Kultúra egész évben

Városunk kulturális, művészeti életének meghatározó szervezője, mozgatója a Jászkerület Nonprofit Kft. Az előttünk álló év program- és műsor kínálatába, terveibe pillantottunk be és kaptunk rövid ízelítőt a szervezet ügyvezetője Berec Zsolt segítségével.

Elöljáróban és mindenekelőtt Berec Zsolt elmondta, hogy nagyon sok esemény, rendezvény program, tervezési, szervezési fázisban van. A városi költségvetés véglegesítése fogja meghatározni, hogy milyen lehetőségeik lesznek a már hagyományos programszerkezetre és természetesen újdonságokra.

Egy újdonságról már most is tehetünk említést, hiszen új kulturális, közösségi teret kapott meg hasznosításra az önkormányzattól a Jászkerület, ez pedig a Főnix színház épülete. Ide, kötődve a hely szelleméhez, szeretnének olyan művészeti előadásokat hozni, melyek valami más mondanivalót hordoznak, mint a bérletes sorozatban bemutatott színdarabok. Klasszikus pódium előadásokra, – vers vagy felolvasó színházi darabokra, – mekkora igény mutatkozna, ezt próbálják felmérni, hogy aztán tartalommal tölthessék meg a teret. Helyi vagy jászsági feltörekvő tehetségeknek, dráma csoportoknak, poétáknak tudnak majd itt bemutatkozási lehetőséget adni.

Ha már új kulturális tereknél tartunk, a Kígyó utca 12. szám alatt található, az elmúlt évben felújított népi lakóházba is élet költözik. Kézműves porta kezdi meg ott működését, a népművészet jegyében, minden korosztályra gondolva.

Februárban stand up comedy előadások sorozatát indítják el az Ifjúsági Házban, amit két-három havonta újabb követ. Erre igény mutatkozik, mert nemcsak a tv-ben népszerű a műfaj, de élőben is.

Az év második hónapjára a bérletes sorozatban meghirdetett darabot le kellett cserélniük egy másik előadásra, ami a Valami csaj(ok) című komédia lesz, és akár Valentin-napi meglepetésül is szolgálhat a közönségnek.

A gyermekek körében népszerű matiné programok folytatódnak, ezek keretében szeretnének minél tartalmasabb, értékesebb műsorokat, kézműves foglalkozásokat szervezni, melyek a szórakozás mellett pedagógiai célzatot is rejtenek.

A tél elmúltával következik a hagyományos Tavaszi Zsongás rendezvénysorozat, színházzal, zenével és egy nem is akármilyen koncerttel. Március végén a magyar könnyűzenei életben magas színvonalat képviselő Zorán lép fel a Bercsényi úti sportcsarnokban, ahol egy nagyszerű zenészekből álló zenekar fogja kísérni. Egyedülálló élmény lesz Zorán dalait élőben meghallgatni!
Egy nagyon jó színházi előadás is lesz márciusban, a Valahol Európában című musical, a színházi bérlet sorozatban, amire már most akkora az érdeklődés, hogy dupla előadást szerveznek. A darab olyan korrajzot vázol fel, amit látni az iskolásoknak is hasznos lehet, akár egy rendhagyó történelem óra keretében is.

Április elején köszöntjük a Város Napját, amikor a lakosság minden korosztályának terveznek valamilyen szórakoztató programot összeállítani.

Május elsejére igazi retró hangulatú majálist szeretnének szervezni, amire egy zenei különlegességet hoznak el igazi, nagy koncertet adni. A lakodalmas rock műfajának megteremtőjét, a 3 + 2 együttest hallhatja majd a közönség. Bugyi Zoltán a zenekar gitáros-énekese, egy fiatal csapatot szervezett maga köré, és jazz-funk elemekkel dúsított dalaik szólnak majd, ami meglepetés lehet azoknak is, akik nem kedvelik az ilyenfajta muzsikát.

A hónap végén, a gyermeknappal egy hétvégén rendezik meg újra a Sportágválasztót, ami tavaly nem került lebonyolításra.

A nyár új programja lesz a más városokban már egy ideje megrendezett, felsőoktatási ponthatárváró buli, amit az EKE Jászberényi Campus diákönkormányzatával közösen szerveznek meg.
A többéves hagyományra visszatekintő Zagyva Party időpontja ezen a nyáron június 28 és 30 közötti időszakra esik. Az időpont eltolásával más környékbeli fesztiválokkal nem ütközik, ami az érdeklődők számának növekedésében is megmutatkozhat.

Folytatódik a két esztendeje elindított Déryné Deszkáin nyári színházi sorozat, ahol a tavaly elmaradt Tánckánon című táncszínházi előadás is műsorra kerülne. Új színként, hogy a rock and roll is helyet kapjon a repertoárban, a Hotel Menthol látványos musicalt szeretnék többek között elhozni a közönségnek.

Nyár végén, augusztus 20-án, egyelőre csak az biztos, hogy tűzijáték lesz.

Szeptember a Jász Expo-val kezdődik, melynek színpadi programjára minden estére ismert fellépőket szeretnének hozni.

Elmaradhatatlan esemény az Európai Mobilitási Hét keretében megtartott Autómentes Nap programja. A rendezvény üzenetének legsikeresebb közvetítéséért az elmúlt esztendőben a legjobb szervezőnek járó díjat a Jászkerület csapata érdemelte ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.

Következnek az Őszi Művészeti Hetek, majd az Advent időszaka és a teljesség igénye nélkül végig is értünk az éven.

Nem maradhatnak említés nélkül a Városi Könyvtárban szervezett író – olvasó találkozók, a Bakancslista sorozatban bemutatkozó világjárók, és a csillagászati előadások. A Jászsági Népmesepont programjairól is szóljunk, ahol állandó foglalkozásokkal és a Hónap Meséje sorozattal várják a népmesék csodás világának kedvelőit. A Lehel Film-Színház galériáján folytatódnak a Klubkoncertek, ahol feltörekvő zenekarokat, és új arcokat ismerhet meg a közönség. A falakon pedig újabb és újabb kiállítások művészeti anyagával találkozhatnak a látogatók. A Déryné Rendezvényházban idén is lesznek előadások spirituális témákban, folytatódnak az Egészség és Életmód sorozat sokakat érdeklő alkalmai.

Remek, tartalmas kulturális élményeket kínáló év áll előttünk, kis túlzással szinte nem is lesz olyan hét, amikor a Jászkerület ne tudna programokat, kikapcsolódást kínálni.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?