolnokon identitást erősítő projekt indult, amelyben az ország öt megyéjével az első szakaszban mi is benne vagyunk. Megerősítette, hogy az elkerülő út és a 32-es út Jászfényszaru és Jászberény közötti szakaszának átépítése egy folyamat részei, össze vannak kötve. Ahogy a 32-es elkészül, következik az elkerülő út is, aminek a szerződés- kötése hamarosan megtörténik.

A későbbiekben szóba került a bicikliút is, hogy épül-e az előbb említett utakkal összekötve? A képviselő és a polgármester megerősítették, hogy újabb tárgyalások és néhány év közbeiktatása esetén együtt is megépülhetett volna, de már így is régóta várja a térség ezt az utat, így az újabb csúszást nem tartották vállalhatónak. Az asztal melletti diskurzust a résztvevők a polgármester fogadásán folytatták.

 

Vélemény, hozzászólás?