Születésnapi ajándék a Jász Múzeumnak

A Jász Múzeum számára kiemelt jelentőséggel bír ez az esztendő, ugyanis az intézmény idén ünnepli megalakulásának 145. évfordulóját. Ennek apropójából a 2019-es programok és főbb események a jubileum jegyében zajlanak.

– Ez az év nagyon fontos nekünk, hiszen az ország egyik legrégebben alapított múzeuma, a mi múzeumunk 145 éves. Az alapító, Jászberény Városa 1874. december 26-án nyitotta meg az intézményt a városháza akkori dísztermében. Azért is különleges ez, mert karácsony másnapján zajlott az ünnepély, ennek ellenére az akkori újság szerint népes közönség vett részt a megnyitón – tájékoztatta lapunkat Hortiné dr. Bathó Edit igazgató asszony, majd hozzátette, ötévente igyekeznek megemlékezni erről a jeles alkalomról, így az idei esztendőt a jubileum évének nyilvánítják.

Az évforduló az éves eseményeket, programokat és kiállításokat is érinti, ugyanakkor folytatódnak az olyan ismert és sokak által látogatott rendezvények, mint a múzeumi esték, az országos kezdeményezéshez igazodó Múzeumok éjszakája – ami magában foglalja a Galériák, Múzeumok Jászberényben éjjel-nappal eseményt – vagy a múltidéző történelmi játszóház, ahol idén Rákóczi kora elevenedik meg. Ezen felül egész évben látogatható tárlat nyílik Csutkaökörtől a legóvárig címmel május 11-én, amely generációk játékait hivatott bemutatni az érdeklődő közönségnek.
– A saját, kiterjedt gyűjteményünk mellett most is kérünk kölcsön játékszereket magánszemélyektől a kiállítás időtartamára. Természetesen ha valaki a múzeumnak kívánná adományozni a régi játékot, annak nagyon örülnénk. Ehhez kapcsolódóan három-négy alkalommal játszóházat is rendezünk, ahol kipróbálhatóak lesznek a különböző korok gyermekjátékai.

Terveznek jászsági pendzsomot április folyamán, szintén a jubileum jegyében. A spontán táncalkalmon citerazenekarokkal, népdalkörökkel, tánccsoportokkal kívánnak népi hangulatot teremteni, egyúttal pedig köszönetet mondani azoknak a művészeti csoportoknak, akikkel a múzeum évek óta együtt dolgozik.

Három konferenciában is társrendezői, közreműködői feladatokat lát el az intézmény. A Jásztánc Alapítvány által rendezett Élő viseletek a 21. században elnevezésű konferencia egyik helyszíne a Jász Múzeum lesz, továbbá egy, a Honismereti Szövetséghez, illetve a tudomány napjához kötődő tanácskozás is helyet kapott a programok között.

Kiadványokból idén sem lesz hiány, a 26. évfolyamába lépő Redemptio újságokon túl dr. Suba Györgyné kutatási anyagának köszönhetően az Oncsa mozgalomról informálódhatunk, illetve pályázati úton készülőben van a Félig nyúzott bakkecske fantázianévvel ellátott jászsági népmesekönyv. Reményeik szerint a Jász Múzeum történelmét, gyűjteményeinek legszebb darabjait tartalmazza majd az a keménytáblás, Tudomány, ismeretterjesztés, hagyományőrzés címet viselő kötet, melyet a jubileum kapcsán jelentetnek meg.

A nagyságrendileg közel 150 ezer múzeumi tárgy negyedévszázadnyi várakozás után végre megfelelő helyre kerülhet a 2019-ben elkészülő raktárak jóvoltából. Hortiné dr. Bathó Edit szerint nem is kaphattak volna ennél szebb születésnapi ajándékot a fenntartó önkormányzattól.

– A látvány- és tanulmányraktár az udvarban, a gyűjteményi raktárunk pedig a Szent Imre herceg úti, egykori Kékcsillag óvoda épületében kap helyet. Míg az előbbiben úgy járkálhat majd a látogató, mintha csak egy bemutatót szemlélne meg, addig az utóbbi az érdeklődőktől elzárt, strukturális raktárként fog működni. Mindkettőt átvehetjük már idén, de a munka java csak azután fog kezdődni, hiszen a pitykegombtól kezdve a lőcsös szekéren át a vetőgépig vannak tárgyaink, melyeket szigorú szabályok szerint kell elhelyeznünk az új épületekben, ha megfelelő minőségben akarjuk őket átadni az utókornak.

A múzeum a környező jász településekkel is jó viszonyt ápol. Február 7-én a jászok által betelepített Kiskundorozsmán rendeznek kiállítást, októberben pedig Kunszentmártonba látogatnak a város létrejöttének háromszázadik évfordulójára.

Egyes programok – melyekben a múzeum konzorciumi partnerként szerepel – pályázat keretein belül valósulnak meg. Így, a Belvárosi esték előadássorozat történelmi és néprajzi témákkal foglalkozik, például Szemadám György Oszétiáról szóló filmje, dr. Görög Ibolya protokollórái napjaink viselkedéséről, és a Jászság Népi Együttes hétalkalmas rendezvénysorozata is ebben az esztendőben veszi kezdetét. Az Isten hozta jászkapitány úr című programon pedig a regnáló jászkapitánnyal találkozhatnak az érdeklődők.

A régészek munkaterve hasonlóan zsúfoltnak ígérkezik. Célul tűzték ki többek között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészeti Intézetével közösen feltárt honfoglalás-kori temető és kelta lelőhely tanulmányozását, római emlékek kutatását a Jászságban, de a Jász szállások kialakulása és történeti előzményei projekt is felkerült a 2019-es teendők listájára.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?