Álmok szigetén

Író, édesanya, feleség, utazó – ezekkel a szavakkal aposztrofálta magát Tomor Anita a Városi Könyvtárban rendezett író-olvasó találkozón csütörtök délután. A népszerű romantikus regények íróját valamennyi oldaláról sikerült megismerni előadása során.

2015-ben az Álmodtam már rólad című írásával felkerült Tomor Anita neve a könyvesboltok polcaira, azóta pedig még négy regénnyel gazdagodott a repertoár. Az írói termékenység kevéssé meglepő annak tudatában, hogy Tomor Anita nap mint nap 2-3 regény ötlettel rukkol elő legnagyobb kritikusának, a férjének. Bár a megvalósítás hosszabb ideig tart, inspirációból nincs hiány, hiszen a világ minden tájáról impulzusokat gyűjt.

„Ha írok, ha nem, akkor is utazom” – fogalmazott az előadó. Utazásai során Anita talán a világ legegzotikusabb helyein fordult meg, melyek közül jó pár biztosan rajta van az utazni vágyók bakancslistáján. Ezek az élmények adtak ihletet regényeinek helyszíneihez, így utazhat el az olvasó Kambodzsa oázisaiba, Szingapúr fényűző városába, vagy San Fransisco mesés partjaira, mely legújabb regényének, a Sugar Daddynak vált színterévé.

A veszprémi kislányként hercegnős meséken felcseperedő örök álmodozó ontja magából a romantikától túlfűtött, érzelmes alkotásokat, melyek mindegyike felkerült a Libri Sikerlistájára. Két könyvét – a Helló újra, kedves exem és a Nyolc éjszakát – az Aranykönyv 2017-re is jelölték, amik ugyan dobogós helyet nem kaptak, de szép eredményt értek el. A büszke vallomások közepette még nagyobb lelkesedéssel mesélt két gyermekéről, Rékáról és Dávidról, akik közül Réka elkísérte anyukáját városunkba is. Szülőként férjével együtt igyekeznek minden élményüket megosztani gyerekeikkel, így az utazásokból sem maradhatnak ki. Az író-anyuka kombinációból természetesen született három mesekönyv és közel tíz készségfejlesztő foglalkoztató füzet, emellett pedig kipróbálta magát a forgatókönyvírásban is.

A magyar-történelem szakos tanárként végzett írónőnek szinte jelmondatává vált az „álmok megvalósítása”, ami minden könyvében teret hódít. Többek között ez lehet az oka annak is, hogy elmondása szerint regényeit többféleképpen zárhatná, de mindig a happy and-ek dominálnak. Írásaiban a sokak által vágyott életet, gazdag férjet, varázslatos helyeket veti papírra, melyek kikapcsolódásul szolgálnak a szürke hétköznapokra.

Kevés író hagyja magát ennyire megismerni mindössze másfél óra alatt. Közvetlenségének és pozitív kisugárzásának köszönhetően előadása végén többen feltették kérdéseiket, és selfiezni is bátorkodtak az íróval.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?