Itt az influenza szezon

Január első hetéhez képest jelentősen növekedett az influenzás megbetegedések száma térségünkben. Az aktuális helyzetről a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal adott tájékoztatást lapunknak.

A Jászberényi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területére vonatkozóan százezer lakosra számított megbetegedések száma január első hetében 106 volt, második hetében pedig duplájára nőtt a betegek száma. Ezekhez az adatokhoz képest a múlt hét 358 beteggel rekordot döntött.

A beküldött mintákból egy esetben Influenza A vírust mutatott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma. Az egyre terjedő influenzára való tekintettel a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház főigazgatója teljes körű látogatási tilalmat rendelt el január 17-től.

A betegség megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás, mellyel a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzhetőek. Beadatásával nemcsak magunkat, de a környezetünkben élőket is megvédhetjük, vannak ugyanis olyanok, akik nem olthatók, többek között a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők.

A fertőzés esélye tovább csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket, a betegekkel való közvetlen kontaktust, és betartjuk az általános személyi higiénés szabályokat, különösen a gyakori kézmosást.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?