Mese az önzetlenségről

Az Önkéntesség világnapja alkalmából a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény is csatlakozott a „Mesélj egy szép történetet!” elnevezésű megyei akcióhoz december 5-én.

A Jász-Nagykun-Szolnok Esély Egyesület és a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház együttesen megvalósított akciójához tíz intézmény kapcsolódott a megyében. A program célja az önkéntesség népszerűsítése, pontosabban felhívni a figyelmet a felelősségvállalás, az önzetlen adakozás fontosságára ismert, sőt elismert személyek közreműködésével.

A nagyszámban megjelenteket Bozóki Jánosné, a Szent Ferenc Egyesített Szociális Otthon intézményvezetője üdvözölte majd megköszönte a jelentkezőknek, hogy kellő komolysággal vették a felkérést és felkészülten érkeztek a foglalkoztatásra. Hangsúlyozta, hogy az ilyen alkalmak nem csupán a bent lakók számára felbecsülhetetlenek, a kölcsönös segítés során maguk az önkéntesek is élményt, erőforrást kapnak az idősektől, így feltöltődve térnek vissza hétköznapi rutinjukhoz. – Ugyanebben az időben tíz megyei intézményben zajlik le a projekt, vagyis 100 önkéntes mesél egyszerre az időseknek és vesz részt a kezdeményezés megvalósításában – tette hozzá az intézményvezető, majd a vállalkozó kedvű mesemondókat szakavatott kísérőikhez irányította, így együtt indulhattak el a kijelölt helyiségekbe, ahol a lakók már izgatottan várták vendégeiket.

A különféle szervezettől érkezettek – többek között a Jászsági Családsegítő – Gyermekjóléti Szolgálat, az Olajág-Jász Mozgássérültek Közhasznú Egyesülete, Jászberény Város Önkormányzata – sokszínű érdeklődési köréből kifolyólag változatos üzenetet hordozó elbeszélések hangzottak el, ha nem épp rendhagyó foglalkozással kedveskedtek az időseknek. Berec Zsolt, a Jászkerület Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy vélte, a megható történetek átadásához nem létezik megfelelőbb eszköz a hangszereknél. A tangóharmonikáján megszólaltatott magyar tánc örömteli dallamaira a máskor csak ölben szorongatott, májfoltos kezek is magasba emelkedtek.

A 20-25 perces program végeztével a résztvevők közösen értékelték az interaktív tevékenység során felmerülő tapasztalataikat, melyeket pozitívan éltek meg a hallgatósággal egyaránt. Úgy vélték, a meghatározott időtartam kissé rövid volt ahhoz, hogy fel tudjanak oldódni, ám ez az apróság – köszönhetően a már rutinos önkénteseknek, az általuk kiosztott ajándékoknak – nem befolyásolta az együtt töltött idő minőségét. Bár az adventi időszakban felértékelődik az egymásra figyelés fogalma, jó volna, ha erre a véleményre nem csak az ünnepi, szívhez szóló szavak hatására jutnánk, és a szürke hétköznapokon is emlékeztetnénk magunkat, vannak, akiknek szükségük lenne egy szép történetre, de még inkább a mesélő jelenlétére.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?