Húsz sikeres év a vevőkért

Az 1999-ben megalakult Co-op Star Zrt. január 25-én, péntek délelőtt ünnepelte húszéves jubileumát. A város és a cég életében is jelentős eseménynek a Lehel Film- Színház adott helyet, ahol a két évtized áttekintésére összegyűltek a cég alapítói, partnerei, a város elöljárói és a meghívott vendégek.

Dr. Rédei István a Co-op Star Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntőjében a vállalat húszéves múltjára tekintett vissza, melynek alapja a szövetkezeteken nyugszik. A múlt értékeit megőrizve, a rendszerváltás után a vállalat filozófiájában tovább vitte az emberközpontúságot, mely azóta is a vevők elégedettségét, a dolgozók megbecsülését, a jó partnerségi kapcsolatokat és a Co-op Segély Alapítvány által a rászorulók megsegítését szolgálja.

Dr. Rédei István továbbá hangsúlyozta, hogy míg az első évtized inkább a cég átalakulást, kialakítását jellemezte, addig a második évtizedben megerősödött a vállalat és elindult a bővítés. Ennek köszönhetően ma 102 településen 131 bolt fut a Co-op Star Zrt. neve alatt, mely több mint 1000 dolgozónak ad megélhetést. Ugyan a két évtized bőven tartogatott nehézséget és kihívásokat a cég életében, a brand fejlesztésével, a boltok felújításával és struktúraváltással mindig piacképesek tudtak maradni. A fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan növekedtek az árbevételek, amely egyben a versenyképesség záloga is volt – jelentette ki a Co-op Star Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az elmúlt öt évben a cégen belüli pénztermelődés megduplázódott, valamint szintén büszkeséggel szólt az elmúlt öt évben tapasztalt törzsvásárlói kör gyarapodásáról, mely mintegy 34 ezer vevővel bővült, így összesen 162.405 törzsvásárló keresi fel a boltokat hétről hétre.

A vevőkör igényeit szem előtt tartva 2016-ban jelentős változásokon ment át a vállalat. Helyi szinten indult útjára a Co-op Áruház arculatváltása, mely szembe menve a hagyományokkal, tágasabb, komfortosabb üzletet eredményezett. A dizájnos kialakítást 2017-ben a Magyar Franchise Szövetség az Év boltjának választotta, majd ugyanebben az évben a Store of the Year Hungary címet is elnyerte. A sikereken felbuzdulva az ország számos pontján átalakították a boltok külsejét, többek között Balatonkenesén és Várpalotán, valamint Gyulán és Fegyverneken. A fejlesztések alkalmával fókuszba állították a város értékeit, mellyel otthonosabbá, barátságosabbá tették az épületeket. A cég kultúráját nemcsak az egyre szélesedő vevőkör értékelte, hiszen a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Iparkamara kitüntetését is elnyerték. A jövőbeni célkitűzésekről szólva dr. Rédei István kiemelte, hogy a jövőben is hangsúlyt fordítanak a versenyképesség növelésére és a hatékonyság javítására, mellyel reményeik szerint meg tudják őrizni a kialakult pozitív társadalmi megítélésüket. Ezt követően mondott köszönetet a Co-op csoport képviselőinek, partnereknek, munkatársaknak és természetesen a vevőknek, akik miatt mára elégedett számvetésnek adhatott hangot.

„A világ legegészségesebb dolga a születésnap, hiszen minél több van belőle annál tovább élünk” – ezzel kezdte beszédét Pekó László, a Co-op Hungary Zrt. elnöke. Megemlítve az 1999-es évet kiemelte, hogy akkoriban a folytatást illetően több szövetkezet válaszút elé került. A Co-op jól döntött, amikor a versenyképesség fennmaradásában bízva részvénytársaságként, majd korlátolt felelősségű társaságként folytatta a működését – jelentette ki Pékó László. Gondolatait tovább fűzve elmondta, hogy ez a döntés önmagában kevés lett volna, hiszen a sikerek mögött rengeteg befektetés és munka van. A Coop üzletlánc erős pillére dr. Rédei István és a Co-op Star Zrt, mely éves árbevételét tekintve is az élmezőnybe került. A beszédét azzal összegezte, hogy a Co-op üzletlánc szívügyének tekinti az összefogást, éppen ezért örülnek egymás sikerének, és további jó eredményeket kíván a cég jövőjére.

