A kolbásztöltés varázsa

Hatvan csapatban, több százan darabolták, darálták a disznók húsát, gyúrták, fűszerezték és tekerték a töltőt. Mindezt a harmadik alkalommal megrendezett Jász Kolbász kolbásztöltő fesztiválon cselekedték a résztvevők január 26-án a Bercsényi úti sportcsarnokban.

Éppen három esztendeje annak, hogy a több kolbásztöltő megmérettetést megjárt Józsa Tamás és barátai a jászok földjén elültették egy kolbásztöltő rendezvény magvát Alattyánon. Az esemény tavaly Jásziványban szárba szökött, és az évről évre növekvő népszerűségnek örvendő rendezvény idén Jászberényben talált magának alkalmas helyszínt.

A szorgos szervezés alatt hamar kiderült, telt ház várható, a hatvan csapatnyi asztal szélsebesen elkelt. Nemcsak a városból és a jászsági településekről, hanem az ország számos pontjáról, sőt még Erdélyből is érkeztek kolbászkészítő társaságok, ami jelzi, az ilyen jellegű gasztronómiai fesztiválok népszerűségét.

Mint egy jó disznóvágás, minden már korán elkezdődött, a családi, baráti, munkahelyi közösségek csapatai folyamatosan érkeztek, és nagy sürgés-forgásban pakolták elő a szükséges eszközöket, késeket, darálót, fateknőt, kolbásztöltőt. Látványos, és nem utolsósorban étvágygerjesztő dekorációk is készültek. Házikókat, komplett életképeket formáltak meg szalámiból, szalonnából, így több helyen kolbászból volt a kerítés. Ez is számított, hiszen díjazták a legszebben terített asztalt, a csapatok egységes megjelenését, sőt a legmulatósabb címért is versenybe lehetett szállni.

A hivatalosnak mondott megnyitón Szabó Tamás polgármester kijelentette: az ilyen típusú programnak, a kulináris élvezeteknek és a hozzátartozó pálinkakóstolásnak bizony helye van az életünkben. Mindezeket köszöntőjében Pócs János országgyűlési képviselő is megerősítette, majd szavait tett követte, elvegyült a szorgoskodók között, és meggypálinkáját körbekínálva fűtötte a hangulatot.

A hangulatra nem lehetett panasz, a megnyitó ceremóniát a szervezők csapatára jellemző, óriási ováció, közös szurkolás, és vastaps zárta, ami a töltés kezdetét is jelezte. A jókedv szárnyalt, a kedélyes lelkiállapot fenntartásáról a remek társaság, a közös koccintások és a Pezsgő zenekar mulatós zenéi gondoskodtak, sőt többen táncra is perdültek.

Időközben a csapatok nekiláttak a húst és a hozzávalókat kolbásszá gyúrni, fűszerezni és bélbe tölteni. Ki-ki saját elképzelését, egyedi ízvilágot, régi jól bevált családi receptet, vagy új ötletet próbált beledolgozni a töltőkből kikunkorodó kolbász szálakba. Így aztán készült a hagyományosan összeállításúak mellett – többek között –, bajor típusú, ázsiai fűszerezésű, sajttal, gombával, édesköménnyel ízesített, meg persze chilivel igen erősre bolondított változat is.

A déli harangszóval meglepetés műsor is érkezett, a Jászság Népi Együttes táncosai tartottak ördöngös bemutatót. Ebből aztán rögtönzött táncház kerekedett, ahol összekapaszkodva a résztvevőkkel együtt ropták a moldvai körtáncot.

Miközben a töltő csapatok a jól végzett munkát követően, már hangos mulatozással töltötték az időt, a zsűri tevékeny tagjai az Aranysas Rendezvényházban, az ott kisütött bírálandó kolbászokat kóstolták, hogy megtalálják az ez alkalommal legjobban sikerültet. A zsűriben szaktekintély elnökölt, nevezetesen Bobák József, a Jászsági Vendéglátók Egyesületének első embere, mellette a séfek, valamint gasztronómiában jártas személyek és úgymond, civil hozzáértők pontozták, véleményezték a versengő kolbászokat. Nem volt könnyű dolgok a legfinomabb kolbász kiválasztásánál, de végül megegyezés született.

A Jász Kolbász kolbásztöltő fesztivál győztese, Arany Kolbásztöltő díjasa és egy esztendeig birtokosa, a jászberényi Fakanál Forgatók (Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény dolgozóiból összeállt csapat) gombával ízesített, régi recept alapján készült kolbásza lett.

A fesztivál az éjszakában diszkóval, koncerttel folytatódott tovább. Az önfeledt össznépi mulatozás azt is jelentette, hogy nemcsak elindult, de folytatódik a Jász Kolbász rendezvény, ami gasztronómiai hagyományt teremt térségünkben. Töltsék velünk jövőre is az időt, meg a kolbászt!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?