Városvédők idei tervei

A több mint harmincéves múltra visszatekintő lokálpatrióta civileket összefogó szervezet, a Városvédő és Szépítő Egyesület ez évi terveiről beszél Bolla János emeritus jászkapitány, az egyesület vezetője.

A Jászberényben nagy tekintélynek örvendő Városvédő és Szépítő Egyesület tevékenységét a kezdetek óta irányító Bolla János vázolta lapunk számára, hogy a civil szervezetnek milyen tervei vannak, mit szeretnének megvalósítani, tovább folytatni ebben az esztendőben.

A legnagyobb esemény, minden túlzás nélkül állítható, a Jász Bál visszatérése városunkba, mikor is az egykori alapítók társrendezőként működnek közre az önkormányzat mellett a jeles társas összejövetel lebonyolításában. A sorrendben XXX. Jász Bál, a Redemptió emléknapjához igazítva május 11-én kerül megrendezésre. Az egyesület által először 1990-ben felelevenített és megszervezett Jász Bál, azt követően hosszú éveken át jeles és népszerű eseménynek számított. A különböző, mindenféle rendű és rangú bálok megjelenésével fénye halványulni kezdett, ezért az egyesület a rendezvényt kiengedte a Jászság településeire, ahol annak levezénylését az önkormányzatok vállalták fel. A kerek évfordulóhoz méltóan szeretnék a bált megrendezni, ennek előkészítésén folyamatosan dolgoznak.

A Jász Bálok állandó hagyománya, hogy a vendégek pénzbeli adományokat tettek egy előre meghatározott nemes cél érdekében. Az így összegyűlt bankókat műemlékek felújítására, emlékhelyek kialakítására fordította az egyesület az elmúlt évek alatt. Keresik azt a „valamit” amit minden résztvevő magának érezhet és támogatását felvállalhatja. Jó néhány szóba jöhető lehetőség közül próbálják kiválasztani a legmegfelelőbbet, melyek a következők:

A város legrégibb műemlékei közé tartozik a promenádon álló Szentháromság-szobor, melyet 1831-ben emeltek a kolerajárvány emlékére. Az eltelt idő nem kímélte az emlékoszlopot, és az ott található szoborcsoportot, teljes felújítás nagyon időszerű volna.

Ötletként merült fel a város néptáncos hagyománya előtt tisztelgő, azt elismerő, táncospárt ábrázoló szobor elkészíttetése. Azt megelőzően, annak művészi tervezése, lakossági véleményeztetése és későbbi felállítása, valamely arra érdemes helyen.

A napjainkban a rendőrségnek helyet adó épület falán található, igen rossz állapotban látható emléktábla megújítása, újra faragtatása is a tervek között szerepel. A mai épület helyén álló egykori Kunházban, Riszner József és neje által működtetett intézetnek, lánynevedének állít emléket a nevezett kőtábla. Az egyeztetések folyamatosak, hogy időben sikerüljön a felvázolt lehetőségekből választani.

A továbbiakban Bolla János elmondta, folytatódnak az egyesülethez kapcsolódó, már hagyománnyal rendelkező események. Ilyen a Vásárhelyi István díj átadási ünnepsége az Apponyi iskola udvarán, az általuk kialakított, a jeles természetkutatónak emléket állító parkban. A Déryné születésnapjáról megemlékező ünnepséget – az emléktáblájánál –, és a róla elnevezett díjak adományozását is tovább kívánják vinni. Szeretnék az elmúlt évben elindított, II. Rákóczi Ferenc fejedelem tiszteletére emléktáblájánál tartott koszorúzást, emlékezést hagyománnyá tenni. Továbbiakban is részt vesznek az aradi vértanúkra emlékező ünnepség szervezésében, az egyesület tevékenységével kialakított emlékparkban. Több mint egy évtizede rendeznek nyaranta városvédő tábort gyerekek számára, ez ismét szerepel terveik között. Ott a fiatalok belekóstolhatnak és megismerhetik milyen is lokálpatriótának lenni. Készülnek az ősszel alapításának 145. évfordulóját ünneplő, fő együttműködő partnerük, a Jász Múzeum köszöntésére is. Az egyesület kiadványát, újságját, a Berényi Kármentőt szeretnék legalább egy alkalommal megjelentetni.
Az emeritus jászkapitány szavait azzal zárta, hogy szívesen látnak bárkit soraikba, aki tenni szeretne a város értekeinek megőrzéséért.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?