Roma zene nemcsak romáknak

Az év második hétvégéjére, január 12-én szombat estére pótszilveszteri Roma Sztárparádét hirdetett egy dunántúli rendezvényszervező csapat a legnépszerűbb közösségi oldalon. Az eseményre az Ifjúsági Házat sikerült kibérelnie, ahol aztán hajnalig tartó buli kerekedett.

A beharangozott fellépők számomra teljesen ismeretlenek voltak, az efféle roma rétegzenét sem ismerem, de ha már kikaptam feladatnak, részese lettem egy mulatós pótszilveszternek.

Az éjszakába hajló kezdési időponttól folyamatosan gyülekezett a javarészt romákból álló közönség, és elfoglalták helyüket az asztaloknál, közülük többen távolabbi településről is eljöttek egy jót szórakozni. A színpadon már szólt a muzsika, Kozák László, a „nagy” Grófo énekelt, körülötte zenésztársai mindenféle hangszereken forrósították a hangulatot. Az énekes személyesen kis Grófo édesapja, a buli bárónak volt kitől tanulnia.

Az élőzene minőségét tekintve egészen mást kínált, személyesebb, em­ber­közelibb kapcsolatot tar­­tott a zenészek és a hallgatóság között, amely már önmagában is megalapozta a mulatós hangulatot. A tágas tánctéren is egyre többen ráztak a roma folklórból kiinduló modern zenére.

Tizenegy táján érkezett Lejla, a Dani Familyből, aki saját életéről, gondolatairól, érzéseiről énekelt. A közönség soraiból sokan ismerték számait, amit harsányan együtt daloltak vele. Az eseményről felvételt készített és élő közvetítésben jelentkezett be a Dikh Tv, a buli média támogatója. A fővárosban működő online gipsy csatorna szívén viseli, népszerűsíti és beszámol a romás programokról, így erről is.

Éjfél után, két nyitrai fiatal roma srác lépett színpadra, Mamuko és Berci, akiket láthatóan már nem először hallott a népes publikum. Videómegosztókon számtalan zenés klipjük elérhető, és rajongótáboruk is jelentős a műfajban. Szlovák nyelven, dallamos nótákat énekeltek cigányzenei gyökerekből kiindult, mai korhoz igazított stílusban.

A pótszilveszter közönsége pompásan szórakozott, a mikrofonállványon gyűlt a félbehajtott lóvé, a zenekar minden kérést teljesített. Akkora buli kerekedett itt, hogy hazafelé tántorogva aztán, a fal adta a másikat…

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?