A Co-op Star Zrt. üzletei sikereinek nagy része partnereiknek, beszállítóiknak, szolgáltatóiknak és a finanszírozásban résztvevőknek szól – hangzott Sós József moderátor felvezetésében, majd színpadra szólította Szegedi Sándort, a Nagykun Hús Kft. ügyvezető igazgatóját, akinek cégével két évtizede kiváló partnerségi kapcsolat működik.

– Azon szerencsések közé tartozom, aki ott lehetett, amikor megalakult a Co-op és ma is itt vagyok – kezdte beszédét, majd elmondta, hogy húsz évvel ezelőtt mindössze 17 dolgozóval, 900 négyzetméteres üzemként kezdte meg a közös munkát a Co-op vállalattal. A sokszor kihívásokkal teli, rögös utat az elismert szakemberek jelenléte, az innovációk segítették áthidalni. „Ami jó a Co-op Starnak, az jó a vevőknek, ami jó a vevőnek, az jó a beszállítónak és nem hagyhatjuk ki, hogy az államnak is” – mondta Szegedi Sándor. Több szép emléket kiemelt, amely a Co-op Star Zrt. nevéhez köthető, többek között a magyar termékeket középpontba állító Co-op Rallyt. A termékcsaládban több terméket a Nagykun Hús Kft. gyártott, ezek közül is kiemelte a méteres vastagkolbászt, amely Magyar Innovációs Nagydíj és Magyar Termék Nagydíj sikerre tett szert. Elöljáróban szólt az idei évre tervezett áttörő fejlesztésekről, melyről egyelőre annyit tudhattunk meg, hogy az együttműködési kapcsolat keretében új egészséges élelmiszert kíván piacra dobni a Nagykun Hús Kft és ezáltal a Co-op Star Zrt.

– Ez a húsz év szerves része volt a város életének – emelte ki köszöntőjében Szabó Tamás, a város polgármestere. Ebben az időszakban a Co-op Star Zrt. mindennapos munkáján túl a cég társadalmi felelősségvállalásai, sport és kulturális törekvései hozzájárultak a város prosperálásához. Ennek tükrében emlékezett vissza a Co-op Star Zrt. valamint a Jászsági Menedzser Klub által szervezett kezdeményezésekre, melyek a klub elnökeként, szintén dr. Rédei István nevéhez köthetőek. A továbbiakban elmondta, hogy a cég sikere a dolgozók munkáján túl egyértelműen a vezetőségé is, akik megteremtették a vállalat filozófiáját.

A köszöntők sorát Pócs János országgyűlési képviselő folytatta, elsősorban kiemelve a Co-op Star Zrt. botránymentes, tisztességes piaci magatartását. A sikert segítették a hozzáadott értékek, a mindig megújuló, tiszta, kulturált környezet, a biztos beszállítói háttér, a mosolygós-kedves kiszolgálás, és elégedett vevők. A hozzáadott értékhez tartozik dr. Rédei István Jászsági Menedzser Klub elnökeként végzett áldozatos munkája is, aki az üzlettársakkal, polgármesterekkel az egyeztetések alkalmával együttműködött, ha kellett harcolt a Jászság érdekeit képviselve. „A jó vezető titka: ha kell diktátor, ha kell pszichiáter, ha kell tanár” – hangzott Pócs János beszédében, és ennek fényében egy palack Diktátor elnevezésű kolumbiai rumot nyújtott át dr. Rédei Istvánnak. Noha humorosan megjegyezte, a rum továbbadásával inkább saját polcát mentesítené a díszpalacktól, hiszen a vezérigazgató sosem volt diktátor, sokkal inkább pszichiáter, tanár és kiváló barát.

A beszédek után a nívós eseménynek méltó befejezése volt a Fölszállott a Páva televíziós műsor nyerteseinek előadása, a Jászság Népi Együttes hagyományőrző műsora. A néptánc értékeit színpadra állító előadás után a galérián folytatódott az ünneplés állófogadás keretében – immár oldottabb hangulatban.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?