Sokszínű jazz muzsika

Advent utolsó vasárnapját megelőzően, december 22-én az egyik legnépszerűbb magyar jazz együttes, a Balázs Elemér Group legújabb Sounds of Diversity című lemezét mutatta be a Lehel Film-Színház galériáján.

A jazz kedvelői számára mindig élmény, ha Balázs Elemér és csapata koncertet adni érkezik. A nagyszerű muzsikus és zenésztársai ezúttal lemezbemutató koncertet tartottak. A sorban már a kilencedik album, a Sounds of Diversity anyagát hozták el a Klubkoncert közönségének.

Balázs Elemér Magyarország egyik legkeresettebb jazzdobosa és zenésze. Több formációban játszik, saját zenekarát az ezredfordulón alapította. A számos díjat elnyerő, a nevével fémjelzett Group ma már az egyik legnépszerűbb hazai jazz együttes.

Új lemezük, mint ahogy a címe is mutatja, a zene sokszínűségét ünnepli. A korongon hallható dalok közös ötletekből és saját szerzeményekből álló dallamos melódiák, melyek az egyes tagok jellegzetes zenei világának egyedi, különleges és széles rétegeket megszólítani képes fúzióját adják.

A lemez címadó dalával kezdtek, két dobos a zongora ellen. Balázs Elemér most is magával ragadóan játszott, de aztán a szólót átvevő gitár Komjáti Áron kezében jobban bírta hangerővel. Magyar szöveg, andalító gitár és billentyűs játék, akár filmzene is lehetne, a szerzőként is bemutatkozó, ütőhangszereket bűvölő Czibere József Ezer év múltán címet viselő száma. Szólt a Balkán Ballada dob – konga indítással, erősen fémes gitárszólóval, és további fergeteges, közönséget lázba hozó ütős párbajjal. Balázs József billentyűs alkotása, a Left Behind a szerző zongoraszólójával remekül hangzott. Peczek Lakatos Krisztián bőgőszólójával egy lüktető, népdalszerűnek hangzó darab, és már el is telt az igen tartalmas bő óra. A legújabb anyagot hallgatva úgy érezhette a közönség, hogy dalról dalra utazzák körbe a világot, Erdélytől egészen Brazíliáig.

Elmélyült és igényes zenéjük szárnyalása igazi közös repülés volt a hallgatóságnak!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?